Foto: LETA

Bijušais Latvijas Basketbola savienības (LBS) valdes loceklis Edgars Jansons un viens no 3x3 basketbola vides pārstāvjiem Nauris Metnieks neilgi pirms Jansona atstādināšanas no valdes rosinājuši izskatīt LBS ģenerālsekretāra Kaspara Ciprusa nomaiņu, liecina portāla "Delfi" rīcībā nonācis iesniegums.

Edgars Jansons un Nauris Metnieks šī gada 3. novembrī Latvijas Basketbola savienības padomes un valdes locekļiem iesnieguši septiņu lappušu garu vēstuli, kurā tika aprakstīta viņu nostāja par 3x3 basketbola attīstību. Vēstulē izklāstīts Jansona un Metnieka skatījums par viņu paveiktajiem darbiem, kā arī norādīts uz situācijām, kurā 3x3 basketbola vides pārstāvji nav atbalstījuši Kaspara Ciprusa rīcību.

Vēstules autori veikuši secinājumu, ka LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss nav atbilstošs sporta veida attīstībai. Jansons un Metnieks tādēļ aicinājuši padomi un valdi "ļoti rūpīgi izvērtēt LBS ģenerālsekretāra darbības un izskatīt ģenerālsekretāra nomaiņu vai arī viņa pienākumu ierobežošanu 3x3 basketbolā".

Valdes dienaskārtībā jautājums par Ciprusa amatu tika izskatīts 9. novembrī aizvadītā sēdē. Portāls "Delfi" jau iepriekš ziņoja, ka valde veikusi balsojumu par ģenerālsekretāra Kaspara Ciprusa atstādināšanu no amata (pieci valdes locekļi balsojuši pret, bet divi atturējušies).

Portāla rīcībā esoša informācija gan liecina, ka Jansons nav bijis balsojuma formālais rosinātājs. Tas izpildīts ar nodomu norādīt uz valdes vairākuma uzticību Ciprusam.

Ziņots, ka Edgars Jansons trešdien aizvadītajā padomes sēdē atsaukts no valdes, bet viņam neuzticību izteica 3x3 basketbola komisija. Tieši LBS padomes kompetencē ietilpst LBS valdes darbības uzraudzība un tās locekļu atsaukšana.

Nauris Metnieks savienībai 2018. gada izskaņā pievienojās kā 3x3 basketbola koordinators, vēloties mērķtiecīgi strādāt pie sporta veida attīstības. LBS ar Metnieku šogad pārtrauca darba attiecības.

Portāls "Delfi" pagājušās nedēļas trešdienā publicēja izklāstu par 3x3 basketbola vides iekšējām nesaskaņām. Olimpisko čempionu pārstāvis Kārlis Lasmanis uzsvēra, ka Jansons jaucies vienības treniņprocesā, kā arī ietekmējis treneru darbu. Funkcionārs turklāt draudējis vairākiem basketbola vides pārstāvjiem, portālam atklāja avoti.

Pats Jansons uzsvēra, ka ar vienību sadarbojies korekti, bet viņa darbības centieni vērsti uz jauniešu izlašu attīstību. Valdes loceklis nepiekrita situāciju raksturojumiem, kuros viņš it kā izdarījis spiedienu uz citiem cilvēkiem.

Uzņēmēju Edgaru Jansonu ar sportu saista pietiekami sena vēsture. Jansons kopā ar komandas biedriem Viktoru Kulačkovski, Dinu Stašānu un Jāni Kodoliņu 1996. gadā triumfēja "Adidas" rīkotā pasaules čempionātā strītbolā. Jansons tobrīd arī bija menedžeris Latvijas Basketbola līgas (LBL) komandai SWH/"Dumle" (vēlāk "Rīgas Laiks" jeb "Forwarders"), kuru pārsvarā veidoja Valda Valtera vadītās Valtera basketbola skolas (VBS) audzēkņi.

Savukārt pēc gadsimtu mijas Jansons bijis Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valdes loceklis pirmajā Aigara Kalvīša prezidentūras termiņā un viens no Mārupes hokeja skolas vadītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!