Latvijas Basketbola savienības (LBS) Treneru komisija piektdien, 24. martā, izlēma nesodīt vainīgos par atklātu krāpšanos sieviešu basketbola spēlē, tā vietā samierinoties ar iesaistīto atvainošanos, informē LBS.

Ziņots, ka "Pullman" Latvijas Sieviešu basketbola līgas "bronzas" spēlē sportisko krāpšanos piekopusi "Jūrmala", kas konkrētajā mačā ar 65:57 pieveica "Jelgava-BJSS" un izcīnīja trešo vietu. Par sportisko krāpšanos sociālajos tīklos neapmierinātību pauda Jelgavas komandas spēlētāja Viktorija Ivanova, ievietojot arī video liecības par vairākiem krāpšanās gadījumiem. LBS vēlāk paziņojumā norādīja, ka lūgs Tiesnešu komisiju profesionāli izvērtēt tiesnešu darbības kvalitāti minētajā spēlē.

LBS Treneru komisija piektdien attālinātā sēdē izskatīja "Jūrmalas" galvenā trenera Andra Steļmaha rīcību un uzklausīja viņa paskaidrojumu par rīcību konkrētajā situācijā un tās pašnovērtējumu. LBS Treneru komisija konstatēja, ka Steļmahs spēles laikā pārkāpis basketbola noteikumus un Godīgas spēles principus, nodarot kaitējumu savai, savas komandas un basketbola reputācijai, tomēr treneris par savu rīcību paliks nesodīts. Tā vietā LBS komisija pieņēma zināšanai Steļmaha nožēlu par spēles emocijās pieļauto rīcību, viņa atvainošanos un izdarītos secinājumus. Tāpat Steļmahs pēc pārkāpumiem ir lēmis apturēt darbību LBS Treneru komisijā.

LBS Treneru komisija konstatēja, ka šāda situācija basketbola spēļu laikā nav unikāla, tā ir aprakstīta spēles noteikumos, un ir labojama spēles laikā, visiem tās dalībniekiem profesionāli izpildot savus pienākumus. Tāpēc LBS aicina jebkura trenera darbu vērtēt vispusīgi un rosina pastiprināt basketbola sacensību dalībnieku un visu basketbola procesos iesaistīto atbildību par Godīgas spēles principu ievērošanu, izstrādājot un apstiprinot atbilstošus dokumentus.

Pētot video ierakstus, redzams, ka vairākās epizodēs laukumā notiekošais neatbilst spēles protokolā ierakstītajam, līdz ar to labi redzams, ka rupjas kļūdas pieļāvuši gan spēles tiesneši, gan arī spēles sekretariāts.

"Mūsu komanda spēlēja godīgi, tad arī sagaidām no otras komandas godīgu spēli, šāda veida spēle nav saucama par spēli un medaļas kaklā kārt nav pelnījis neviens no Jūrmalas vienības!
Diemžēl tikai mūsu pašu vērības dēļ tika pamanīta šāda negodīga rīcība, kura ir redzama vairākās epizodēs, kā arī gribu piebilst, ka pašas Jūrmalas komandas meitenes apzinājās savu negodīgo rīcību, kas uzskatāmi redzams video materiālos," ierakstā "facebook" platformā norāda Ivanova.

Ivanovas norādītajā epizodē noteikumi pārkāpti pret Aleksu Purmali, bet pēc sarunas ar komandas galveno treneri Andri Steļmahu soda metienu izpildīt dodas Guna Siliņa, kura epizodē nebija cietēja. Epizode risinājās pēdējās ceturtdaļas vidū, kad Jelgavas komanda bija vadībā ar 51:47, bet pēc Siliņas realizētajiem diviem soda metieniem jūrmalnieces pietuvojās līdz "-2".

Otrās ceturtdaļas izskaņā Jelgavas komanda pārkāpj noteikumus pret Elzu Kasakovsku, pie kuras pienāk komandas biedre Žozefīne Sīpoliņa. Pēc mazas sačukstēšanās soda metienus dodas izpildīt Sīpoliņa, nevis cietusī Kasakovska.

Otrajā ceturtdaļā tiesneši fiksē nesportisko piezīmi pret Anniju Panki, tomēr pēc mazas sarunas uz soda metiena līnijas stājas Sīpoliņa. Tajā brīdī gan Sīpoliņa tiek nomainīta, bet soda metienus izpilda Panke.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!