Foto: FIBA

Lai izcīnītu uzvaras FIBA Čempionu līgas mačos, nepieciešams raksturs un stabilitāte, pēc zaudējuma secināja Latvijas čempiones basketbolā "VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis.

Jau ziņots, ka "VEF Rīga" otrdien Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas pirmajā mačā savā laukumā ar 76:89 piekāpās Lisabonas "Benfica" vienībai.

"Spēli var sadalīt vairākos nogriežņos. Pirmajā un trešajā ceturtdaļā kontrolējām spēli, bet pārējos divos brīžiem bijām pavirši. Lai izcīnītu uzvaras šajā līmenī, nepieciešams raksturs un stabilitāte. Viss ir mūsu rokās, lai izdarītu pareizos secinājumus. Šī ir laba mācība tiem spēlētājiem, kas pagaidām vēl pielāgojas Eiropas basketbolam," pēcspēles preses konferencē stāstīja Gailītis.

Kā vienu no zaudējuma iemesliem Gailītis minēja komandas nespēju spēlēt dažādos ātrumos aizsardzībā.

"Vai nu esam pārāk agresīvi un palaižam spēlētāju garām vai nu esam pārāk pasīvi. Slikti sedzām groza apakšu. Neesmu apmierināts ar mūsu aizsardzību, tāpat viņi iemeta vieglus punktus pēc mūsu kļūdām uzbrukumā," atzina "VEF Rīga" stūrmanis.

"Dažiem basketbolistiem ir pārāk liela slodze spēles laikā, īpaši mazajiem spēlētājiem, jo viņu aizstājēji dažādu iemeslu dēļ pagaidām rāda ļoti vāju sniegumu. Rotācija pagaidām ir maza un mums pietrūkst spēles veidotāju, bet tas nav attaisnojums pieņemt paviršus lēmumus," turpināja Gailītis.

Sezonas priekšvakarā "VEF Rīga" sastāvu ar Džamāru Eibramsu, bet tika pārtraukts līgums ar aizsargu Geriju Bleiksu.

"Pieņēmām riskantu lēmumu, balstītu uz dažādiem aspektiem. Bleikss ir spēles veidotājs, bet Džamals - spēlētājs, kurš palielina mūsu izmēru laukumā un vairāk spēlē bez bumbas. Neizdarot šo izvēli, domāju, ka šajā mačā redzētu citas problēmas. Nejūtam vislabāko balansu mūsu komplektācijā un tas nedaudz vieš bažas," skaidroja Gailītis.

Nedaudz vairāk kā trīs minūtes laukumā pavadīja aizsargs Roberts Bērziņš, kuram vēl jāpielāgojas Čempionu līgas līmenim, atzina Gailītis.

"Viņš rāda precīzu virzienu, kurā jāstrādā. Grupā ar pieredzējušākiem un atbildīgākiem spēlētājiem viņš izskatītos labāk. Viņš ir nobriedis un gatavs pieņemt dažādas lomas. Domāju, ka pienāks laiks, kad par viņu runāsim kā vienu no galvenajiem mūsu komandas spēlētājiem," komentēja Gailītis.

Epizodiski otrdienas mačā labu saspēlētību demonstrēja aizsargs Kristers Zoriks un centra spēlētājs Nasirs Brukss.

"Nevaram attaisnot dažas Kristera paviršības, taču viņam bija ļoti daudz darba aizsardzībā pret pretinieku galvenajiem spēlētājiem. Viņi ir labs "pick'n'roll" pāris, bet viņiem jābūt gataviem spēlēt fiziskāk un agresīvāk. Komandas biedriem ir vairāk jāpalīdz viņiem noņemt slodze. Tas ir līdzīgs duets, kā Kristers spēlēja kopā ar Maiklu Kaizeru. Brukss nedēļu slimoja un šodien parādīja pietiekami daudz vīrišķības pret Maiku Zirbesu, kuram ir vairāku sezonu Eirolīgas pieredze," stāstīja Gailītis.

Tuvākās pusotras nedēļas laikā rīdziniekiem būs trīs smagas spēles - pret "Ventspili" Latvijas - Igaunijas līgā, pret Manrezas "Baxi" Čempionu līgā un pret Slobožanskas "Prometey" apvienotajā čempionātā.

"Tas ir diezgan liels izaicinājums apstākļos, kad mums vajadzētu pastiprināt rotāciju. Kā organizācijai mums ir raksturs, izdarīsim pareizos secinājumus un mums nebūs kauns par saviem lēmumiem. Čempionu līga ir īss turnīrs, bet sešas spēles ir pietiekami daudz, lai pielāgotos," teica Gailītis.

Rezultatīvākais Rīgas komandas rindās bija Brukss, kurš guva 20 punktus un izcīnīja septiņas bumbas zem groziem.

"Mums vajadzēja labāk cīnīties zem groziem un pieļaut mazāk kļūdu. Jutos pilnībā labi un nebija nekādu attaisnojumu manam sniegumam laukumā. Kristers Zoriks ir ļoti labs piespēlētājs un spēja mani atrast laukumā, esmu ar viņu labi saspēlējies," stāstīja Brukss, kuram šī ir pirmā pieredze Eiropas basketbolā. "Spēle šeit ir augstā līmenī un ļoti ātra, jo īpaši Čempionu līgā. Šajā turnīrā katrs mačs ir kā "play-off" cīņās - tieši to arī biju gaidījis."

"VEF Rīga" komanda šajās sacensībā piedalās ceturto sezonu, 2020./2021.gada sezonā sasniedzot FIBA Čempionu līgas pamatturnīra otro posmu, bet pērnajā sezonā - turnīra "play-in" stadiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!