Foto: DELFI

Basketbola kluba "VEF Rīga" padomes priekšsēdētājam Edgaram Jaunupam, raugoties no Latvijas viedokļa, VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas veidošanās process šķiet simpātiskāks par Kontinentālās hokeja līgas (KHL) attīstību.

VTB līga drīzumā uzsāks savu ceturto pilno sezonu, un šosezon tās dalībnieku skaits tiks papildināts līdz 18 komandām.

"Hokeja attīstība ir aizraujoša un acīmredzama, tomēr Latvijas hokejs to nespēj ietekmēt ne progresa posmā, ne arī tad, kad tas būs noslēdzies. Mēs piedalāmies citu svinībās, bet nezinām, cik ilgi tās turpināsies," intervijā aģentūrai LETA teica Jaunups. "Savukārt VTB ir sākusi attīstīties soli pa solim, turklāt mēs vienmēr esam piedalījušies augstu amatpersonu vadītās sanāksmēs, kas arī norāda uz iesaistīšanās līmeni. Līdz ar to 10-15 gadu ilgā termiņā šis modelis ir daudz pievilcīgāks, jo ļauj mums līdzdarboties attīstības procesā."

Tāpat Jaunups atgādināja, ka KHL izteikti dominē Krievijas hokejs, bet VTB līgā sevi pierādījušas arī citas valstis kā Lietuva, Ukraina un Polija.

"Krieviem jāspēj atrisināt sava vietējā basketbola čempionāta problēma un, ja tas izdosies, tad nešaubos, ka, maksimums, divu gadu laikā VTB nonāks pie modeļa, kurā katra komanda savā starpā izspēlēs divus apļus," par VTB līgu teica Jaunups. "Attīstības perspektīva ir jūtama, turklāt līdz šim izteiktie solījumi attiecībā uz finansējumu un līgas progresu ir turēti. KHL un VTB ir divi pilnīgi atšķirīgi modeļi, turklāt hokejs Krievijā vienmēr ir bijis stabili otrajā vietā pēc futbola, bet basketbols tur nav tik tradicionāla spēle. Bet nenoliedzami, ka viņu pašu panākumi izlases līmenī - Eiropas čempionāta un Olimpiādes trešā vieta - noteikti ir sekmējusi šī sporta veida attīstību."

"Hokejam savā ziņā paveicās, ka no malas pienāca avots, kas piešķīra konkurētspējīgu finanšu apjomu, ļaujot izveidot pietiekami spēcīgu komandu, tomēr es neesmu pārliecināts, vai par šādu veiksmi priecātos," stāstīja Jaunups. "Hokejā komandai, kurai ir 15 miljonu liels budžets, jāspēlē ar klubiem, kuru budžets vidēji ir divas reizes lielāks, savukārt "VEF Rīga" spēlē ar komandām, kuru ienākumi ir vidēji četras reizes lielāki. Esmu pārliecināts, ka, dubultojot mūsu budžetu, "VEF Rīga" spētu radīt līdzīgu situāciju kā "Dinamo", bet diez vai viņiem izdotos uzrādīt tādu pašu sniegumu kā mums, ja budžetu noīsinātu uz 7-8 miljoniem."

Jaunups uzsvēra, ka ilgtermiņā "VEF Rīga" sevi redz kā Latvijas vadošo basketbola komandu, nesot valsts vārdu pasaulē.

Salīdzinot "VEF Rīga" mārketinga politiku ar Rīgas "Dinamo" paveikto, "VEF Rīga" padomes priekšsēdētājs norādīja, ka hokeja klubs sevi cenšas padarīt par tādu, "lai visiem patīk".

"Viņi strādā labi, bet ir lietas, ko es darītu citādi. Es tajā produktā vēlētos smalkumu un ekskluzivitāti, jo "Dinamo" veido savu klubu tautisku, visplašākajai auditorijai - lai visiem patīk. Tomēr tas, kas patīk visiem, bieži vien ir pārāk apaļš," par Rīgas "Dinamo" teica Jaunups. ""Dinamo" ir precīzi segmentēts plašai auditorijai, turklāt, salīdzinot ar basketbolu, kurš ir izteikts latviešu sporta veids, hokejam jāpiesaista arī Latvijā dzīvojošie krievvalodīgie. Ir jābūt citādai komunikācijai, un līdz ar to varu teikt, ka savu pozicionējumu viņi izpilda pat ļoti labi. Viestura Koziola un Armanda Simsona pirmajā gadā ieliktais pamats acīmredzami bijis trāpīgs."

""VEF Rīga" sevi redz daudz elitārāk un īpašāk, bet tas ir tikai pozicionējums, nevis attieksme. Tirgū tas ir svarīgi, lai varētu konkurēt ar citiem, jo ir daudz cilvēku, kas ir lielas individualitātes un uz sevi raugās caur īpašu prizmu, tāpēc neņems produktu, kuru izvēlas vairākums," teica Jaunups. "Protams, bez biznesa segmentēšanās sportā pastāv arī dabiskā mīlestība pret sporta veidu. Cilvēki, kuri paši spēlē basketbolu un uz treniņiem laiž arī savus bērnus, ir mūsu pamatauditorija. Ņemot vērā citus apstākļus Latvijā, esmu pārliecināts, ka vienīgais sporta veids, kas spēj pilnvērtīgi attīstīties pašu spēkiem, ir tieši basketbols."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!