Foto: LETA

Viens no šī gada atklājumiem Latvijas vīriešu basketbola izlasē, saspēles vadītājs Toms Leimanis sarunā ar portālu "Delfi" pauda lielu gandarījumu par valstsvienības izcīnīto panākumu pār Serbiju un iegūtu pirmo vietu Pasaules kausa kvalifikācijas grupā. Viņš uzsvēra, ka uzvara panākta ar teicamu spēli aizsardzībā un lielu pašatdevi.

Latvijas basketbolisti ceturtdien lieliskā atmosfērā "Arēnā Rīga" ar 66:59 pirmo reizi apspēlēja Serbiju un ieguva pirmo vietu kvalifikācijas grupā, tiekot arī pie labākas uzvaru/zaudējumu bilances atlases nākamajam posmam.

Pret serbiem spēlēt nevarēja Latvijas pamata saspēles vadītājs Kristers Zoriks, līdz ar to lielāka loma bija jāuzņemas citiem basketbolistiem, kuri var parūpēties par komandas spēles veidošanu. Tostarp Leimanim, kurš maču sāka starta pieciniekā un 22 minūtēs iemeta septiņus punktus, kā arī pievienoja trīs rezultatīvas piespēles un tikpat atlēkušās bumbas.

"Viennozīmīgi jūtos gandarīts par šo spēli, bet komandas panākums ir pats galvenais. Atmosfēra bija fantastiska. Gribu uzsvērt, ka izcīnījām šo uzvaru ar spēli aizsardzībā un pašatdevi. Ideāli. Sarūpējām svētkus ne tikai sev, bet arī skatītājiem. Šī spēle kādu laiku neaizmirsīsies, tas gan," priecīgs bija Toms Leimanis.

"Pirmajā puslaikā nevedās uzbrukums, metieni. Otrajā puslaikā savilkām aizsardzību vēl ciešāk, sākām ātrāk kustēties uzbrukumā, atbrīvojās metieni. Kaut ko trāpījām, viens otrs pavilkās," raksturoja saspēles vadītājs, kurš sezonu noslēdza Lietuvas klubā Klaipēdas "Neptūnas".

Pēc pirmā puslaika Latvija atradās iedzinējos ar 25:31, bet trešās ceturtdaļas ievadā serbi savu pārsvaru palielināja vēl par trim punktiem. Dažas minūtes mājiniekiem spēle nevedās, taču latviešiem izdevās lauzt cīņas gaitu.

"Ar uzrunu puslaika pārtraukumā neviens neuzstājās. Visi gana pieredzējuši un saprata, ka jāuzlabo spēle uzbrukumā. Pats galvenais cilvēks – treneris – ģērbtuvē to uzsvēra, un, domāju, visi viņu arī sadzirdēja," Leimanis pie itāļa Lukas Banki ieguvis gana svarīgu lomu. Tieši viņš 27 gadus vecajam basketbolistam šogad deva iespēju debitēt pieaugušo izlasē.

"Teikšu godīgi, šajā izlases modelī jūtos labi. Ceru un domāju, ka savu lietderību esmu apliecinājis. Sajutu komandas un treneru uzticību, un tas man deva pārliecību. Tas man komandā ļauj justies labāk," akcentēja saspēles vadītājs. "Banki ir augstākās kvalitātes treneris. Viņš ir arī lielisks cilvēks, runā ar spēlētājiem un interesējas, kā viņi jūtas. Uzvarās pār Serbiju un Beļģiju liels nopelns ir treneriem."

Savukārt vēl viens basketbolists, kurš izpelnījies gana nozīmīgu lomu Banki modelī, Klāvs Čavars sarunā ar "Delfi" minēja, ka serbiem neesot patikusi mājinieku fiziskā spēlē un uz to dažreiz atbildējuši ar netīriem paņēmieniem.

"Uzvarējām pelnīti. Izdarījām visu, lai viņus uzvarētu," uzsvēra Čavars. "Ar serbiem zem groza man bija pieredze jau no pirmās savstarpējās spēles, tā kā zināju, ko sagaidīt. Tiesneši arī ļāva spēlēt diezgan fizisku basketbolu – nesvilpa katru mazāko piezīmi, tā kā jutos diezgan labi."

Čavaram zem groza vajadzēja cīnīties ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāju Bobanu Marjanoviču, kurš aizvadītajā sezonā bija komandas biedrs gan Kristapam Porziņģim, gan Dāvim Bertānam.

"Bobans ir lēns, bet liels. Gari spēlētāji ir nākuši pretī, bet Bobans pie reizes ir arī smags. Viņam arī diezgan mīksta rociņa – var iemest ap grozu, ne tikai pašā apakšā," raksturoja Latvijas izlases centrs.

Arī Čavars piebilda, ka ir pieradis pie Banki sistēmas un ļoti labi saprot, kas konkrētās situācijās viņam esot jādara. "Lielākā daļa spēlētāju esam jau no pagājušās vasaras un esam saspēlējušies. Kļūst arvien labāk."

"Pirms šādas spēles mūs motivēt nevajadzēja. Treneris, protams, uzsvēra, ka šis ir svarīgs mačs par pirmo vietu grupā un iespēja pirmo reizi uzvarēt serbus. Domāju, mēs paši bijām ļoti motivēti. Atmosfēra bija vienkārši lieliska. Beidzot pilna arēna. Tā kā atbalsts bija vienkārši perfekts, arī himnu nodziedājām kopā," tribīnes uzslavēja Čavars, kurš pret serbiem iemeta desmit punktus.

Latvijas vīriešu basketbola izlase pēdējo maču A grupā aizvadīs 3. jūlijā Levicē ar Slovākiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!