Foto: AP/Scanpix/LETA

Maskavas tiesa otrdien noraidīja ASV basketbolistes Britnijas Graineres apelāciju par viņai Krievijā piespriesto deviņu gadu cietumsodu, vēsta ESPN.

Šāds lēmums bijis sagaidāms, un šo tiesas prāvu ASV un starptautiskās amatpersonas nosaukušas par nelikumīgu. ASV gan joprojām uzskata, ka izdosies ar Krieviju vienoties par Graineres nosūtīšanu uz mājām, veicot apmaiņu ar ieslodzītajiem no Krievijas. Tomēr amerikāņi ir neapmierināti, ka Krievija jūnijā nereaģēja uz izteikto apmaiņas piedāvājumu.

Krievijas tiesa augusta sākumā Grainerei piesprieda deviņu gadu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu narkotiku kontrabandā. Prokuratūra bija pieprasījusi Grainerei deviņarpus gadu cietumsodu. Basketbolistes pārstāvji iesniedza apelāciju.

Grainere otrdien Maskavas apgabaltiesas sēdē piedalījās ar videokonferences starpniecību. Ņemot vērā viņas pirmstiesas apcietināmu, viņai cietumā būs jāpavada vēl aptuveni astoņi gadi.

Graineres advokāti Marija Blagovolina un Aleksandrs Boikovs uzskata, ka spriedumā ir daudz nepilnību, tāpēc bija cerība, ka apelācijas instance tos ņems vērā. "Mēs joprojām uzskatām, ka sods ir pārmērīgs un pretrunā ar pastāvošo tiesu praksi," norādīja advokāti.

Grainere 17.februārī tika aizturēta saistībā ar apsūdzībām par Krievijā nelegālo elektronisko cigarešu kārtridžu ar marihuānas eļļu pārvadāšanu savā bagāžā. Krievijā par šo pārkāpumu draud līdz pat desmit gadiem cietumā.

Basketboliste skaidroja, ka kārtridži viņas bagāžā nonāca, visticamāk, stresā kārtojot somu pirms došanās no Arizonas un Maskavu. Grainerei bija Arizonas štata veselības dienesta izsniegta atļauja lietot marihuānu medicīniskos nolūkos, lai cīnītos ar hroniskām sāpēm.

Tāpat sportiste tiesā stāstīja, ka viņai pēc aizturēšanas netika izskaidrotas viņas tiesības un netika piedāvāta advokāta palīdzība. Grainerei likts parakstīt arī kādu dokumentu, nepaskaidrojot, kas tajā rakstīts. Tikai pāris dienas vēlāk Grainerei tiesā paskaidrots, kādas apsūdzības viņai ir izvirzītas.

Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) komandu Fīniksas "Mercury" pārstāvošā Grainere kopš 2014.gada starpsezonās Krievijā pārstāvēja Jekaterinburgas UGMK vienību, ar kuru četras reizes uzvarējusi FIBA Eirolīgā. Savukārt WNBA Grainere ar komandu uzvarējusi vienreiz.

Krievija WNBA starpsezonās bija galamērķis daudzām ASV basketbolistēm, jo atalgojums tur ir vairākas reizes lielāks nekā dzimtenē.

31 gadu vecā Grainere ar savu prasmi ietriekt bumbu grozā no augšas tiek uzskatīta par vienu no labākajām pasaules basketbolistēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!