Latvijas basketbolists Jānis Kaufmanis, kurš ar Tallinas "Kalev"/"Cramo" vienību sestdien iekļuva "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas finālā, uzskata, ka 2020. gada vasarā Igaunijas basketbola klubi spēruši soli uz priekšu, sarunā ar žurnālistiem sestdien atzina aizsargs.

Ziņots, ka "Kalev" ar uzvaru pret "Avis Utilitas Rapla" vienību, bet "VEF Rīga" ar panākumu pret "Ogres" basketbolistiem nodrošinājuši divu čempionvienību tikšanos finālā.

Raplas un Ogres vienības svētdien pulksten 14.00 cīnīsies par trešo vietu, bet 17.00 finālu aizvadīs VEF un "Kalev" komandas, spēles translējot "Best4SportTV".

Finālturnīra norise Rīgā ļauj Latvijā paviesoties ne tikai treneriem Robertam Štelmaheram un Akselim Vairogam, bet arī valmierietim Jānim Kaufmanim, kurš, pievienojoties "Kalev" komandai, otro reizi karjerā spēlē arī VTB Vienotajā līgā. Sestdien izcīnīto uzvaru pusfinālā Kaufmanis kaldināja ar 13 punktiem.

Taču – gluži kā VEF komanda – arī Tallinas basketbolisti regulārās sezonas laikā piedzīvojuši divus zaudējumus vietējā čempionātā. Tas noticis gan pret "Rapla", gan pret "Parnu Sadam" vienību.

"Kā jau redzējāt, līmeņa atšķirība nav tik liela," pēc pusfināla atzina Kaufmanis. "Ja nenoskaņojamies visām 40 minūtēm vienlīdz labi, visas spēles ir sīvas. Kaut gan šodien beigās rezultāts ir +20, spēles gaita nebija tā cienīga."

31 gadu vecais aizsargs sestdien aizvadīto spēli uzskata par svarīgāko šajā sezonā, kurai sekos mačs ar vēl lielāku nozīmi.

"Latvijas-Igaunijas līgu vērtēju augstāk nekā Igaunijas čempionātu. Tāpēc rītdienas spēle ir vissvarīgākā spēle šosezon. Centīsimies izdarīt labu mājasdarbu. Skatījāmies VEF un "Ogres" spēli tiešraidē. Skatījāmies arī iepriekš katrs atsevišķi VEF spēles, treneri tās analizēja. Mēs paredzējām, ka, visticamāk, finālā varētu būt VEF. Taču "Ogre" ir malači, nebija jau viņiem tālu līdz finālam. Pietrūka mazliet veiksmes," Latvijas vienību paslavēja Kaufmanis.

Abu valstu vienotajā čempionātā komandas turnīra tabulā ciešāk izvietojušās tieši Igaunijas pusē. Tā kā vienības spēlējušas tikai savu valstu robežās, spēku samērus bijis grūti novērtēt. Tādēļ par iespējamo Igaunijas komandu progresu jautāts tiek Kaufmanim.

"Domāju, ka Igaunijā līmenis noteikti ir kāpis. Viņi atraduši vairāk sponsorus, katrā komandā ir vismaz viens ļoti labs leģionārs. Latvijas līgu arī esmu skatījies. Dažas komandas, iespējams, spērušas soli atpakaļ, dažas – uz priekšu," sprieda basketbolists.

Kaufmanis pirms 2020. gada novembrī aizvadītajām Eiropas čempionāta atlases turnīra spēlēm tika iekļauts kandidātu sarakstā. Vai par jaunā izlases trenera Luka Banki klātbūtni zālē viņš ir aizdomājies?

"Par to nedomāju. Man svarīgāk pirmo reizi sezonā spēlēt Latvijā. Tieši tāpēc teicu visiem komandas biedriem, ka jānoskaņojas uz šīm spēlēm. Esmu spēlējis šeit desmit gadus un jāatgriežas ar uzvarām. Man nekur nevajadzēja meklēt motivāciju. Pāris nedēļas jau gaidīju šo nedēļas nogali," atklāja basketbolists.

Kaufmanis spējis izbaudīt dzīvi "burbulī". Sabraukuma formāts ļāvis satikt vairākus līdzšinējos komandas biedrus. Spēlētājs ilgāk parunājis ar Mārci Vītolu, Kristapu Dārgo, Aigaru Šķēli, Rinaldu Sirsniņu, bet nosaukt varētu vēl vairākus cīņu biedrus, kuri satikti pēdējo dienu laikā.

"Prieks, ka visi sabrauc kopā. Patīkamas emocijas. Lai gan tie ir kartona līdzjutēji, zālē ir jūtama citāda aura. Paskatos, ka man tribīnēs abi dēli sēž – forša sajūta. Jutu "play-off" atmosfēru," priecīgs klāsta valmierietis.

Sarunas izskaņā Kaufmanim jāatzīst, ka viņa intereses no klātesošajiem Latvijas žurnālistiem, iespējams, atšķiras: "Svētdien uzvaru novēlēšu igauņiem."

Pirmajā Latvijas-Igaunijas līgas sezonā VEF komanda finālspēlē piekāpās basketbola klubam "Ventspils", bet "Kalev"/"Cramo" aizraujošā cīņā par trešo vietu pārspēja "Ogri". 2019./2020. gada sezonas finālturnīrs netika aizvadīts Covid-19 pandēmijas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!