Foto: FIBA

Latvijas basketbola leģenda Gunta Baško trešo reizi karjerā pārstāvēs basketbola klubu "TTT Rīga", kurā viņa šobrīd arī pilda valdes priekšsēdētājas lomu. Uzbrucēja laukumā dosies 17. februārī un paredzējusi spēlēt līdz sezonas beigām, ziņo klubs.

Baško panākumiem bagāto basketbolistes karjeru noslēdza pēc 2018./2019. gada sezonas, kurā TTT komanda negaidīti sasniedza Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas ceturtdaļfināla kārtu. 2019. gada jūnijā basketboliste "Arēnā Rīga" aizvadīja atvadu spēli izlases rindās, bet kopš tā bijusi Latvijas sieviešu izlases ģenerālmenedžere un "TTT Rīga" valdes priekšsēdētāja.

"TTT vadībai un treneru korpusam ir liels prieks, ka Gunta pārstāvēs mūsu klubu līdz sezonas beigām," klāsta kluba ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs. "Lietas, kuras viņa mums dos gan laukumā, gan ģērbtuvē, nevar nopirkt par naudu – tā saucas pieredze un mīlestība pret basketbolu. Jau pirmajos treniņos Gunta parādīja, ka ir labā formā un varu tikai apbrīnot viņas apņēmību palīdzēt savam klubam sasniegt nospraustos mērķus."

"TTT Rīga" vienībai nākamā spēle paredzēta jau trešdien, kad komanda "Daugavas" sporta namā spēkosies ar BJBS "Rīga"/"Juniores" vienību. Latvijas komandas "Douglas" Baltijas Basketbola līgā šobrīd spēles aizvada vien savas valsts robežās. Tiesa, TTT vēl turpina dalību Eiropas Sieviešu basketbola līgā (EWBL), kurā komanda izcīnīja pirmo vietu savā apakšgrupā.

Jāmin gan, ka pēdējo spēli TTT aizvadīja astoņu spēlētāju sastāvā, bet vēl pagājušajā trešdienā vienība laukumā laida vien septiņas spēlētājas. Savainojumu dēļ komandai nevar palīdzēt viesspēlētājas Megana Hafa un Binta Drammeha, uz Turcijas čempionātu pārcēlās viena no līderēm Kitija Laksa, bet līgumsaistības tika pārtrauktas ar Ukrainas basketbolisti Taisiju Udodenko.

Baško debija TTT rindās notika 2011. gada 19. novembrī. Aigara Neripa trenētā komanda todien savā laukumā uzņēma SK "Cēsis" vienību. Uzbrucēja Rīgas kluba rindās aizvadīja astoņas spēles, bet sezonu turpināja Kurskas "Dynamo", palīdzot Krievijas komandai pirmo reizi triumfēt Eiropas kausa izcīņā.

Viņas atgriešanās notika 2016. gada 23. septembrī, Eiropas Sieviešu basketbola līgas mājas spēlē pret "Tsmoki Minsk".

Baško nedaudz vairāk kā trīs sezonās komandā aizvadījusi 139 spēles. Uzbrucēja guvusi 1649 punktus, izcīnījusi 911 atlēkušās bumbas, izdarījusi 553 rezultatīvas piespēles un realizējusi 161 trīspunktu metienu. Spēlējusi pie treneriem Aigara Neripa (53 spēles) un Mārtiņa Zībarta (86).

Baško 2011. gadā un 2017. gada sezonā spēlēja ar 53. numuru, savukārt 2017.-2019. gadā atgriezās pie 8. numura, kuru nēsāja arī valstsvienības spēlēs. Trešdien uzbrucēja spēlēs ar kluba dāvināto pirmo numuru, savukārt nākamajās cīņās atgriezīsies pie astotā numura.

Basketboliste Latvijas izlasi pārstāvējusi 2008. gada olimpiskajās spēlēs, 2018. gada Pasaules kausa izcīņā, kā arī 1999., 2005., 2007., 2009., 2011., 2015. un 2017. gada Eiropas čempionātos. Baško valstsvienības sastāvā aizvadījusi 195 spēles, kas ir absolūts Latvijas rekords, kā arī guvusi 1793 punktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!