Foto: F64
Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Ojārs Kehris nav mainījis nodomu atkāpties no amata, un jaunas LBS augstākās amatpersonas vēlēšanas viņš paredz februārī.

Oficiāli paziņot par atkāpšanos no amata Kehris plāno novembrī, ko sarunā viņš izskaidroja ar vairāku basketbola centru pausto vēlmi vispirms sagaidīt Latvijas jaunās valdības izveidošanu. Lai gan LBS darbībai nav tiešas saistības ar valdību, Ministru kabineta sastāva apstiprināšana ir būtiska tādā aspektā, ka gatavību pretendēt uz LBS prezidenta amatu varētu ietekmēt kāda kandidāta iesaistīšanās valdībā vai palikšana ārpus tās sastāva, paskaidroja Kehris.

"Lai vispirms sakārtojas valstiskās lietas, un tad uzreiz būs vieglāk arī risināt jautājumu par LBS prezidenta vēlēšanām," uzskata Kehris. "Februāris varētu būt tas mēnesis, kurā LBS pilnsapulce izvēlētos [LBS] prezidentu," viņš piebilda.

LBS prezidenta amata pretendenti būs zināmi ne vēlāk kā mēnesi pirms vēlēšanām, turklāt līdz ar gatavību kandidēt viņiem būs jāiesniedz plānotās darbības programma, lai iepazīstinātu basketbola sabiedrību ar savu nākotnes redzējumu.

Gan viena kandidāta, gan arī vairāku pretendentu iespējamajā izvirzīšanā Kehris saskata gan pozitīvās, gan negatīvās puses. Viņš atturējās prognozēt, vai vēlēšanās būs vairāk par vienu LBS prezidenta amata kandidātu, taču Kehris cer, ka Latvijas lielākie basketbola centri, savstarpēji konsultējoties, pirms balsošanas spēs vienoties par atbalstu piemērotākajam pretendentam. Par lielākajiem basketbola centriem Kehris nosauca pirmām kārtām Rīgu, Ventspili, Liepāju un Valmieru, pieminēja Jelgavu un atgādināja, ka vēl daudzviet Latvijā basketbols ir labi attīstīts. Arī LBS sponsoru viedoklis nepalikšot bez ievērības.

LBS prezidenta amata kandidātu lūkošanā Kehris nevēlas uzņemties lielu iniciatīvu, jo par pareizāku variantu uzskata basketbola centru pārstāvju sarunas, kurās tiktu rasts labākais risinājums. Kehris neuzskata, ka LBS varētu palikt bez spēcīgas prezidenta kandidatūras, jo sporta veids valstī ir populārs un sasniegumiem bagāts. Izšķirošs nebūšot arī apstāklis, ka darbs LBS prezidenta amatā nav algots.

Kehris cer, ka par LBS prezidentu ievēlēs pietiekami spēcīgu kandidātu, kas izaicinošos apstākļos spēs stiprināt basketbola konkurētspēju gan valsts, gan Eiropas mērogā. LBS ir atbildīga par basketbola attīstību kopumā, taču savs darbs ir darāms arī klubos un sporta skolās, norādīja Kehris. "Katram ir savs vezums jāvelk," viņš piebilda.

LBS prezidenta amata kandidātiem ir svarīgi kontakti ar politisko vidi, biznesa aprindām un savu solījumu ievērošana, taču par būtiskāko nosacījumu kandidātu atbilstībai Kehris nosauca patiesu ieinteresētību basketbola attīstībā.

Augstāk par LBS jaunā prezidenta spēju piesaistīt basketbolam finansējumu Kehris vērtētu pretendenta apņēmību turpināt pilnveidot Latvijas basketbola piramīdu. LBS vajadzētu spēt apvienot arī tās līgas, kas pašlaik neatrodas savienības paspārnē, uzskata Kehris, vienlaikus uzsverot, ka sadarbību nav iespējams panākt administratīvā kārtā, kaut gan basketbola atrašanos zem vienas cepures paredz arī jaunie Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) statūti.

Kehris sagaida, ka LBS izdosies vienoties ar valsts institūcijām un pašvaldībām par jaunatnes basketbola administratīvās pārraudzības pārņemšanu, saņemot tam attiecīgu finansējumu, jo no jaunatnes basketbola ļoti lielā mērā ir atkarīga basketbola piramīdas pārējo daļu veiksmīga funkcionēšana. Turklāt finansējumu būs vieglāk piesaistīt pilnvērtīgai sistēmai ar labi funkcionējošām sastāvdaļām, uzskata LBS prezidents.

Vairs nesagaidīt laikus, kad varēja tikt pie finansēm neatkarīgi no basketbola produkta kvalitātes, un tas ir tikai uz labu, nešaubās Kehris. Viņš ir pārliecināts, ka uz LBS prezidenta amatu nepretendēs neviens labais tēvocis, kurš atnāks ar naudas maisu un to izdāļās. Turklāt šāda pieeja parasti ir īstermiņa un ilgākā laika posmā nespēj nodrošināt vērtīgu ieguvumu, uzsvēra Kehris.

Par būtisku izaicinājumu jaunajam LBS prezidentam Kehris nosauca klubu un sponsoru vēlmju sabalansēšanu, kā arī politisko interešu izpausmju iegrožošanu. Lai nodrošinātu basketbola produktu atpazīstamību un skatītāju interesi par spēlēm, LBS būtu vairāk jādzīvo no basketbola nopelnītā, turklāt palīdzot klubiem un citām ar basketbolu saistītām sabiedriskajām organizācijām piesaistīt sponsoru līdzekļus, nākotnes vīziju iezīmēja Kehris.

Jau ziņots, ka martā Kehris paziņoja nodomu ne vēlāk par 2010.gada rudenī pamest LBS prezidenta amatu. Kehri atkārtoti par LBS prezidentu uz četriem gadiem ievēlēja 2007.gada septembrī, tādējādi viņš no amata aizies nepilnu gadu pirms pilnvaru termiņa beigām.

Pēc LBS statūtiem, vēlēšanas jāsarīko ne agrāk kā pēc diviem mēnešiem un ne vēlāk kā pēc trijiem mēnešiem kopš prezidenta paziņojuma par atkāpšanos no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!