Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Gūtie Latvijas U-20 basketbola izlases sasniegumi un daudzsološais U-18 valstsvienības sniegums liecina, ka nākotnē arī Latvijas vīriešu izlases var gaidīt pavisam citus rezultātus nekā līdz šim, uzskata bijušais Latvijas valstsvienības galvenais treneris Armands Krauliņš.

Kā ziņots, Latvijas U-20 izlase turnīra finālā ar 60:67 zaudēja Itālijai. Šī bija otrā reize valsts basketbola vēsturē, kad Latvijas izlase spēlējusi Eiropas čempionāta finālā. Tā 1935.gadā Latvijas pieaugušo valstsvienība kļuva par pirmajiem kontinenta čempioniem, finālā uzvarot spāņus, bet 1939.gadā tika izcīnīta otrā vieta aiz Lietuvas, taču togad turnīrs tika izspēlēts pēc viena apļa spēlēm bez atsevišķiem mačiem par medaļām. Neviena cita Latvijas vīriešu un sieviešu komanda ne pieaugušo, ne jauniešu un junioru vecumā nekad līdz finālam nav tikusi.

"Latvijas U-20 izlases iespētais ir kolosāls, grandiozs sasniegums Latvijas basketbola un sporta vēsturē. Tas ir sasniegums gan katram no spēlētājiem individuāli, gan visiem treneriem, kas bijuši ar šo izlasi un spēlētājiem saistīti, gan visam Latvijas basketbolam," izteicās Krauliņš. "Šis rezultāts pierāda, ka basketbols ir un paliek sporta veids numur viens Latvijā."

"Nevar viennozīmīgi spriest, ka izlases sasniegumi un pēdējo gadu labie jauniešu komandu sasniegumi liecina par izcilu Latvijas jaunatnes basketbola sistēmu. Tas tomēr ir cits jautājums," piebilda Krauliņš. "Visupirms tas ir treneru nopelns - gan to, kas ar šiem puišiem strādā pēdējos gados, gan to, kas viņiem mācīja pirmos soļus basketbolā."

"Viss liecina par to, ka Latvijas basketbols ir uz pareizā ceļa. Domāju, nebūs ilgi jāgaida, līdz ar sasniegumiem mūs priecēs arī pieaugušo izlase. Ja esam vieni no labākajiem Eiropā U-18 un U-20 konkurencē, tas nevar nekur pazust. No šīm komandām ir jāizaug vairākiem augstākās klases spēlētājiem, un tad jau "lielā" izlase būs ar pavisam citu morālo stāju, meistarības līmeni un taktisko izpratni," uzskata Krauliņš.

Nopelniem bagātais treneris gan nevēlējās izcelt kādu no U-20 izlases basketbolistiem, kuriem jau šovasar vajadzētu pabildināt nacionālās valstsvienības rindas. "Esmu drošs, ka Ainars Bagatskis savā blociņā ir veicis pāris svarīgas atzīmes."

Labāko Eiropas komandu astoņniekā Latvijas U-20 basketbolisti iekļuvuši trešo reizi pēc kārtas un ceturto reizi vēsturē, tomēr līdz šim šajā vecuma grupā ceturtdaļfināls ne reizi nebija pārvarēts.

Savukārt nākamnedēļ Liepājā, Ventspilī un Rīgā notiekošo Eiropas čempionātu turpinās Latvijas U-18 izlase, kas arī ir viena no tīkotājām uz medaļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!