Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Trešdien ar spēlēm Valmierā, Mārupē, Jūrmalā un Jelgavā sāksies "Aldaris" Latvijas basketbola līgas (LBL) 24.sezona, kas solās būt ļoti intriģējoša. Regulārajā čempionātā būs vismaz 138 spēles, kā arī vairāk nekā divi desmiti aizraujošu cīņu izslēgšanas turnīrā.

"Aldaris" LBL 24.sezonas pirmajā dienā "Barons kvartāls" spēkosies ar "Latvijas Universitāti", BK "Valmiera" tiksies ar BK "Jēkabpili", "Jūrmalas/Fēnikss" pretinieki būs "Liepāja/Triobet", bet BK "Jelgava" uzņems vicečempionus "VEF Rīga".

Pēc četras sezonas no vietas notikušās paplašināšanās, "Aldaris" LBL dalībnieku skaits sarucis par vienu komandu. Basketbola klubs "BA Turība" atkāpies "Jūrmala/Fēnikss" fārmkluba statusā un spēlēs LBL otrajā divīzijā.

Arī šajā sezonā BK "Ventspils" un "VEF Rīga" aizvadīs mazāk spēļu vietējā čempionātā, lai varētu veiksmīgi startēt starptautiskajos turnīros. "VEF Rīga" ar 8 komandām spēlēs tikai izbraukumā, bet ar BK "Ventspils" basketbolistiem "VEFiņš" nospēlēs divreiz. BK "Ventspils" ar visām komandām izspēlēs divus apļus (kopā 18 spēles). Astoņas komandas – BK "Jēkabpils", "Jūrmala/Fēnikss", "Liepāja/Triobet", BK "Valmiera", "Barons kvartāls", "Latvijas Universitāte", BK "Jelgava" un BK "Saldus" – savā starpā izspēlēs četrus apļus (katrai kopā 31 spēle).

Izslēgšanas spēlēs piedalīsies sešu pirmo vietu ieguvēji. Ceturtdaļfināla un pusfināla sērijās cīņa ritēs līdz trim uzvarām. Finālsērija, kā ierasts, līdz četrām uzvarām.

Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu komandu sastāvos pirms jaunās sezonas.

BK ‘Ventspils’ bruņojas un gatavojas titula aizstāvēšanai


Foto: F64

Aizvadītās sezonas čempioni BK "Ventspils" apņēmīgi gatavojusies savai 20.sezonai kopš komandas dibināšanas. Par godu šim notikumam ir izveidots jubilejas logo, kurš tiks izmantots visu nākamo 2014./2015. sezonu.

"Ventspils" pēc aizvadītās sezonas neturpināja sadarbību ar Sandi Valteru, Mārtiņu Laksu, leģionāriem Lorenso Viljamsu un Viliju Kempu, kā arī nespēja sastāvā noturēt Jāni Timmu un Ronaldu Zaķi, kuri pārcēlās uz "VEF Rīga".

Viņu vietā tika piesaistīti viesspēlētāji Mairs Četmens, kuram šī ir atgriešanās Ventspilī, un Trojs Bārniss. "Ventspilī" atgriežas arī Mārtiņš Meiers un Kristaps Kanbergs, bet komandai pievienojās Žanis Peiners un Artis Ate, bet komandā palika amerikāņu centrs Džerajs Grants, Akselis Vairogs, Artjoms Butjankovs, Māris Gulbis, Dāvis Lejasmeiers, Kristers Zeidaks, Edgars Štelmahers un Andrejs Gražulis, kurš aizvadītās sezonas otrajā pusē bija izīrēts BK "Valmiera".

Tikmēr Iļja Gromovs un Dāvis Čoders izīrēti "Jūrmala/Fēnikss" komandai, bet Toms Leimanis pēc traumas sadziedēšanas dosies uz Liepājas komandu.

Par gaidāmo sezonu intervijā laikrakstam "Diena" apņēmīgi izteicies "Ventspils" galvenais treneris Roberts Štelmahers: "Jāaizstāv izcīnītie tituli, jācenšas gūt jaunus. Ja nevar atrast izaicinājumu, jābeidz nodarboties ar to, ko dari. Uzskatu, ka arī šeit, Ventspilī, netrūkst iespēju kāpt vēl augstāk. Kāpēc gan netiekties kaut vai uz uzvaru Eiropas kausā? Negrasāmies iet vieglākos ceļus. Protams, tas nebūs viegli, taču jāsper solis uz priekšu un jāpierāda sevi. Jāstrādā, lai ar katru dienu kļūtu labāki. Stāvēt uz vietas ne vienmēr ir labākais, ko var darīt."

“VEF Rīga” ar jaunu komandu pēc LBL titula

Foto: F64

"VEF Rīga" pēc neveiksmīgās aizvadītās sezonas nolēma veidot jaunu komandu, kuras kodolu veido latviešu basketbolisti, kā arī trīs leģionāri - Kevins Dilards, Džeralds Robinsons un Bamba Fals.

Pēc aizvadītās sezonas Rīgas komandas sastāvā nepalika Kristaps Janičenoks, Gatis Jahovičs, Rihards Kuksiks un ne viens no leģionāriem. Tāpat komanda atbrīvoja galveno treneri Ramūnu Butautu, bet viņa vietu ieņēma ilggadējais "VEF Rīga" sistēmas treneris Nikolajs Mazurs.

Komandu papildināja tādi pašmāju spēlētāji kā Mareks Mejeris, Ronalds Zaķis, Jānis Timma un Aigars Šķēle. Vienībā palika Ingus Jakovičs, Artūrs Strēlnieks, Artūrs Bērziņš, Jānis Bērziņš un Anžejs Pasečņiks. Lielajai komandai piesaistīti kluba sistēmas spēlētāji Rodions Kurucs un Verners Kohs. Pašlaik savainoti ir Jānis Bērziņš un Šķēle. Pirmais ierindā varētu atgriezties novembrī vai decembrī, bet Šķēle - pēc pusotra mēneša.

"VEFiņš" uz "Jelgavu" izīrēja Dāvi Geku un Kristapu Pļavnieku. Līgums tika pārtraukts ar Ivaru Rihardu Žvīguru, kurš tagad devies uz Franciju.

Nikolajs Mazurs par "VEF Rīga" komandu gaidāmajā sezonā: "Komanda ir gados jauna, kas pēc spēļu pieredzes ir augstākajā līmenī. Latiņa mums ir uzlikta ļoti augstu. Sagatavošanās periods pirms sezonas bija saraustīts, jo spēlētāji mums pievienojās pa grupām, bet mačs ULEB Eirolīgas kvalifikācijā bija pirmais pilnā sastāvā, tāpēc tas nebija veiksmīgs. Komandai ir potenciāls. Spēlētāji ir motivēti un vēlas mācīties. Komandā ir daudz talantīgu basketbolistu ar nākotni, taču tikai uz talanta sēdēt ilgi nevar. Visi saprot, ka nepieciešams arī rezultāts, kuru centīsimies panākt pēc iesējas ātrāk. Disciplīnai ir ļoti liela nozīme, un tā dod savus augļus. Mūsu gadījumā spēles stils veidosies no agresīvas aizsardzības un ļoti liela paveiktā darba aizsardzībā. Katram spēlētājam piemeklēsim viņam piemērotāko vietu."

Kluba vadība izvirzījusi mērķi cīnīties par Latvijas čempionu titulu.

Bronzas medaļnieki ‘Jēkabpils’ saglabā komandas kodolu

Foto: DELFI

BK "Jēkabpils", kas aizvadītajā sezonā izcīnīja LBL bronzas medaļas, saglabājusi aizvadītās sezonas kodolu, taču mainījusi galveno treneri.

Šajā sezonā vienību vada Edmunds Valeiko, kurš amatā nomainījis Igoru Miglinieku. Vienības rindās turpinās spēlēt Rinalds Sirsniņš, Jānis Pozņaks, Pāvels Veselovs, Mārtiņš Kravčenko, Mikus Sokolovs un Oskars Virsis.

Klāt nākuši iepriekš Latvijas izlasē spēlējušais Andrejs Šeļakovs, Artūrs Dušelis, amerikānis Devins Teilors, lietuvietis Povils Cukins, kā arī Edijs Stiebriņš un Toms Kohanovs.

Tikmēr BK "Jēkabpili" pametuši leģionāri, Jurijs Aleksejevs un Mihails Hlebovickis, kuri aizvadītajā sezonā bija svarīga komandas sastāvdaļa. Tāpat komandā nav palicis Edgars Leja un Artis Arnītis.

“Jūrmala/Fēnikss” pamet līderis un galvenais treneris


Foto: F64

Pagājušās LBL sezonas lielāko pārsteigumu autori "Jūrmala/Fēnikss" šajā sezonā palikuši bez svarīgām veiksmīgās sezonas sastāvdaļām - spēlētāja Aigara Šķēles un galvenā trenera Aināra Zvirgzdiņa.

Zvirgzdiņš nākamajā sezonā vadīs Beļģijas sieviešu čempionvienību un Eirolīgas komandu "Royal Castors Braine". Viņa vietu ieņems Arnis Vecvagars, kurš bijis ilggadējs Latvijas izlases spēlētājs.

Aigars Šķēle pēc teicamas sezonas devies uz "VEF Rīga", Jūrmalas komandā nebūs arī ilggadējais komandas kapteinis Atis Ozols, kas tagad ir komandas "Jūrmala/Fēnikss" ģenerālmenedžeris.

Ierindā palikuši Ervīns Jonāts, Uģis Pinete, Jānis Dilevka, Mārtiņš Rozenbergs, Iļja Gromovs, Dāvis Čoders, Kristaps Mediss un Artūrs Ausējs.

Jūrmalā atgriezies Roberts Mednis, klāt nācis arī Mārtiņš Laksa un Edgars Jeromanovs, kurš ir skaļākais vienības darījums šajā sezonā. Tāpat komandā spēlēs arī Roberts Pāže un Kārlis Lasmanis, kā arī Latvijas U-18 izlases līderis pēdējā Eiropas čempionātā Rihards Lomažs. Ar komandu trenējas un tās sastāvā ir arī "BA Turība" spēlētājs Guntis Sīpoliņš un Uldis Feldmanis.

Basketbola kluba "Jūrmala/Fēnikss" valdes priekšsēdētājs Jānis Drulle intervijā pirms jaunās sezonas par izvirzītajiem mērķiem: "Dzīvē un sportā tā ir iekārtots, ka stāvēšana uz vietas faktiski ir solis atpakaļ. Pirms pagājušās sezonas ceturtā vieta Latvijas čempionātā varēja likties sapņu kalngals. Šogad piektā vieta būs jau nu tā... un tā.." 

“Liepāja/Triobet” ar mērķi par četrinieku

"Liepāja/Triobet" komanda pirms LBL sezonas uzvarēja Baltijas Basketbola līgas (BBL) kausa izcīņā, kas parāda, ka vienība var izpildīt izvirzīto mērķi iekļūt starp Latvijas četrām labākajām komandām.

Liepājas komandu atstājis ilggadējais kapteinis Artis Ate, kurš pievienojies BK "Ventspils" komandai. Tāpat uz "Latvijas Universitāti" devušies Roberts Krūmiņš un Renārs Magone. Projām devies arī Roberts Freimanis, Toms Leiteris un amerikānis Pīdžejs Hils. Vasaras beigās pēc abpusējas vienošanās komandu atstājis arī Ivars Timermanis, kurš noslēdza karjeru.

Uz jauno sezonu piesaistīts bijušais biznesa augstskolas "Turība" komandas līderis Jānis Antrops un ilgu laiku Itālijā spēlējošais Jāņa brālis Gints Antrops. Tāpat vienošanās ir panākta ar lietuviešu centra spēlētāju Edgaru Žeļoni un amerikāni Dveinu Džonsonu. No pagājušā gada ierindā ir palikuši Roberts Krastiņš, Lauris Blaus, Kristaps Miglinieks, Arnolds Helmanis un lietuvietis Andrius Mažutis. Ar komandu trenējas arī liepājnieks Mareks Jurevičus, kurš patlaban gan ir sava kluba meklējumos, tomēr "Liepāja/Triobet" meklē iespējas, lai paturētu šo spēlētāju savā sastāvā uz visu sezonu.

Komandas galvenais treneris Uvis Helmanis uzskata, ka "komanda ir kvalitatīvāka nekā iepriekšējā gadā. Galvenais ieguvums ir spēlētāju veselības stāvoklis - esam ieguvuši veselīgākus spēlētājus, ar ko iepriekš mums bija problēmas. Ar gatavošanos sezonai esmu apmierināts, un spēlētāju attieksme ir laba."

BK “Valmiera” pārveido sastāvu un piesaista “torņus”

Starpsezonā pārmaiņas piedzīvojis BK "Valmiera" sastāvs, tomēr komandai piesaistīti diezgan interesanti spēlētāji.

Treneru korpusu veido Valmieras basketbola audzēkņi Gatis Melderis un Sandis Amoliņš, kurš pēc aizvadītās sezonas noslēdza karjeru.

No aizvadītās sezonas sastāvā turpinās spēlēt Kristaps Dārgais, Mārcis Vītols, Māris Ziediņš un Edmunds Elksnis. Valmierā no "VEF Rīga" atgriezies centra spēlētājs Viktors Iļjins, kurš kopā ar cēsnieku Dāvi Rozīti veidos garāko LBL centra spēlētāju duetu - Iļjinam auguma garums ir 212 centimetri, bet Rozītim - 216 cm. Tāpat Vidzemes komandas sastāvu papildinājuši divi Cēsu basketbola audzēkņi Mārtiņš Vīņauds un Matīss Rudmiezis, kuri iepriekšējās sezonas pavadīja "BA Turība" komandā. Vērtīgs komandas papildinājums ir atlētiskais uzbrucējs Kārlis Apsītis, kurš pagājušajā sezonā pārstāvēja "Barons kvartāls". No jauniešu sistēmas lielajai komandai piesaistīts Raitis Freibergs. Visticamāk, sastāva komplektācija vēl nav pabeigta un tiks turpināta sezonas gaitā.

"Valmieras" kreklā vairs nebūs redzams Andrejs Gražulis, kurš atgriezies "Ventspilī", Jānis Kaufmanis devies uz Spāniju, šajā komandā nebūs arī Raimonds Gabrāns, Kaspars Cipruss, Ernests Kalve, Elvis Saulītis, Edgars Krūmiņš, Jānis Engers, Dāvis Geks un Ivars Rihards Žvīgurs.

"BK Valmiera" galvenais treneris Gatis Melderis: "Jaunajai sezonai gatavojamies ar pozitīvām emocijām. Domāju, ka līdzjutēji varēs redzēt un just ļoti labu komandas garu. Koncentrēsimies uz komandas spēli. Protams, kā vienmēr būs kāpumi un kritumi, bet mūsu mērķis ir demonstrēt saturīgu komandas sniegumu."


Neprognozējamais “Barons kvartāls”

Foto: DELFI

Aizvadīto nedēļu laikā vislielāko intrigu pirms LBL sezonas sākuma sagādājusi "Barons kvartāls" komanda.

Komandas pieteikumā sezonas sākumam atrodami Kaspars Kambala, Kristaps Valters un Gatis Jahovičs - vārdi, kas Latvijas basketbolā ir labi pazīstami. Ar komandu trenējās arī Sandis Valters, taču viņa spēlēšana "Barons" kreklā ir zem jautājuma zīmes. Tiesa Kambala un Valters diez vai komandā aizvadīs visu sezonu, jo līgumi ar viņiem nav noslēgti.

Oficiālajā komandas sastāvā bez Kambalas un Jahoviča šobrīd ir arī Artūrs Bricis, Andris Epners, Nauris Miezis, Lauris Mizis, Jēkabs Rozītis, Artūrs Lūsis, Klāvs Strazdiņš un Dāvis Zonne. Pārbaudes spēlē "Baronu" pārstāvēja arī Edgars Čunda.

"Barons kvartāls" komanda nākamajā sezonā trenēs Edgars Teteris. Komandas sastāvs, salīdzinot ar pagājušo sezonu, mainījies kardināli.

"Barons kvartāls" galvenais treneris Edgars Teteris: "Cīnīsimies par uzvaru katrā spēlē, nešķirojot pretiniekus. Centīsimies demonstrēt pēc iespējas labāku sniegumu. Kad būs zināms komandas galējais sastāvs, runāsim arī par konkrētiem sezonas mērķiem."

Vienīgā palikusī studentu komanda – LU


Foto: F64

LBL čempionātā nākamajā sezonā "Latvijas Universitāte" (LU) ir palikusi vienīgā studentu komanda, jo "Turība" pametusi spēcīgāko divīziju.

LU komanda šai sezonai piesaistīja ''Liepāja/Triobet'' uzbrucējus Robertu Krūmiņu, Renāru Magonu, kā arī Edgaru Leju, kurš iepriekš divas sezonas pavadīja "Jēkabpilī". LU rindās atgriezies Harijs Rubenis, kurš iepriekš spēlēja "Barons kvartāls" rindās.

Salīdzinot ar pagājušo sezonu komandas kodols ir saglabāts. Komandā paliks Zintis Plivda, Ingars Aizpurs, Pēteris Rēķis, Rihards Zēbergs, Armands Ginters, Dmitrijs Brizgalovs, Mārtiņš Darģis, Visvaldis Bikše, Armands Ošiņš. Klāt nākuši arī mazāk pazīstami spēlētāji kā Linards Jaunzems un Edgars Lasenbergs.

Komandu turpinās trenēt Artūrs Visockis - Rubenis.

BK “Jelgava” ar jaunu treneri un sastāvu

Foto: F64

Starpsezonā "Jelgavas" komandas rindas skārušas vērā ņemamas izmaiņas. Komanda tiek būvēta no jauna un vienības rindās, trenējas gados jauni un perspektīvi puiši, bet vienību vada tikai 23 gadus vecais Mārtiņš Gulbis.

No aizvadītās sezonas "Jelgavas" komandas sastāvā palicis Uvis Strogonovs un Jānis Bērziņš, bet visi pārējie spēlētāji ir no jauna piesaistīti.

Komandas pieredzes bagātākie spēlētāji būs Salvis Mētra un Agnis Čavars, kuri pārnākuši no "Barons kvartāls" komandas. Dāvis Geks un Kristaps Pļavnieks "Jelgavai" izīrēti no "VEF Rīga" sistēmas. Komandā būs arī divi leģionāri - ukraiņu centrs Aleksandrs Koseņkovs un lietuviešu uzbrucējs Deniss Krestiņins. Tāpat Jelgavā spēlēs Toms Bitītis, Rihards Pāže un Oskars Liepiņš.

Ivars Rihards Žvīgurs arī bija "Jelgavas" sastāvā pirms šīs sezonas, bet šīs nedēļas sākumā viņš devās uz Francijas čempionāta komandu.

"Jelgavas" komandas galvenais treneris Mārtiņš Gulbis pirms jaunās sezonas: "Esmu ieradies Jelgavas pilsētā un gatavs strādāt ar milzu atbildības sajūtu un ar lielu entuziasmu. Ticu, ka smagi un cītīgi darbojoties būs iespējams Jelgavas komandu atgriezt un noturēt augstā līmenī. Turklāt šī ir pilsēta ar lielu iedzīvotāju skaitu, daudz basketbola faniem un entuziastiem, kas seko līdzi šim sporta veidam. Ļoti pozitīvi, ka šeit ir attīstīta infrastruktūra, lai basketbols attīstītos ļoti labā kvalitātē."

“Tumšais zirdziņš” - BK “Saldus”

BK "Saldus" pirms sezonas mēģināja kā galveno treneri nolīgt Artūru Štālbergu, kurš sākotnēji piekrita piedāvājumam, bet tad piekrita piedāvājumam doties palīgā Ainaram Bagatskim trenēt Eirolīgas klubu "Ņižņijnovgorod". Beigu beigās "Saldus" komandu vadīs Guntis Endzels.

No pagājušā gada "Saldus" sastāvā palika Krists Pīternieks, Edgars Buiķis, Miks Ķenavs, Matīss Kulačkovskis, Jānis Līcītis un Roberts Šmīdriņš.

No Liepājas uz Saldu devies Roberts Freimanis, Elvis Endzels pievienojies no "Turības", bet Mārtiņš Rugājs - no BK "Jelgavas". Tāpat vienībā ir amerikāņu centrs Adariuss Lamars Pegess.

Ar "Saldu" kopā trenējas arī Jānis Blūms, kurš arī neizslēdz iespēju kādu spēli šīs vienības sastāvā arī aizvadīt.

Komandas galvenais treneris Guntis Endzels par gaidāmo sezonu intervijā "Saldus Zeme": "Viennozīmīgi kluba vadība grib spert soli uz priekšu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Protams, vispirms grib attīstīt vietējos spēlētājus. Manā darbā tas varētu būt sarežģītākais, jo reizē attīstīt un uzvarēt nav tik vienkārši. To vienlaikus nevar, bet darīsim, ko varēsim, - gan vairāk uzvarēt, gan dot iespēju jaunajiem spēlētājiem. Bet jaunajiem sava vieta zem saules būs jāizkapā. Neviens pamatsastāvā netiks ņemts tikai tāpēc, ka ir jauns. Būs jākonkurē, bet, tā ka Saldus jauniešu komanda ir viena no labākajām Latvijā, domāju, ka viņi savu vietu lielajā komandā izkaros. "

Neskaidrība ap Latvijas U-18 komandu


Foto: AFP/Scanpix

Pagaidām nav skaidrības par Latvijas U -18 izlases bāzes komandas spēlēšanu LBL čempionātā. Pagaidām nav zināms ne komandas sastāvs, ne spēļu grafiks.

Tiek pieļauta iespēja, ka Latvijas U-18 izlases komanda LBL čempionātā varētu iesaistīties pēc Jaunā gada, jo tiek meklēts finansējums šī projekta turpināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!