Pēc vairāk kā 40 gadu darba punktu basketbola trenera karjeri nolēmis pielikt leģendārais Maiks Kšiževskis jeb "Coach K", vēsta ESPN.

Kšiževskis 41 gadu vadīja Djūkas universitātes basketbola komandu un ir viens no izcilākajiem treneriem basketbola vēsturē, bet ne reizi nav trenējis basketbola mekā NBA, lai gan skolojis daudzas basketbola zvaigznes.

"Mana ģimene un es šo dienu uztveru kā svinības. Mūsu laiks Vestpointā un Djūkā bijis pārsteidzošs, un mēs esam pateicīgi un pagodināti, ka vairāk nekā četras desmitgades esam vadījuši divas koledžas programmas pasaules klases iestādēs. Tas kopā ar 11 neaizmirstamiem gadiem ASV izlases izlases trenera amatā ir devis neticamu piedzīvojumu. Protams, šo unikālo iespēju rezultātā man bija tas gods trenēt daudzus no izcilākajiem spēlētājiem basketbola vēsturē," paziņojumā norāda 74 gadus vecais "Coach K".

Kšiževskis vadīs Djūkas universitāti vēl vienu sezonu, bet tad "Coach K" pienākumus pārņems Džons Šeijers, kurš savulaik spēlēja Kšiževska vadībā.

Kšiževskis basketbola trenera arodā sāka strādāt 27 gadu vecumā 1974. gadā. Pēc viena gada Indianas universitātes komandas trenera asitenta amatā Kšiževskis jau nākamajā gadā kļuva par Vestpointas militārās akadēmijas komandas galveno treneri. Vestpointā viņš nostrādāja piecus gadus, bet kopš 1980. gada Kšiževska vārds allaž asociējies ar Djūkas universitātes komandu "Blue Devils".

Kšiževska vadībā Djūkas universitātes komanda guvusi 1097 uzvaras, bet "Blue Devils" 12 reizes spēlējis NCAA finālturnīrā, 12 reizes uzvarējis regulārajā sezonā un izcīnījis 15 konferences titulus. Kopā ar Djūkas universitāti Kšiževskis piecas reizes kļuvis par NCAA čempionu, šajā rādītājā atpaliekot vien no USLA trenera Džona Vūdena (10 tituli). Pēc spēlēšanas Kšiževska vadībā 41 basketbolists vēlāk izvēlēts NBA drafta pirmajā kārtā.

NCAA karjerā galvenā trenera amatā Kšiževska vadītās komandas guvušas 1170 uzvaras un piedzīvojušas tikai 361 zaudējumu.

2005. gadā Kšiževskis uzņēmās ASV izlases vadīšanu. Viņa vadībā amerikāņi izcīnīja zeltas medaļas Pekinas, Londonas un Rio olimpiskajās spēlēs, triumfēja 2010. un 2014. gada pasaules čempionātā. Kšiževskim ir vēl divas olimpiskās zelta medaļas 1984. un 1992. gada olimpiskajās spēlēs, pildot galvenā trenera asitenta pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!