Foto: Lāsma Irša

"Jēkabpils" komanda trešdien tika pie grūtas uzvaras "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta mačā, izbraukumā ar 100:88 (21:28, 33:20, 23:26, 23:14) pieveicot Igaunijas apvienoto vienību "Valka"/"Valga".

Tādējādi "Jēkabpils" komanda LBL turnīrā guvusi ceturto panākumu pēc kārtas, kas LBL kopvērtējumā ļauj ieņemt drošu trešo vietu.

Uzvarētāju sastāvā ar 27 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām izcēlās Roberts Stumbris, kamēr pa 17 punktiem pievienoja Jurijs Aleksejevs un Rinalds Sirsniņš, kuram arī 14 rezultatīvas piespēles.

Savukārt "Valka"/"Valga" rindās 25 punkti Ivaram Rihardam Žvīguram.

Mačs Jēkabpils vienībai iesākās smagnēji, jo tā nonāca iedzinējos ar 8:23. Turpinājumā gan izdevās atgūties un otrajā ceturtdaļā viesi jau demonstrēja ļoti pārliecinošu sniegumu, kas lielajā pārtraukumā ļāva doties ar sešu punktu pārsvaru - 54:48. Tomēr "Valka"/"Valga" nepadevās un otrā puslaika sākumā atguva vadību. Tiesa, izrāviens kā pirmajā ceturtdaļā vairs nepadevās, bet pirms pēdējā ceturkšņa "Jēkabpils" atradās vadībā ar 77:74.

Arī ceturtajā ceturtdaļā viesi no Jēkabpils ieslēdza citus apgriezienus, jo tās laikā no 77:76 izdevās panākt 96:78 un maču noslēgt bez lieka satraukuma.

"Jēkabpils" sezonu iesāka ar zaudējumiem potenciālajām sezonas galvenajām favorītēm "Ventspils" un "VEF Rīga" komandām, bet nākamajās LBL spēlēs droši uzveica "Liepāja"/"Triobet", "Jūrmala"/"Fēnikss" un "Latvijas Universitātes" (LU) vienības.

Tikmēr "Valka"/"Valga" šosezon pieveikusi LU komandu, bet zaudējusi valmieriešiem un ventspilniekiem, kā arī tagad Jēkabpils klubam. Tāpat komanda sacenšas arī Igaunijas čempionātā, kur ar četriem panākumiem piecos mačos ieņem augsto, trešo, vietu.

Trešdien pie panākuma tika arī pašreizējie valsts čempioni "Valmiera/ORDO", kas savu skatītāju priekšā pēc grūta sākuma ar 85:78 (23:19, 23:18, 20:14, 19:27) uzvarēja "Jūrmala"/"Fēnikss" vienību.

Valmieras komandas sastāvā 25 punktus iemeta Jānis Kaufmanis, kamēr par diviem mazāk pievienoja Mārtiņš Laksa. Savukārt jūrmalnieku rindās 19 punkti pieredzējušajam Edgaram Jeromanovam, bet 15 sameta Jēkabs Rozītis.

Šis mačs pašreizējajiem Latvijas čempioniem no Valmieras sākās pagalam neveiksmīgi, jo nācās nonākt iedzinējos ar 5:18. Tomēr mājinieki atguvās un noslēdzošo pirmās ceturtdaļas trīs minūšu laikā veica 18:1 izrāvienu, tādējādi pārņemot vadību. Līdz lielajam pārtraukumam "Valmiera"/ORDO turpināja spēlēt gana sekmīgi, atpūtā dodoties ar deviņu punktu pārsvaru (46:37).

Arī mača turpinājumā mājinieki audzēja savu pārsvaru, turklāt 24.minūtē tas sasniedza jau 19 punktus (58:39). Valmieras komandas pārsvars gan vairs nepieauga, "Jūrmala"/"Fēnikss" vienības basketbolistiem pamazām samazinot savu atpalicību. Kad līdz pamatlaika beigām bija atlikušas 42 sekundes, jūrmalnieks Rozītis samazināja starpību vairs tikai līdz sešiem punktiem (77:83). Tiesa, panākt konkurentus viesi tā arī nepaguva.

Pagājušās nedēļas beigās "Valmiera"/ORDO pastiprinājusi sastāvu ar amerikāņu saspēles vadītāju Demjeru Pitsu, kurš iepriekš spēlēja citā Latvijas klubā "Ventspils". Viņš aizstās savu tautieti Kārsonu Pjurifoju, kurš valmieriešiem pievienojās vien oktobra sākumā, tomēr iedzīvojās savainojumā.

Iepriekš sarunā ar aģentūru LETA Valmieras kluba ģenerālmenedžeris Mārtiņš Bērziņš izteicās, ka mačs pret "Jūrmala"/"Fēnikss" var būt izšķirošais lietuviešu aizsargam Ovīdijam Varanauskam, kura sniegums esot neapmierinošs. Spēlē pret Jūrmalas vienību viņš spēlēja tikai nepilnu minūti.

LBL kopvērtējumā vadībā ar septiņām uzvarām tikpat spēlēs ir "Ventspils", bet "VEF Rīga" ir četri panākumi četros mačos. Trešajā vietā ar četrām uzvarām sešos mačos ir "Jēkabpils", kurai ar trim uzvarām seko "Valmiera"/ORDO. Tikpat panākumu septiņās un astoņās spēlēs ir attiecīgi "Barons kvartāls" un "Jūrmala"/"Fēnikss" komandām.

Viens panākums četros mačos ir "Valkas"/"Valgas" vienībai, "Liepāja"/"Triobet" un "Ogre"/"Kumho Tyre" guvušas pa divām uzvarām sešās cīņās, bet "Latvijas Universitāte" zaudējusi visos četros mačos.

Jaunajā sezonā LBL čempionāts ieguvis sporta bāra "Olybet" vārdu, turklāt turnīrs tiek aizvadīts ar jaunām "Molten" ražojuma bumbām, kā arī pašlaik tiek veidots jauns ceļojošais čempionu kauss, kas tiks izmantots daudzus gadus. Līdzšinējā trofeja dosies uz basketbola muzeju sporta namā "Daugava".

LBL spēles šosezon trešdienās un sestdienās pārraida "Lattelecom" televīzijas kanāls "Best4Sport".

Turnīrā startē desmit komandas, kas ir par vienu mazāk nekā pērn, jo dalībnieku vidū vairs nav "Jelgavas" kluba.

"VEF Rīga", kas spēlēs arī VTB Vienotajā līgā, un "Valka"/"Valga", kas piedalīsies arī Igaunijas čempionātā, LBL pamatturnīrā spēlēs divus apļus, aizvadot pa 18 spēlēm katra, bet astoņas citas komandas - arī FIBA Čempionu līgas dalībniece "Ventspils" - savā starpā spēlēs četrus apļus, katrai no šīm komandām aizvadot pa 32 spēlēm.

LBL pamatturnīrs ilgs līdz aprīļa vidum. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas, bet Latvijas čempioni tiks uzzināti ne vēlāk kā līdz maija beigām.

LBL čempionātā valsts labākās vīriešu basketbola komandas piedalās kopš 1992.gada. Aizvadītajās 25 sezonās deviņas reizes čempionu titulu izcīnījusi "Ventspils", astoņas reizes "Brocēni", četras "VEF Rīga", divas "Barons", pa vienai "ASK Rīga" un "Valmiera"/ORDO.

Aizvadītajā sezonā "Valmiera"/ORDO finālsērijā sīvā cīņā ar 4-3 uzvarēja un no valsts čempionu troņa gāza "VEF Rīga" komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!