Foto: FIBA

Latvijas izlases basketbolists Rolands Freimanis, pametot VTB Vienotās līgas klubu "Nizhny Novgorod", negaidīti sagaidījis pretimnākšanu no komandas vadības, sarunā ar Latvijas Televīziju atzina sportists.

Freimanis bija viens no diviem Latvijas basketbolistiem, kurš pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pameta savu VTB Vienotās līgas komandu. Šādu pašu soli spēra Mareks Mejeris (Permas "Parma" komanda), bet karjeru Krievijas superlīgā pagaidām turpinājis Artjoms Butjankovs.

"Principā pirmajā [iebrukuma] dienā bija skaidrs," saka Freimanis. "Savai sievai teicu, ka šajā situācijā mums nav variantu palikt. Tas bija vienbalsīgs ģimenes lēmums. Tas būtu tikai nepieņemami turpināt tur dzīvot."

Lai gan basketbolista aģents ieteicis nogaidīt, Freimanis jau pats nākamajā dienā pateicis kluba vadībai, ka vēlas vienpusēji pārtraukt līgumu. Komandas vadība neesot iebildusi.

"Kluba vadība bija ļoti saprotoša un bez jebkādām pretenzijām. Vairums to cilvēku, kuri ir virs vidējā slāņa, saprot, kas notiek. Viņi nav akli. Bet es vispār esmu pārsteigts, cik vienkārši tas viss bija," stāsta sportists.

Medijs "Iltalehti" ziņojis, ka vairākiem Somijas hokejistiem bijušas problēmas lauzt līgumsaistības, jo Krievijas komandas neatzīst, ka šobrīd norisinās karš. Dažiem no spēlētājiem arī līgumā iekļauts punkts, kas paredz, ka vienpusēja līguma laušanas gadījumā viņiem jāizmaksā kompensācija par visu līgumā paredzēto atalgojuma summu.

"Līgumā punkta nebija, bet klubs saprata. Nostrādāja cilvēciskais faktors. Tādā ziņā cepuri nost viņu priekšā. Viņi varēja arī pret mani kādas sankcijas ieviest," neslēpj Freimanis.

Basketbolists mājās ieradies tikai sestdien, jo laiku prasījusi tieši dokumentu un finansiālās puses sakārtošana. Atalgojuma ziņā basketbolists cietis, atzīst Freimanis, kurš gan par to neuztraucas.

"Tāpat jau sanāca zaudēt ļoti daudz naudas. Man nav par to jābļaustās, visi kaut ko zaudē. Nauda vispār nav nekas mūsdienās. Ja dzīvē notiek tādas lietas, tas ir sīkums. Galvenais, ka visiem ir veselība," stāsta sportists.

Medijos izskanējušas baumas, ka Mareks Mejeris varētu pievienoties Latvijas izlases galvenā trenera Lukas Banki vadītajai Itālijas čempionāta komandai "Victoria Libertas Pesaro". Tās gan pagaidām nav nedz piepildījušas, ne apstiprinātas. Jaunu komandu pēc VTB līgas pamešanas meklē arī Freimanis.

"Aģents kaut ko meklē. Es vēl gribu divus, trīs mēnešus uzspēlēt. Ja būs kāds sakarīgs variants, būs jau jābrauc un jāspēlē," saka Freimanis.

"Cerams, ka norimsies tā situācija, un viss būs labi. Tad varēs dzīvot tālāk. Šobrīd par to [nākamo klubu] mazāk domā, un esi kopā ar Ukrainas cilvēkiem. Man ļoti žēl, ka Putins kaut ko tādu aizsācis. Es nevaru sev galvā ielikt to, kas tur notiek. Neticami, ka tas ir tepat, aiz stūra. Cilvēki mirst un cīnās. Katru dienu celies, skaties tās ziņas un tikai pārdzīvo. Vienkārši šausmīgi," uzsver Freimanis, kurš Ukrainā spēlēja Krievijas armijas iebrukuma brīdī 2014. gadā.

Kā zināms, Vladimirs Putins pirms divām nedēļām pavēlēja sākt pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, sākot brutālu karu pret savu kaimiņvalsti. Pret Krieviju un tās sabiedroto Baltkrieviju ir ieviestas bargas starptautiskas sankcijas, arī sporta nozarē, bet lielākā daļa ārzemju sportisti pametuši Krievijas klubus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!