Foto: LETA

Irānas basketbola izlase cer, ka pirms šovasar gaidāmā olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra tiks pie iespējas aizvadīt pārbaudes spēles ar Eiropas komandām, kā vienu no kandidātēm nosaucot Latviju.

Viena no Āzijas spēcīgākajām komandām Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikāciju aizvadīs no 4. līdz 9.jūlijam Itālijas pilsētā Turīnā, par vienīgo ceļazīmi spēkojoties ar Grieķiju, Meksiku, Itāliju, Horvātiju un Tunisiju.

Nesen pazīstamais vācu speciālists Dirks Bauermans pagarināja četru gadu līgumu par Irānas valstsvienības trenēšanu, bet Irānas Basketbola federācijas ģenerālsekretārs Ali Tovfigs Habats intervijā portālam "fiba.com" stāstījis, ka ar treneri jau pārrunā sagatavošanās plānu. Irāna esot uzaicināta piedalīties turnīrā Ķīnā, kā arī veic pārrunas par pārbaudes spēlēm ar vairākām Eiropas federācijām.

"Esmu sagatavojis vēstuli, kuru nosūtīšu Serbijai, Latvijai, Turcijai un vēl vienai Eiropas komandai," izteicies Tovfigs Habats. "Gaidīsim atbildi, vai viņi mūs uzaicinās uz turnīriem."

Lai otro reizi vēsturē kvalificētos olimpiskajām spēlēm, Irānai vispirms kvalifikācijas turnīra apakšgrupā būs jāpieveic Grieķija un Meksika. Grupas divas spēcīgākās vienības iekļūs pusfinālā.

"Visas mūsu pretinieces ir lieliskas komandas. Lielākā daļa no tām bija labāko četriniekā savā kvalifikācijas zonā. Uzdevums būs ļoti grūts, tomēr mēs centīsimies darīt visu, lai kvalificētos," stāstīja ģenerālsekretārs.

Kā zināms, pagājušā gada vasarā Irāna bija panākusi vienošanos ar serbu speciālistu Luku Pavičeviču, tomēr jaunievēlētais vietējās basketbola federācijas prezidents Mahmuds Mašūns noraidīja viņa kandidatūru. Tāpēc vēlāk tika noslēgts trīs mēnešu līgums ar slaveno Bauermanu, kurš palīdzēja valstsvienībai izcīnīt trešo vietu Āzijas čempionātā. Šis rezultāts garantēja vietu Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

Irāna pēdējos gados ir dominējošs spēks Āzijas basketbolā, slovēņa Memi Bečiroviča vadībā uzvarot 2007., 2009. un 2013. gada kontinenta finālturnīros. Savukārt pērn Bauermana trenētā Irānas komanda pusfinālā ar 57:70 piekāpās finālturnīra saimniecei Āzijai, bet spēlē par trešo vietu ar 68:63 uzveica Japānu.

Bauermans ar nelielām pauzēm no 1994. līdz 2012. gadam vadīja Vācijas valstsvienību, palīdzot tai 2005.gadā triumfēt Vācijas čempionātā. Savukārt 2013.gada Eiropas čempionātā viņš trenēja Polijas izlasi, kas zaudēja četros no pieciem mačiem.

Tāpat Bauermans deviņas reizes kļuvis par Vācijas čempionu un četras reizes nosaukts par vietējā čempionāta labāko treneri.

Pirms pāris gadiem viņš trenēja arī Lietuvas basketbola klubu Viļņas "Lietuvos rytas".

Irāna piedalījās 2008.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs, bet 2011.gada Āzijas čempionātā izstājās ceturtdaļfinālā, nespējot iesaistīties cīņā par ceļazīmi uz Londonas Olimpiādi.

Kā ziņots, arī Latvijas basketbola izlase ieguvusi iespēju piedalīties Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kuru jūlijā Belgradā sāks ar mačiem pret Japānu un Čehiju, bet, lai kvalificētos Olimpiādei, nepieciešams triumfēt sešu komandu miniturnīrā, kurā galvenā favorīte būs otrajā apakšgrupā spēlējošā mājiniece Serbija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!