Foto: F64

Latvijas basketbola kluba "VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis pēc uzvaras Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas spēlē uzteica augumā garo spēlētāju sniegumu, kā arī ar ironiju atskatījās uz Rona Karija kļūdu mača izskaņā.

"VEF Rīga" vienība otrdien ar rezultātu 74:71 pārspēja Trevizo "Nutribullet" komandu, nodrošinot vietu FIBA Čempionu līgas izslēgšanas spēlēs.

Mājinieku pieteikumā bija desmit basketbolisti, bet laukumā devās tikai astoņi spēlētāji, maču izlaižot savainotajiem Aleksandram Madsenam un Reišonam Hemondsam. Lielāku lomu nācās uzņemties Anrijam Miškam, Iļjam Gromovam un Mārim Gulbim, kuri trijatā aizpildīja ceturtā un piektā numura pozīcijas.

"Apsveicu komandu ar uzvaru," pēc mača noteica komandas galvenais treneris Jānis Gailītis. "Neskatoties uz savainojumiem un ļoti svarīgu spēlētāju iztrūkumu, komanda bija drosmīga un piegāja spēlei ar uzvarošu mentalitāti."

VEF vienība pēc pirmā puslaika bija zaudētājos ar deviņu punktu deficītu, taču pēc izrāviena trešās ceturtdaļas ievadā atlikušā spēles daļa bija ļoti saspringta.

"Otrajā puslaikā – īpaši tā sākumā – spēlējām pavisam citādāk. Pēc pēdējo divu, triju spēļu neveiksmēm nopelnījām iespēju beigās uzvarēt spēli. Ja kādu jāizceļ, man ļoti patika, kā spēlēja Gromovs. Viņš šodien nospēlēja lieliski. Ļoti ceru, ka šādu Iļju redzēsim katru dienu. Viņš ir spējīgs uz daudz vairāk."

Gromovs atzīmējās ar septiņiem punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām. Gan viņš, gan Anrijs Miška vairākos brīžos tika galā ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) pieredzes bagāto Henriju Simsu. Savukārt desmit punktus guva Māris Gulbis, kurš trāpīja vairākus svarīgus metienus.

"Mārim šodien bija septiņas atlēkušās bumbas. Tas nenotiek katru dienu, un viņš zināja, kurā elementā komandai jāpalīdz visvairāk. Anrijs parādīja pieaugušu spēli. Viņam nebija viegls uzdevums. Esmu iepriecināts arī par viņu. Domāju, ka viņi izdarīja ļoti lielu darbu," spēlētāju sniegumu vērtēja Gailītis.

Hemondss spēli izlaida, jo pēdējā "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) spēlē sadursmē sasita galvu. Savukārt Madsens laukumā nav devies kopš 15. novembra. Gailītis atklāja, ka somam traucē muguras savainojums.

"Esam tuvāk tam, lai saprastu, kā iesim tālāk. Ir pavisam pozitīvs, ne tik pozitīvs un ne galīgi pozitīvs scenārijs. Tas pagaidām ir dakteru un paša Aleksandra rokās. Mūsu uzdevums nav izdarīt spēlētajam pāri vai likt viņam spēlēt ar kaut ko, kas var draudēt viņa veselībai. Mēs zinām, ka viņš atgriezīsies pat tad, ja būs gatavs par 20, 30%," situāciju ap Madsenu, kurš VEF rindās aizvada jau trešo sezonu, komentēja treneris.

Spēles izskaņa līdzjutējiem sagādāja neparedzamu notikumu secību. Rons Karijs situācijā, kurā Trevizo vienībai it kā bija jāpārkāpj noteikumi, jo mačā bija atlikušas mazāk nekā 24 sekundes, izpildīja neprecīzu metienu pēc divsoļa. Tas ļāva Deveinam Raselam divas sekundes pirms pamatlaika beigām izlīdzināt rezultātu ar soda metieniem.

Taču par spēles varoni kļuva Džeilens Railijs, kurš, teju krītot ārpus laukuma, līdz ar sirēnu trāpīja tālmetienu un nodrošināja uzvaru ar rezultātu 74:71.

"Tā ir draudzība viņam ar Džeilenu," nosmēja Gailītis. "Viņš deva iespēju Džeilenam iemest metienu. Tā rīkojas īsti draugi."

Pašam metiena autoram tika vaicāts, kad viņš pēdējo reizi realizējis uzvaras metienu. "Man bijuši daži tādi. Vienu trāpīju izbraukumā, kad spēlēju Francijā. Tas bija diezgan nozīmīgs metiens. Bet šis metiens bija ļoti vajadzīgs. Francijā tas notika regulārajā sezonā," sprieda Railijs.

Viesu komandas galvenais treneris Masimiliāno Meneti klāstīja, ka basketbola sezonas laikā vienības piedzīvo gan kāpumus, gan kritumus. Trevizo vienība šobrīd ir krituma posmā.

"Esam vīlušies, jo nospēlējām 20 labas minūtes. Kontrolējām spēli ar labu balansu uzbrukumā un pareizu ideju izpildi aizsardzībā. Trešo ceturtdaļu nesākām ar to pašu enerģiju. Tas bija pārsteigums, ka VEF spēlē atgriezās ar vairāk enerģiju, liekot mums zaudēt pārliecību uzbrukumā," izteicās speciālists.

Viņš atzina, ka vien pirms spēles uzzinājis par Madsena un Hemondsa iztrūkumu. Taču komanda vairāk koncentrējusies uz savu spēli. "Šādā situācijā nav svarīgi, kāda ir pretinieku kondīcija. Pēc manas pieredzes, parasti, kad tev ir sastāva problēmas, pārējie spēlētāji paveic vēl papildu darbības," atzina Meneti.

Pirmā apļa spēlē Trevizo uzvarēja rezultatīvā mačā, VEF vienību pieveicot ar rezultātu 91:85. Meneti uzsvēra, ka viņa vadītā vienība nav apguvusi spēju līdz galam "piebeigt" pretinieku, neizmantojot šādu iespēju pirmā puslaika beigās.

Abi treneri, skaidrojot, kāpēc virsroku ņēma aizsardzība, bija vienisprātis, ka katrs mačs vērtējams atsevišķi. "Tas ir saistīts ar spēles likmi," izteicās Gailītis. "Mēs labāk zinām pretiniekus. Domāju, tas notiek gandrīz visās spēlēs. Jo vairāk tuvojamies sezonas beigām, jo lielāka ir aizsardzības nozīme. Spēles kļūst skatītājiem ne tik izklaidējošas."

"Eiropā tomēr dominē aizsardzība un atlēkušās bumbas. Spēle varbūt nebija tik skaista, bet daļai no līdzjutējiem vismaz beigas bija skaistas. Ceru, ka tā bija labāk," pēc atbildes pasmaidīja VEF treneris.

Rīgas komanda ar divām uzvarām piecās spēlēs ierindojas trešajā vietā grupā. Pusstundu vēlāk spēli uzsāka Atēnu AEK komanda, kas ar rezultātu 83:89 mājās piekāpās Sombatejas "Falco" vienībai. Šī mača iznākums palīdzēja VEF vienībai nodrošināt vismaz trešo pozīciju apakšgrupā, kas garantē vietu nākamajā kārtā.

Sombatejas vienība atzīmējusies ar četrām uzvarām, Trevizo komanda piecu spēļu laikā sakrājusi trīs panākumus, bet AEK, kas tikusi pie vienas uzvaras piecās spēlēs, paliks pēdējā vietā.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Otro un trešo vietu ieguvējas piedalīsies "play-in" kārtā, bet grupu uzvarētājas tās sagaidīs jau kārtu vēlāk.

VEF trešdien, 22. decembrī viesosies Ungārijā, kur aizvadīs apakšgrupas pēdējo spēli pret vietējo "Falco" vienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!