Foto: F64

Viena no visu laiku Latvijas labākajām basketbolistēm Anete Jēkabsone-Žogota neatbalsta ideju, lai valstsvienībā spēlētu naturalizēta spēlētāja.

Šobrīd noris darbs pie tā, lai Latvijas pilsonību savā īpašumā iegūtu "TTT Rīga" basketboliste Šeja Pedija, kas viņai pavērtu iespējas spēlēt arī valstsvienībā. Tiesa, pilsonības piešķiršana amerikāņu sportistiem arī atvieglina darba meklējumus Eiropā, jo tās pilsoņi nacionālajos čempionātos neskaitās kā leģionāri.

"Es personīgi esmu pilnīgi pret to, lai Latvijas izlasē būtu naturalizēta spēlētāja. Sieviešu izlase līdz šim vienmēr ir tikusi galā ar paša spēkiem un atšķīrusies tieši ar to, ka spējam ar pašmāju meitenēm panākt arī augstus rezultātus," savā "Facebook" profilā ceturtdien ierakstīja Jēkabsone-Žogota. "Amerikāņu spēlētāju mērķis ir iegūt Eiropas pasi, lai apietu amerikāņu leģionāru ierobežojumu klubos. Tāda ir lielāko daļu naturalizēto spēlētāju motivācija - izlase tikai ķeksīša pēc, lai turētos pie Eiropas pases."

"Ar šādiem lēmumiem mēs liedzam attīstīties savām spēlētājām konkrētajā pozīcijā. Latvijai nav jāseko citu valstu piemēram un nav jāaizraujas ar naturalizāciju. Jābūt patstāvīgiem un jāizcīna rezultāti ar tādiem resursiem, kādi tie ir. Tad tā uzvaras garša ir pavisam cita! Tas tikai parāda to, cik mēs varam būt stipri bez papildu spēkiem," uzskata Jēkabsone-Žogota. "Es esmu pret šādiem vienas dienas latviešiem. Ja pastāv ģimenes saites, tas ir citādāk, bet, ja tikai, lai aizpildītu robu konkrētā pozīcijā, tad esmu kategoriski pret. Tā nav mana nostāja pret Mārtiņu [Zībartu] vai Latvijas Basketbola savienību (LBS), tikai izsaku savu viedokli."

Šobrīd LBS strādājot pie tā, lai Pedija iegūtu pilsonību, turklāt spēlētājas iesniegumu atbalstījusi Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) izpildkomiteja, kā arī tiek gatavoti dokumenti iesniegšanai Saeimā.

Pedija šosezon Starptautiskās Basketbola federācija (FIBA) Eirolīgas turnīrā vidēji mačā izcēlusies ar 16,2 punktiem, 5,4 rezultatīvām piespēlēm un 4,8 atlēkušajām bumbām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!