Foto: DELFI

Latvijas sieviešu valstsvienības galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš nosaucis 19 basketbolistes, kuras iekļautas kandidātu sarakstā startam jūnijā paredzētajā Eiropas čempionātā. Pēc vairāku gadu pārtraukuma valstsvienībā varētu atgriezties kādreizējās komandas kapteines Anete Jēkabsone-Žogota un Gunta Baško-Melnbārde, informē Latvijas Basketbola savienība.

Treniņnometne sāksies 5.maijā, paredzētas 12 pārbaudes spēles. Eiropas čempionāts Latvijas komandai sāksies 11.jūnijā Ungārijas pilsētā Šombateli.

"Paplašinātajā kandidātu sarakstā iekļautas 19 basketbolistes, no kurām 5.maijā treniņus sāks 15. Lai sagatavošanās process būtu efektīvāks, uzmanību koncentrēsim uz darbu iespējami labākajā sastāvā. Dažas spēlētājas paliks rezervē, un tiks iesaistītas treniņos, ja radīsies nepieciešamība," atzina Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš. "Prieks, ka Anete Jēkabsone-Žogota un Gunta Baško-Melnbārde izteikušas vēlmi atgriezties valstsvienībā un piekritušas iekļaušanai kandidātu sarakstā. Tik pieredzējušu spēlētāju līdzdalība jūtami paaugstinās komandas profesionālo līmeni un cels cīņas garu. Patīkami, ka laikā, kad daudzu Eiropas valstu komandas meklē iespēju pastiprināties, naturalizējot amerikānietes, mēs varam likt mūsu "slēptās" rezerves."

"Protams, lai Anetes un Guntas iesaistīšanās kļūtu par realitāti, viņām jānovēl veiksme un veselība klubu sezonas pēdējos divos mēnešos. Tas attiecas arī uz citām valstsvienības kandidātēm, tāpēc nesteigšos nosaukt pamatsastāva piecpadsmitnieku. Taču arī nekavēšos ar lēmumu, lai spēlētājas, kurām nebūs reālu izredžu spēlēt Eiropas čempionātā, varētu laikus plānot savu laiku," turpināja Zvirgzdiņš. "Regulāri sazinoties ar Aneti zinu, ka viņai patlaban ļoti svarīgas ir ģimeniskās vērtības. Šis aspekts tiks ņemts vērā, un, zinot spēlētājas profesionalitāti, esmu pārliecināts, ka darbu ir iespējams sakārtot tā, lai zaudētājos nebūtu ne spēlētāja, ne komanda."

Kandidātu sarakstā nav piecu spēlētāju, kuras pērn palīdzēja izcīnīt ceļazīmi uz finālturnīru. Elīna Babkina maijā uzaicināta uz Losandželosas kluba treniņnometni un viņas prioritāte šopavasar būs karjera WNBA. Kristīnes Silarājas un Ievas Veinbergas pozīcijās klāt nākušas pieredzējušās basketbolistes, konkurence saasinājusies un priekšroka būs spēlētājām, kuras varēs papildināt līderes un dažādot komandas spēles stilu. Žēl, ka smaga savainojuma dēļ sezona jau beigusies Baibai Eglītei, skaidroja galvenais treneris.

"Pieredzējusī Zane Tamane šosezon vēl nav spēlējusi un mūsu sarunās vairākkārt uzsvērusi, ka patlaban viņai dzīvē ir citas prioritātes. Respektēju Zanes lēmumu, taču viņai durvis uz izlasi nav aizvērtas. Zinu, ka Tamane tikko pieteikta Latvijas čempionāta spēlēm "RSU/Merks" sastāvā. Ja sezonas beigas viņai būs veiksmīgas un Zane gribēs palīdzēt valstsvienībai, ir iespējami dažādi papildus risinājumi," norādīja Zvirgzdiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!