Foto: LETA
Sestdien Francijā sākas Eiropas sieviešu basketbola čempionāts, un jau piektajā finālturnīrā pēc kārtas piedalīsies arī Latvijas valstsvienība.

Sacensības risināsies no 15. līdz 30.jūnijam. Apakšgrupu turnīrā komandas sacentīsies Trēlazē un Vānā, otrajā posmā tās tiksies Vandē un Lillē, bet izslēgšanas mači notiks Oršī.

Latvijas izlase ielozēta C apakšgrupā. Pirmajā mačā sestdien plkst.22 pēc Latvijas laika tā sacentīsies ar mājinieci Franciju, otrajā spēlē svētdien plkst.16 tiksies ar Lielbritāniju, bet vēl diennakti vēlāk spēkosies arī ar Serbiju.

Grupas vājākajai komandai turnīrs būs noslēdzies, bet labākās trīs vienības iekļūs otrajā posmā, kurā tiksies ar D grupas (Lietuva, Baltkrievija, Čehija, Horvātija) trim spēcīgākajām vienībām.

Vēl šajā turnīrā A grupā spēlēs Melnkalne, Ukraina, Turcija un Slovākija, bet B grupā savā starpā spēkosies Zviedrija, Itālija, Spānija un Krievija.

Izslēgšanas spēlēs kvalificēsies abu otrā posma grupu četras labākās komandas.

Uz iepriekšējo Eiropas čempionātu, kas pirms diviem gadiem notika Polijā, Latvijas izlasi veda grieķu speciālists Georgs Dikeulaks, bet no labākajām spēlētājām sastāvā nebija vienīgi Anetes Jēkabsones-Žogotas un Aijas Brumermanes.

Toreiz Latvijas izlase sacensības sāka ar neveiksmi pret Dikeulaka tautietēm no Grieķijas, bet apakšgrupu turnīra turpinājumā negaidīti pagarinājumā uzvarēja Franciju un pieveica arī Horvātiju. Otrā posma pirmajā mačā tika pārspēta arī Polija, bet turpinājumā Latvijas izlase cieta neveiksmes - zaudēts tika Spānijai un Melnkalnei, ceturtdaļfinālā atzīts Krievijas pārākums un turnīrā par piekto vietu zaudēts arī iepriekš uzvarētājai Horvātijai un Lietuvai.

Krievijai tika zaudēts jau otrā Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā pēc kārtas. Neveiksmīgais sacensību noslēgums Latvijai arī neļāva pacīnīties par ceļazīmi uz Londonas olimpiskajām spēlēm, kurās vēlāk startēja Horvātija.

Pēc neveiksmīgā Eiropas čempionāta noslēguma Dikeulaks iesniedza atlūgumu, kaut līgums viņam tāpat būtu noslēdzies. Savukārt par karjeras beigām valstsvienībā paziņoja Gunta Baško un Ieva Kubliņa.

Jauno ciklu Latvijas izlase iesāka ar jaunu galveno treneri Aigaru Neripu, un sākums nebija daudzsološs - basketbolistes aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, izcīnot tikai vienu uzvaru, kaut visos mačos bija sīvas cīņas. Tomēr kvalifikācijā Latvija tika pie piecām uzvarām astoņās spēlēs un tika pie dalības piektajā finālturnīrā pēc kārtas.

Gaidāmo finālturnīru Francijā var saukt par pirmo pēc "zelta paaudzes", jo no kādreizējām izlases līderēm pašlaik sastāvā palikusi vien Liene Jansone. Kaut Latvijas izlase nav starp gados jaunākajām, daudzas spēlētājas ir nepieredzējušas starptautiskā līmenī.

No 12 sastāvā iekļautajām spēlētājām sešām šis būs pirmais Eiropas čempionāts. Pieredzes bagātākās ir Jansone, Brumermane un Anda Eibele, kuras savus pirmos Eiropas čempionātus aizvadīja vēl 2005.gadā, tomēr Eibele un Brumermane pirms diviem gadiem Polijā nespēlēja. No spēlētājām, kas startēja iepriekšējā Eiropas čempionātā, sastāvā ir vienīgi Jansone, Elīna Babkina, Kristīne Kārkliņa un Zane Jākobsone. Tikmēr Ievai Krastiņai, Anetei Horelikai, Kitijai Laksai, Ditai Liepkalnei, Anetei Šteinbergai un Līgai Šurkusai šie būs pirmie finālturnīri.

Īpaši pieminēšanas vērta ir Laksa, kura vien 21.maijā nosvinēja savu 17.dzimšanas dienu.

"Vēlos palīdzēt komandai, lai pēc iespējas tālāk izdotos tikt - izpildītu izvirzītos mērķus," teica Laksa, kura dzimusi piecus gadus vēlāk par komandas otru jaunāko spēlētāju Šurkusu. "Šad tad man kā jaunākajai liek kaut ko aiznest vai padot. Bumbas gan vēl nav sanācis vākt."

"Šīgada izlases modeli nevaram salīdzināt ar iepriekšējo paaudzi, kas bija tiešām meistarīga. Daudzas meitenes izstudēja ASV un pēc tam tika labos klubos, parādīja sevi izlasē. Viņas šeit pavadīja ilgu laiku," Latvijas izlasi piemeklējušos jaunos laikus komentēja Nerips. "Šajos divos gados vairāk nodarbojāmies ar aizstājēju meklēšanu, mēģinot kompensēt pozīcijas, kur mums varbūt neatbilst auguma centimetri vai ir spēļu pieredzes trūkums, jo latvietes nespēlē Eirolīgas klubos, kā tas bija agrāk. Šī ir pavisam citādāka komanda, tomēr ar cīņassparu varam daudz ko kompensēt. Jautājums - vai ar to pietiks uzvarām, kas nesīs labu vietu?"

Statistiski redzams, ka Latvijai būs, iespējams, pati īsākā komanda čempionātā.

"Tā ir jaunā realitāte. Protams, būtu Aija Putniņa un Zane Tamane, vidējais rādītājs būtu citādāks," uzsvēra Nerips. "Spēles stils mainījies katru reizi šo gadu laikā. Ja pērn vēl daudz vairāk bija jābaro centri ar bumbām, tagad rēķināmies, ka neesam ne lieli, ne fiziski spēcīgi, tāpēc mazajiem spēlētājiem jāstrādā uz ātrumu - ātri jākustas gan bumbām, gan pašām. Tīri pozicionālā spēlē mēs vienkārši iestrēgsim."

"Arī pirms diviem gadiem izlase rādīja salīdzinoši ātru basketbolu. Protams, tagad esam īsākas, tāpēc lielāka koncentrēšanās ir uz ārējās līnijas spēlētājām, ne tik daudz garajām, jo nav nepieciešamo centimetru," uzskata izlases basketboliste Liepkalne.

Tieši Putniņa un Tamane, kā arī Sabīne Niedola ir šī gada komandas galvenie sastāva zaudējumi. Pieredzējusī Tamane, kura arī ir no "zelta sastāva" dalībniecēm, pēc pagājušā gada kvalifikācijas cikla noslēdza karjeru valstsvienībā, bet Putniņa un Niedola komandai nevar palīdzēt traumu dēļ.

"Iepriekšējos četrus čempionātus aizvadījām gandrīz vienā sastāvā, kas radīja pieradumu," izteicās Jansone. "Jau pērn kvalifikācijā mums bija jauna komanda, bet šogad atkal sastāvs ievērojami mainījies. Izmaiņas ir jūtamas, bet ne tāpēc, ka komanda vai meitenes ir sliktākas."

"Arī šīm meitenēm nav nekāda vaina, un viņas pierādījušas, ka Latvijas basketbolam ir ļoti labas rezerves - to sagatavošanās ciklā esam pārbaudījušas grūtā darbā," stāstīja Jansone. "Pirms diviem mēnešiem nezināju, kā būs, bet tagad ir padarīts ļoti labs darbs."

"Ja komanda tik daudz mainījusies divu gadu laikā, ļoti grūti ir arī palikušajam kodolam. Labākie rezultāti būs tad, ja mums viena cikla laikā izdosies saglabāt vismaz astoņas spēlētājas. Tad mēs varētu runāt par kādiem rezultātiem," pauda treneris Nerips.

Šajā pavasarī Latvijas izlases statistika pārbaudes spēlēs ir labāka nekā pirms 12 mēnešiem. Sešos mačos ar gaidāmā čempionāta dalībniecēm uzvaras un zaudējumi dalīti uz pusēm. Savukārt kopumā desmit spēlēs izcīnīti septiņi panākumi.

Pārbaudes turnīrā Zviedrijā Latvijas izlase sacentās arī ar Lielbritānijas izlasi, tiekot pie smaga panākuma ar 56:54.

"Vēl pāris ierakstu no pēdējiem turnīriem diemžēl nav dabūti, tomēr informācijas ir pietiekami daudz. Vēl jāsaliek punkti uz i. Varbūt Francijas sekmīgie rezultāti pārbaudes spēlēs mums palīdzēs," teica Nerips.

Tieši sacensību saimniece Francija bija pārbaudes spēļu čempione, uzvarot visos deviņos mačos, kuros piedalījās.

"Izņemot Lielbritāniju, pārējām komandām neesam vēl gatavojušās," trešdien teica Liepkalne. "Tik, cik kādus uzvārdus atpazīstam."

Basketbolistes nebaida, ka Eiropas čempionātā būs jāaizvada trīs spēles trijās dienās, jo pēc līdzīga grafika tika spēlēts arī pārbaudes turnīros.

"Trešās spēles pārbaudes turnīros izvēršas visgrūtākās, tomēr būsim gatavas. Nav ko taupīt spēkus pirmajās spēlēs, jācīnās katrā. Spēka pietiks," uzsvēra Liepkalne.

Līdzīgi piebilda arī Jansone: "Atdosim visus spēkus, cik varēsim."

Lielākā daļa spēlētāju izteicās, ka konkrēti mērķi nav izvirzīti, tomēr viņas cīnīsies katrā mačā. "Neviena komanda nebrauc uz čempionātu, nesapņojot tikt ārā no grupas. Arī mums tas būs pirmais solis, un pēc tam jāskatās tālāk," atzina Nerips.

Pašas spēlētājas pauda cerību, ka viņas neizjutīs skatītāju spiedienu. Ja tā būs, līdzjutējiem ir lielākas izredzes sagaidīt labu rezultātu.

Tikmēr eksperti prognozē, ka šis Eiropas čempionāts būs neparedzams un līdz ar to aizraujošs neitrālajiem skatītājiem.

"Šis ir tāds gads, kad neviena komanda nemētājas ar skaļiem paziņojumiem. Krievija vienmēr sev izvirza tikai zeltu, bet šogad mērķis ir tikt medaļās. Arī mēs būsim tajā pulciņā un skatīsimies, ko varam," teica Nerips.

Arī portāla "Lovewomensbasketball.com" veidotājs Jānis Kacēns teica, ka zelta medaļas kā mērķi sev izvirzījusi vienīgi Francija. "Visas pārējās komandas vēlas piecinieku, kas dos ceļazīmi uz nākamā gada pasaules čempionātu."

"Piemēram, Krievijas izlase zaudējusi četras no piecām starta piecinieka spēlētājām. Savukārt citām komandām smagi gāja jau iepriekšējā čempionātā, kad Spānija un Baltkrievija nemaz neiekļuva ceturtdaļfinālā. Arī tagad 10-12 komandas reāli var cīnīties par šo piecinieku," prognozēja Kacēns, gan sakot, ka Latvijas izlasei būs grūti. "Ļoti labi būs, ja tiksim ārā no grupas, jo esam jaunākā un īsākā komanda. Salīdzinājumā ar pārējām trim apakšgrupas komandām Latvija vidēji ir par gadu jaunāka."

Kacēns atteicās no čempionu prognozēm. "Varbūt Francija arī ir galvenā favorīte, bet es savu naudu uz to neliktu. Neaizmirsīsim, ka Latvija iepriekšējā čempionātā pieveica francūzietes, un varbūt šoreiz kāds viņas tā apturēs ceturtdaļfinālā. Visas komandas ir līdzīgas, un neitrālajiem skatītājiem būs līdzīgi. Savukārt konkrētu komandu atbalstītājiem tas nozīmēs sirmus matus."

2011.gada Eiropas čempionātā par labāko komandu kļuva Krievija, kas finālmačā ar 59:42 pārspēja Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!