Foto: F64

Visas astoņas spēles un visi komandu treniņi notikušas saskaņā ar spēļu kalendāru, sabraukuma laikā nav fiksēti drošības noteikumu pārkāpumi un inficēšanās gadījumi, Starptautiskās basketbola federācija (FIBA) no Rīgā spēlējušo komandu pārstāvjiem nav saņēmuši nevienu sūdzību par dzīves un sportošanas apstākļiem – Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss uzsver, ka LBS, sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, valsts institūcijām, "Elektrum" Olimpisko centru un citiem partneriem, izdevies kvalitatīvi noorganizēt 2021. gada Eiropas sieviešu čempionāta kvalifikācijas turnīra spēļu posmu, ziņots LBS mājaslapā.

Kas bija lielākie izaicinājumi, organizējot Rīgas sabraukumu?

Drošības protokola ievērošana, saskaņojot Latvijas valdības un FIBA noteiktās prasības. Bija noteikumi, kas sakrita, bija tādi, kas niansēs atšķīrās. Pieturējāmies pie stingrākā regulējuma, piemēram, nosakot testēšanas ritmu. Tas ļāva justies droši un testu rezultāti apstiprināja sajūtas. Visas sabraukuma dalībnieces un pavadošās personas tika pārbaudītas gan pirms izbraukšanas uz Latviju, gan tūlīt pēc ierašanās, gan pirms došanās mājup – visi testi bijuši negatīvi. Neesam pasliktinājuši Latvijas statistiku un, galvenais, spēlētāju un iesaistīto personu veselības stāvokli.

Cik stingri tika ievērota turnīra dalībnieku izolācija?

Bez izņēmumiem un ierunām. Katrai komandai bija piešķirts atsevišķs autobuss, kas kursēja maršrutā viesnīca – zāle – viesnīca. Ideju noorganizēt komandām izbraukumu pie dabas FIBA neakceptēja. Visu, kas meitenēm viesnīcā trūka, bija iespēja pasūtīt un piegādāt. Svaigu gaisu varēja paelpot viesnīcas pagalmā, nesatiekoties ar citu komandu dalībniekiem. Izklausās skarbi, taču visi saprot situācijas nopietnību un to, ka stingra disciplīnas ievērošana palīdzēja nodrošināt galveno – iespēju spēlēt basketbolu.

Tātad "recepte" rokā – šādā stilā var rīkot arī citus turnīrus?

Paldies Izglītības un zinātnes ministrijas un Saeimas sporta apakškomisijas pārstāvjiem par atbalstu situācijā, kad epidemioloģiskā situācija pasliktinājās un valstī tika pastiprināti ierobežojumi. Nevarējām būt droši, ka sabraukumu pēdējā brīdī neatcels, tomēr bijām gatavi izdarīt visu iespējamo, lai sagādātu drošus apstākļus. Praksē pierādījām, ka prasības ir pietiekami stingras, un to ievērošana palīdz izvairīties no inficēšanās. Pierādījām, ka protam strādāt arī ļoti sarežģītos apstākļos. Bet – šāda sabraukuma izmaksas ir pārāk lielas, un Latvijā tādus varam rīkot tikai īpašos gadījumos.

Vienīgais, kas neizdevās – Latvijas komanda divās spēlēs izcīnīja tikai vienu uzvaru…

Sieviešu valstsvienības situācija cīņā par ceļazīmi uz finālturnīru ir sarežģīta, bet komandas liktenis joprojām ir pašu rokās. Jāturpina strādāt, lai nākamajā sabraukumā februārī sasniegtu mērķi.

Lai arī bez skatītājiem tribīnēs, savās mājās to izdarīt būs vieglāk. Kādas ir LBS izredzes rīkot vēl vienu sabraukumu?

Formāli – lielas. Šoreiz startējām FIBA "glābēju" lomā. Spēļu kalendāra dēļ – Latvijas komandai šajā posmā abas spēles bija paredzētas izbraukumā – bijām tikai ceturtie pretendenti uz šī sabraukuma rīkošanu, taču citas I grupā pārstāvēto valstu basketbola federācijas nepieteicās. Turklāt palīdzējām, sarīkojot vēl vienas grupas spēles – bijām vienīgie, kas uzņēma astoņas komandas, un to izdarīja sekmīgi. Februārī abas spēles jau bija paredzētas Rīgā. Taču pēdējā spēļu posmā pieaug likmes, palielināsies komandu skaits, kuras gribēs izšķirošos mačus aizvadīt savā laukumā, tāpēc FIBA lēmumu iepriekš prognozēt nevar. Katrā ziņā savu darbu izdarīsim – apstiprināsim pieteikumu rīkot februāra sabraukumus gan sieviešu, gan vīriešu valstsvienībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!