Foto: DELFI

Iepriekšējo divu sezonu Latvijas trešais spēcīgākais klubs "Jēkabpils" ceturtdien guva grūtu uzvaru "Triobet" Baltijas Basketbola līgas (BBL) ceturtdaļfināla atbildes spēlē, tomēr noslēdza savu dalību turnīrā.

"Jēkabpils" savā laukumā ar 93:91 (23:20, 24:29, 15:19, 31:23) pārspēja iepriekšējo divu gadu šī turnīra čempioni "Šiauliai" no Lietuvas, tomēr divu spēļu summā cieta neveiksmi ar 157:164.

Kaut ceturtdienas spēlē "Jēkabpils" jau pirmās ceturtdaļas vidū panāca deviņu punktu pārsvaru (16:7), vēlāk izrādījās, ka šī bija mājinieku lielākā vadība. Otrās ceturtdaļas beigu daļā jau 11 punktu vadība bija Lietuvas komandai (47:36), bet "Jēkabpils" nākamo reizi vadību ieguva vien priekšpēdējā minūtē, nespējot iesaistīties cīņā par panākumu summā.

Rezultatīvākais uzvarētājiem ar 22 punktiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm bija Rinalds Sirsniņš, 17 punktus guva lietuvietis Modests Kumpis, bet ar 15 punktiem izcēlās amerikānis Tailers Larsons.

Savukārt "Šiauliai" ar 25 punktiem palīdzēja amerikānis Deivids Dadzinskis.

Pirmajā abu vienību savstarpējā ceturtdaļfināla mačā 1.martā uzvaru savā laukumā ar 73:64 izcīnīja "Šiauliai". Uzvarētājs ceturtdaļfinālā tika noskaidrots divu spēļu summā, kas līdz ar to nozīmēja, ka Jēkabpils vienībai bija jācenšas atspēlēt deviņu punktu deficītu.

BBL izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā - astotdaļfinālā - "Jēkabpils" divu spēļu summā ar 158:144 uzvarēja Igaunijas klubu Raplas "Avis". Savukārt pēdējo divu gadu Baltijas līgas čempioni "Šiauliai" pirmajā kārtā ar 186:141 sagrāva Igaunijas klubu "Port of Parnu".

"Šiauliai" dalību turnīrā sāka tikai no izslēgšanas spēlēm, jo pirms tam piedalījās FIBA Eiropas kausā, kur lietuviešu klubs izstājās jau pēc pirmā posma.

Tikmēr "Jēkabpils" nometnē pēc piecu mēnešu ārstēšanās spēlēs sāk iesaistīties Kristaps Miglinieks, komanda ir pastiprinājusies ar Renāru Magoni, kurš pārnācis no "Latvijas Universitātes". Tiesa, komandas lazarete nestāv tukša, jo Jānim Pozņakam ilgi būs jādziedē lauztais pirksts, turklāt arī Pāvela Veselova atgriešanās tuvākajā laikā nav gaidāma.

Kā zināms, trešdien BBL pusfinālu pirmo reizi vēsturē sasniedza "Valmiera"/ORDO, kas divu spēļu summā ar 161:149 pieveica Lietuvas komandu Pasvāles "Pieno žvaigždes". Tikmēr "Liepāja"/"Triobet" ceturtdaļfinālā cieta neveiksmi, ar 142:173 piekāpjoties Tartu TU/"Rock" no Igaunijas, kas nākamajā kārtā sacentīsies tieši ar valmieriešiem.

Pusfinālu izdevies sasniegt arī Lietuvas klubam Panevēžas "Lietkabelis", kas divu spēļu summā ar 148:120 uzvarēja citu šīs valsts vienību Ķēdaiņu "Ņevežis" un nākamajā kārtā tiksies ar "Šiauliai".

Izslēgšanas spēļu dalībnieku sastāvs noskaidrojās februāra sākumā pēc FIBA Eiropas kausa otrā posma noslēguma, jo BBL turnīram pievienojās tikai tās komandas, kuras Eirokausos netika izslēgšanas spēlēs. Šī iemesla dēļ BBL turnīru šosezon izlaiž Latvijas vicečempione "Ventspils", kas nodrošināja sev vietu FIBA Eiropas kausa astotdaļfinālā.

Pēc turnīra nolikuma izslēgšanas spēlēs ar pirmajiem numuriem tika izliktas tieši vienības no Eirokausiem - attiecīgi "Šiauliai", TU/"Rock" un "Pieno žvaigždes". Tām sekoja Lietuvas klubi Prieņu-Birštonas "Vytautas" un "Lietkabelis", kā arī regulārās sezonas trīs labākie Latvijas klubi no Valmieras, Liepājas un Jēkabpils. Vēl "Jūrmala"/"Fēnikss" izslēgšanas spēlēs tika izlikta ar 12.numuru, bet "Barons"/LDz - ar 14.numuru, taču šie klubi izstājās astotdaļfinālā.

Visās izslēgšanas spēļu kārtās uzvarētāji tiks noteikti divu spēļu summā.

Kā zināms, BBL regulārajā čempionātā veiksmīgākā no Latvijas komandām bija "Valmiera"/ORDO, kas izcīnīja deviņas uzvaras 12 mačos. "Liepāja"/"Triobet" tika pie astoņiem, "Jēkabpils" septiņiem, "Jūrmala"/"Fēnikss" pieciem, bet "Barons"/LDz četriem panākumiem. Par regulārā čempionāta labāko komandu kļuva "Vytautas", zaudējot tikai vienā no 12 mačiem, taču tas neglāba komandu no izstāšanās astotdaļfinālā.

Pamatturnīrā piedalījās 14 komandas, kuras tika sadalītas divās grupās. Izslēgšanas spēlēs neiekļuva tikai Igaunijas komanda TTU.

Iepriekšējā sezonā par BBL čempioni tika kronēta "Šiauliai", kas finālā divu spēļu summā pieveica "Ventspili".

Šajā sezonā BBL ieguvusi jaunu titulsponsoru - bukmeikeru uzņēmumu "Triobet", kas līgu atbalstīs turpmākos trīs gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!