Foto: AFP/Scanpix

Viens no desmitgades Krievijas labākajiem basketbolistiem Andrejs Kiriļenko otrdien vienbalsīgi ievēlēts Krievijas Basketbola federācijas (RFB) prezidenta amatā.

Kiriļenko, kurš šovasar noslēdza savu karjeru, bija vienīgais kandidāts uz amatu. Pirms tam otrdien oficiāli atkāpās līdzšinējā federācijas prezidente Jūlija Aņikejeva.

Kā zināms, Aņikejeva amatā tika ievēlēta 2013.gada augustā, tomēr viņas konkurente Svetlana Abrosimova iesniedza prasību tiesā, kas šodien lika veikt jaunas vēlēšanas.

Protestējot pret tiesas lēmumu, nesen Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) piemēroja RFB diskvalifikāciju un tās dēļ Krievijas U-16 puišu izlase nevarēja piedalīties Eiropas čempionātā, tomēr vēlāk tā tika atcelta.

Kā zināms, Kiriļenko vēl šajā pavasarī kopā ar Maskavas superklubu CSKA triumfēja VTB Vienotajā līgā. Tikmēr ULEB Eirolīgā CSKA aizkļuva līdz finālčetrinieka turnīram un izcīnīja bronzu.

Pirms tam viņš pārstāvēja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu Bruklinas "Nets", tomēr pēdējā laikā daudz maču izlaida traumu dēļ.

No 2001. līdz 2011.gadam krievs spēlēja Jūtas "Jazz" komandā, būdams viens no līgas vadošajiem aizsardzības plāna spēlētājiem. Deviņās no desmit klubā pavadītajām sezonām viņš guva vidēji vismaz desmit punktus ik mačā.

Kiriļenko arī 2011./2012.gada sezonu pavadīja CSKA komandā, kļūstot par ULEB Eirolīgas vērtīgāko spēlētāju, bet pēc tam pievienojās Minesotas "Timberwolves" komandai. Kopā ar Krievijas izlasi viņš 2007.gadā kļuva par Eiropas čempionu, arī saņemot vērtīgākā spēlētāja titulu, bet 2012.gadā Londonā izcīnīja olimpisko spēļu bronzu.

Krievu uzbrucējs ir ticis atzīts par 2007. un 2012.gada Eiropas labāko basketbolistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!