Foto: F64

Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidenta amata kandidāte Anete Jēkabsone-Žogota pēc sev nelabvēlīgā biedru sapulces iznākuma izteica vilšanos par sava konkurenta Kaspara Ciprusa izvēli atsaukt kandidatūru, kā arī savienības ģenerālsekretāra Edgara Šnepa pirmdien veikto paziņojumu neturpināt darbu šajā amatā.

Bijusī Latvijas sieviešu izlases līdere otrdien notikušajā biedru sapulcē saņēma 14 balsis, bet par LBS prezidentu kļuva Raimonds Vējonis, kurš izpelnījās 34 biedru atbalstu. Savukārt Kaspars Cipruss savā biedru uzrunā atklāja, ka "politisko spēļu" dēļ nevēlas kandidēt.

"Man bija liels šoks par Kaspara Ciprusa lēmumu atsaukt savu kandidatūru," sarunā ar medijiem pēc sapulces teica Jēkabsone-Žogota. "Šis bijis emocijām ļoti bagāts ceļš. Tādas emocijas pat basketbolā neguvu. Mīlu šo spēli un ceru, ka Vējoņa kungs būs tieši tāds prezidents, kurš nebūs tikai tēls, bet nāks arī ar savu redzējumu."

Taujāta par Edgara Šnepa lēmumu pirmdien paziņot medijiem, ka gadījumā, ja viņu jaunais prezidents nolūkos par savu ģenerālsekretāru, viņš tāpat strādās tikai līdz tiks nolūkots viņa aizstājējs, Jēkabsone-Žogota pauda vilšanos.

"Domāju, viņi paši labāk zina, ko bija izdomājuši un kāpēc bija tāda rīcība no Edgara Šnepa. Kad Kaspars [Cipruss] šodien paziņoja par savu atkāpšanos, tā bija kā viena vilšanās pēc otras," neslēpa Jēkabsone-Žogotai, kurai lielais Vējoņa pārsvars balsojumā bijis pārsteigums.

Raimonds Vējonis pēc savas ievēlēšanas biedriem piedāvāja sevis izraudzīto padomes sastāvu, kā arī atbildēja uz dažādiem jautājumiem. Uzstāšanas laikā Vējonis arī atklāja, ka pirmdien Jēkabsone-Žogota piekritusi būt viņa padomes sastāvā, ja uzvarētu Vējonis, taču otrdien bijusī basketboliste jau atteikusies.

"Viņš man piedāvāja nākt padomē," apstiprināja Jēkabsone-Žogota. "Šodien viņam teicu, ka pēc visa šī, kas šodien notika, pēc šīm spēlītēm, neesmu gatava nākt viņa komandā. Neesmu arī gatava iesaistīties Latvijas Basketbola savienības darbā, jo man bija savs redzējums, komanda, un es palieku lojāla saviem cilvēkiem."

Vairāki no biedriem, kuri kāpa uz skatuves, atsaucās uz sašķeltu basketbola sabiedrību, kuru ietekmējot politika. To arī pieminēja prezidenta amata kandidāte, kurai tika vaicāts, kādas "spēlītes" viņa saskatījusi.

"Te izskanēja šīs spekulācijas, varu teikt, ka man bija mati stāvus, jo pēdējā mēnesī uzzināju par sevi tik daudz slikta, cik visā basketbola karjerā nebiju dzirdējusi. Mana sirdsapziņa ir tīra. Nācu ar lielāko vēlmi un tikai vienu mērķi – palīdzēt basketbolam un parādīt, ka mēs varam skatīties daudz plašāk un nedomāt par savām interesēm. Kamēr mēs domāsim par savām interesēm un katrs deķīti vilks uz savu pusi, nekas mums Latvijā nebūs labs," noteica Rīgas domes deputāte.

Bijušai basketbolistei šobrīd esot idejas par iesaisti basketbolā, kuras viņa konkrētāk neizskaidroja. Taču vienlaikus Jēkabsone-Žogota labprāt pēc četriem gadiem uz prezidenta amatu kandidētu vēlreiz.

"Neko nebūtu citādi darījusi. Nācu ar lielu pārliecību, jo ar mani ir liels spēks. Mēs visi zinām, ka komandā ir lielais spēks. Kaut kur tas pietrūka, laikam tāpēc, ka biju viena no atklātākajām kandidātēm, kura atklāja visu, jo man tas likās godīgi pret biedriem. Pret manu komandu vispār nav nekādu iebildumu. Viņi ir profesionāļi šajā jomā. Uzskatu, ka pati neizpildīju darbu līdz galam. Nebiju tā līdere, jo neaizvedu komandu līdz uzvarai," klāstīja Jēkabsone-Žogota.

Deputāte arī neslēpa, ka Edgars Šneps viņai savulaik piedāvājis darbu basketbola savienībā, kuru viņa noraidījusi. Jēkabsone-Žogota skaidroja, ka nebūtu bijis to godīgi pieņemt, ja viņai jau padomā bijis tēmēt uz kādu citu darbu. Savukārt pati savās darbībās viņa saskatīja pieredzes trūkumu publiskās telpas priekšā.

"Vienmēr esmu visu panākusi ar darbu, nevis runājot. Saprotu, ka Vējoņa kungs, protams, ir pieredzes bagātāks publiskajā runā un sevis pasniegšanā. Nu jā… Ir smagi, teikšu godīgi. Diezgan liela vilšanās dažos cilvēkos. Saprotu, ka mums ir tiesības izteikties un katram ir tiesības ievēlēt to, ko viņš uzskata par labāko Latvijas basketbolam. Esmu tikai par to, lai Latvijas basketbols ceļas un plaukst, lai sabiedrībai ir liels prieks par nākamajiem četriem gadiem," noteica Jēkabsone-Žogota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!