Foto: LETA

Latvijas izlases centra spēlētājs Kaspars Bērziņš karjeras turpinājumā labprāt spēlētu Japānā, kas viņam ir viena no sapņu zemēm, sarunā ar aģentūru LETA pauda basketbolists.

Pagājušajā nedēļā Latvijas vīriešu basketbola izlase uzsāka vasaras koptreniņus, kuros dalība ir brīvprātīga.

"Izlases treniņos strādājam pie vispārējas fiziskās sagatavotības un basketbola elementiem, kas sevī ietver ļoti daudz nianšu. Pagaidām atsevišķi no komandas darba neko nedaru. Ir pašam vingrinājumi, kā rūpēties par savu muguru, potītēm un ceļgaliem, bet zālē neko citādāku nedaru. Pildām trenera programmas un strādājam visi vairāk vai mazāk vienlīdzīgi," par treniņprocesu izlasē stāstīja Bērziņš.

Igaunijas Basketbola federācija uzaicinājusi Latviju un Lietuvu uz pārbaudes spēlēm jūlija beigās. Latvieši vēl nav devuši jāvārdu, bet, ja mači ar kaimiņiem notiks, Bērziņš tajos būtu gatavs piedalīties.

"Droši vien, ka brauktu, ja būtu iespēja, taču es par to daudz neuztraucos. Ja aicinās, tad visdrīzāk piekritīšu. Esmu tādā formā, ka varu spēlēt. Pandēmijas laikā individuāli strādāju un izlasē pēc pirmajiem treniņiem jūtos labi. Ļoti labprāt spēlētu arī dzīvu basketbolu," skaidroja basketbolists.

Bērziņam sezona noslēdzās martā, kad Latvijā un daudzviet citur tika pārtraukti basketbola turnīri. Ja nebūtu koronavīrusa pandēmijas, viņš, iespējams, sezonu noslēgtu ārzemēs.

"Pagājušajā sezonā visu laiku medīju dažādus piedāvājums. Ar gadiem kļūstu izvēlīgs, taču, tuvojoties sezonas beigām, būtu samazinājis savas ambīcijas, lai aizbrauktu uz savām sapņu zemēm, kur būtu interesanti uzspēlēt. Šajā gadījumā tā ir Japāna," stāstīja Bērziņš, kuram gan konkrēta piedāvājuma par spēlēšanu uzlecošās saules zemē nebija. "Būtu pat bijis gatavs aizbraukt spēlēt otrajā līgā tikai tāpēc, lai varētu padzīvot šajā valstī. Man ļoti saista Japānas kultūra, daba, ēšanas paražas un kokapstrādes tradīcijas. Domāju, ka, samazinot savas ambīcijas, tas būtu bijis reāls variants. Neesmu atmetis cerības tur nokļūt, turpināšu mēģināt."

Bērziņš ar "Ogres" komandu Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas pārtraukšanas brīdī ieņēma otro vietu turnīra tabulā aiz "VEF Rīga" vienības. Divus no trim zaudējumiem "Ogre" cieta pret rīdziniekiem, kuriem Latvijas čempionāta ieskaitē tika piešķirta uzvara, kas, viņaprāt, bija taisnīgs lēmums.

"Esmu aizdomājies par tām zaudētajām spēlēm, taču uzskatu, ka ieguvām ļoti pelnītas sudraba medaļas. Neiedziļinos, kā būtu, ja būtu noticis izslēgšanas turnīrs. Uzskatu, ka "VEF Rīga" bija pelnījusi būt pirmajā vietā, bet "Ogre" – otrajā. Viss notika ļoti godīgi un taisnīgi," lēmumu piešķirt čempiontitulu "VEF Rīga" komandai komentēja Bērziņš.

Latviešu basketbolists rudenī pusotru mēnesi pabija Krievijas komandā Saratovas "Avtodor", aizstājot savainoto Aizeju Hiksu. Bērziņš piedalījās divos mačos, kuros vidēji 17 minūtēs guva 3,0 punktus un izcīnīja 5,5 atlēkušās bumbas.

Bērziņš nesūdzējās par sadzīves apstākļiem Saratovā un pilsēta viņam patikusi, taču sportiskajā ziņā viņam tas bijis depresīvs laiks.

"Lielākā daļa darba bija saistīta ar fizisku slodzi un domām par to. Vairākas reizes no lielām fiziskām slodzēm "sačakarēju" ceļgalu, kas man nesan bija operēts. Tās sešas nedēļas bija diezgan sarežģītas, taču ļoti veiksmīgi izturēju," atklāja Bērziņš.

Viņš uzskata, ka vēl var spēlēt Vienotās līgas līmenī, taču vairāk sliecas uz spēlēšanu tālākās zemēs.

"Vienotajā līgā savā spēlē novēroju atsevišķas lietas un sniegumu, ko iepriekš neesmu rādījis. Katru reizi, kad tur atgriežos, izdaru kaut ko nebijušu. Ticu, ka tajā līgā varu spēlēt vēl labāk. Žēl, ka man tā nav interesanta, jo gribētu vēl paceļot. Kā jau minēju, gribētu dzīvot Japānā. Vai Dienvidamerikā vai Tuvajos Austrumos. Ja būs veselība, tad ceru, ka man tas izdosies," atzīmēja Bērziņš.

Savainojuma dēļ Bērziņš nevarēja palīdzēt Latvijas izlasei 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas pirmajās divās spēlēs. Savu līdz šim pēdējo spēli viņš izlasē aizvadīja aizpērn novembrī, kad Pasaules kausa kvalifikācijas sasaukumā piedalījās vienā mačā, bet otrā nespēlēja smagas traumas dēļ.

Pēdējās traumas gan nav pārvilkušas strīpu viņa motivācijai spēlēt izlasē.

"Tās traumas bija ārkārtējas un radās lielu apstākļu sakritību rezultātā. Manas domas attiecībā uz spēlēšanu izlasē nav mainījušās. Kā tas bija pirms 20 gadiem, tā tas ir arī tagad. Esmu kļuvis vecāks, bet, ja maini aicina, tad nāku, jo uzskatu, ka tas ir mans pienākums, neatkarīgi no tā, kurā klubā spēlēju. Daru savu darbu treniņos, un treneri lai lemj, ar ko es kopā spēlēju un pret ko spēlēju. Nedomāju par konkurenci. Esam viena komanda un mums ir viens mērķis – kopā trenēties un kļūt labākiem. Kurus treneri izvēlēsies, tie pārstāvēs izlasi," stāstīja Bērziņš.

34 gadus vecais Bērziņš Latvijas izlasē laukumā devies 118 spēlēs, kurās vidēji guvis 9,0 punktus un izcīnījis 4,9 atlēkušās bumbas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!