Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Dalasas "Mavericks" galvenais treneris Riks Kārlails uzticas Lukas Dončiča prasmēm izpildīt sarežģītus trīspunktu metienus pēc atkāpšanās prom no groza, par Slovēnijas basketbola zvaigznes izcilo sniegumu izteicās speciālists.

"Mavericks" basketbolisti svētdien revanšējās Portlendas "Trail Blazers" vienībai, laukuma saimniekus pieveicot ar rezultātu 132:92. Komandu pirmo savstarpējo spēli piektdien uzvarēja Portlendas klubs.

Dalasas vienības panākumu kaldināja Luka Dončičs, kurš guva 37 punktus, turklāt realizēja pirmos astoņus izpildītos tālmetienus, bet Kristaps Porziņģis sakrāja 12 punktus un astoņas bumbas zem groziem. Trīspunktu metieni pavisam nepadevās mājiniekiem. Komandas zvaigznes Deimiens Lilards un Sīdžejs Makolums netrāpīja nevienu no 12 tālmetieniem, bet komanda kopā realizēja vien deviņus no 41 "trejača".

"Puiši lieliski nocīnījās, labi atguvāmies no aizvakar piedzīvotās vilšanās," pēc spēles medijiem atzina Kārlails. "[Trenera asistents] Džamāls Mouzlijs paveica lielisku darbu, šai spēlei sagatavojot dažus uzlabojumus aizsardzībā. Mūsu puiši tos lieliski izpildīja."

"Luka bija fenomenāls. Kad viņš ir šādā ritmā, "samaisot" caurgājienus ar tālmetieniem, ar viņu ir faktiski neiespējami tikt galā. Šonakt viņš parādīja savu varenumu," turpināja treneris.

Speciālists piebilda, ka "Mavericks" komanda spēles ritmu atradusi pēc vāja snieguma pirmajā ceturtdaļā. Basketbolisti pārstājuši uztraukties par tiesnešiem, tā vietā pievēršoties sagatavotajam uzdevumam aizsardzībā: "Nekādā gadījumā nesaku, ka paši "aizslēdzām" Portlendas uzbrukumu. Viņiem vienkārši nekrita metieni, un mums arī bija sava artava tajā."

Spēles varonis Luka Dončičs piecus no astoņiem realizētajiem tālmetieniem trāpīja pēc pirms tam izpildīta soļa atpakaļ. Par sarežģītu metienu izvēli tika vaicāts arī Kārlailam.

"Es viņam uzticos. Viņš ir izpelnījies manu uzticību. Viņš lieliski pielāgojās pretiniekam, šonakt mazliet vairāk spēlējot ar muguru pret grozu. Mēs spējām piespiest pretiniekiem pēc aizsegiem mainīties pret viņu, panākt, ka [Deimiens] Lilards viņu sedz," klāstīja Kārlails par Dončiču, kurš astoņus punktus guva, spēlējot "postā" pret augumā mazākiem basketbolistiem.

"Domāju, ka jebkuram spēlētājam ar šādām spējām gūt vairākus punktus pēc kārtas atslēga ir noteikt, kad tev ir "karsta roka" un kad vairāk jādodas caurgājienos, jāspēlē ar muguru pret grozu. Tādā komandas spēlē kā basketbols – kurā iesaistīti tik daudz dažādu cilvēku – atrast pareizo līdzsvaru allaž ir smalks process. Bija iespaidīgi skatīties, kā viņš [Dončičs] spēlē. Izskatījās, ka viņam tas neprasa piepūli," atzīmēja ilggadējais kluba galvenais treneris.

Preses konferencē no spēlētāju rindām piedalījās "Mavericks" komandas rezultatīvākie basketbolisti Dončičs un Džošs Ričardsons. Ričardsons atzina, ka slovēņa precizitātes dēļ spēles laikā pārstājis doties pēc atlēkušajām bumbām uzbrukumā. Savukārt pats Dončičs bija ierasti lakonisks un ieturēts, par savu sniegumu nejūsmojot.

Slovēnijas basketbolistam tika vaicāts par emocijās pateikto pēc astotā precīzā tālmetiena, kā arī par reakciju uz pirmo grozam garām aizmesto trīspunktnieku, tomēr Dončičs uzsvēra, ka abas situācijas jau aizmirsis: "Patiešām neatceros, kas notika. Tas bija īpašs brīdis. Kad šādi jūties, viss ir vienkārši lieliski," noteica basketbolists.

"Šodien jutos tā, ka tie bija labi metieni. Citreiz tie nav [labi metieni]. Man jāpaļaujas uz to, kurš spēles brīdis šoreiz pienācis," savu metienu izvēli skaidroja Dončičs, kurš, trāpot pēdējo trīspunktnieku, būtu atkārtojis NBA rekordu – deviņi izmesti un arī iemesti tālmetieni (tas pieder Benam Gordonam un Latrelam Sprīvelam).

Jau citās "Mavericks" spēlēs bijis novērojams, ka Dončičs šogad vairāk izmanto iespējas spēlēt groza tuvumā. To arī apliecina statistika – basketbolists šosezon jau vairāk nekā 60 reizes uzbrucis, spēlējot ar muguru pret grozu, bet pērn viņš regulārās sezonas laikā "postā" uzbruka vien 59 reizes.

"Domāju, ka man katru spēli vairāk jāspēlē "postā". It īpaši, kad pret mani samainās pretinieki," portālam "Delfi" atzina Dončičs. ""Postā" esmu spēlējis jau ilgi, darīju to arī Madridē ["Real" komandā]. Man tas jādara vairāk."

Dalasas klubs ar 22 uzvarām 41 spēlē joprojām saglabā astoto vietu Rietumu konferencē, kuras sestajā pozīcijā ar 25 uzvarām 42 spēlēs ir "Blazers" vienība. Nākamo spēli "Mavericks" aizvadīs trešdien, viesojoties pie līgas pastarīšiem Minesotas "Timberwolves" vienības.

"Šādi vakari ir jautri, taču tie nenotiek bieži," rezumē izteica Kārlails. "Tos jāizbauda, un mēs to arī šodien darīsim. Taču rīt un parīt jau jāsāk koncentrēties Minesotai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!