Foto: FIBA
Pieaicinot talkā biomehānikas speciālistu, treniņos sasniegti tādi rezultāti, kas līdz šim karjerā vēl nav pieredzēti, sarunā ar ziņu aģentūru LETA teica Latvijas sieviešu basketbola izlases uzbrucēja Kristīne Vītola.

Pandēmijas dēļ sezona Spānijas sieviešu basketbola līgā tika apturēta marta vidū, bet lēmums par tās beigām tika pieņemts vien nepilnus divus mēnešus vēlāk. Latvijas izlases basketbolistes klubā valdīja ļoti saprotoša attieksme, tāpēc bez ilgām pārdomām pieņemts lēmums doties uz dzimteni.

"Mājās ierados 17. martā. Situācija Spānijā krasi saasinājās... Pirmās mājās devās amerikānietes, bet es tobrīd domāju, ka vēl palikšu Spānijā. 15. martā Spānija paziņoja, ka tuvākajā laikā būs liegts atrasties ārā, un arī Latvijā jau runāja par robežu slēgšanu, tāpēc ātri vien nopirku biļeti un lidoju mājup," skaidro Vītola. "Tajā dienā mans līgums ar "Perfumerias Avenida" būtībā arī tika pārtraukts."

"Man šķiet, ka līgas vadība klusībā jau zināja, ka nekas īsti neatsāksies, bet, kāpēc lēmums bija jāpieņem tik ilgi, atbildēt nevarēs neviens," teica Vītola.

Aizvadītā sezona Salamankas basketbola klubam izvērtās ļoti veiksmīga. Vietējā čempionātā "Perfumerias Avenida" bija līdere, marta sākumā izcīnīta uzvara Karalienes kausā, bet Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas kausa turnīrā sasniegts ceturtdaļfināls.

"Domāju, ka pandēmija mums nedaudz patraucēja, jo tieši sezonas izskaņā mūsu sniegums gāja uz augšu," neliela vilšanās dzirdama basketbolistes balsī. "Beidzot nonācām uz ilgi gaidītā viļņa – izveidojās ciešāka saspēle, sajutām viena otru laukumā, bet pēkšņi viss apstājās. Bija sajūta, ka šosezon varētu iegūt arī pārējos titulus."

Vītola Salamankas klubā spēlējusi arī iepriekš, bet pirms šīs sezonas viņu atpakaļ paaicināja Migels Anhels Ortega-Marko. Speciālists pagājušajā vasarā solīja lielāku uzticēšanos un lomu komandā, taču sezonas gaitā šie vārdi brīžiem zaudējuši savu cietību. Lai arī Vītola laukumā demonstrēja atzīstamu sniegumu, brīžiem pat izceļoties ar "double-double", speciālista domas bijis ļoti grūti izprast.

"Globāli sezonu varu vērtēt ar plus zīmi... Treneris pirms sezonas teica, ka būs citādāk. Nedaudz jau bija, bet nāca mirkļi, kad jutu, ka viņš man īsti neuzticas. Sportistam uzticība no trenera ir svarīga. Brīžos, kad likās, ka viņš man tūlīt dos vairāk iespēju, notika pretējais," atminas Latvijas izlases spēlētāja. "Nezinu vai treneris man negribēja, vai nevarēja uzticēties... Iespējams, es pati neradīju tādu sajūtu, ka esmu pelnījusi uzticēšanos."

Zīmīgi, ka nepalīdzēja arī labais sniegums spēlēs, jo arī pēc veiksmīgiem mačiem nācies "sildīt" soliņu. Līdzīgi gājis arī vēl dažām komandas spēlētājām.

"Sadarbība gāja kā pa viļņiem. Tiešām nezinu no kā tas bija atkarīgs, jo viņa lēmumi nebija konsekventi. Mani raustīja gan Spānijas līgā, gan Eiropas kausā – tad deva spēlēt, tad nedeva. Ej nu beigās saproti, ko no tevis vēlas," atzīmēja Vītola.

Vītola neslēpj, ka sezonas beigās atkal par sevi likušas manīt mikrotraumas, tomēr lielākajai daļai sezonas trenera lēmumiem izskaidrojumu rast grūti. Turpmākie gadi gan solās būt krietni spožāki, jo šogad sagatavošanās procesā iesaistīts arī biomehānikas speciālists, kurš atklājis, kā jādara "īstenībā".

"Šosezon kopumā bija labi, varbūt sezonas izskaņā atkal sajutu vecās mikrotraumas, kas arī nedaudz patraucēja demonstrēt savu labāko sniegumu. Esmu sapratusi, ka līdz šim vasarā sagatavošanās posmā savas traumas pietušēju, nevis tiešām izārstēju, tāpēc sezonas gaitā tās lēnām nāk atpakaļ. Šovasar jau esmu apņēmusies atrast traumu sakni, tāpēc strādāju kopā ar biomehānikas speciālistu," skaidroja Vītola.

"Pašai arī ir interesanti. Pirms septiņiem gadiem guvu krustenisko saišu plīsumu un vēl līdz šim šo traumu jūtu arī sezonas laikā. Skaidrs, ka kaut kas nav pareizi. Tagad jau pagājuši teju divi mēneši kopš strādāju kopā ar biomehānikas speciālistu, un rezultāti ir apbrīnojami, jo nu jau spēju izdarīt tādas lietas, ko līdz šim karjerā neesmu spējusi," priecīgā balsī stāsta Vītola. "Darba process ir ļoti interesants. Uzskatu, ka nekad nav par vēlu kaut ko mainīt."

Izmaiņas jau notikušas "Perfumerias Avenida" komandā, kas treneru korpusam pieaicinājusi Roverto Injigesu. Zīmīgi, ka speciālists FIBA Eiropas kausa ceturtdaļfinālā šosezon būtu ticies ar Salamankas komandu, bet vēl kā Kurskas "Dynamo" stūrmanis. Sadarbība ar jauno treneri gan neizdosies, jo sportiste karjeru plāno turpināt citur. Konkrētu čempionātu vai komandu Vītola gan vairījās nosaukt.

"Iekšēji man jau bija sajūta, ka nākamsezon neatgriezīšos Salamankā. Pēc sezonas klubs aģentam prasīja, vai es vēlos atgriezties, viņš atbildēja noliedzoši," neslēpj basketboliste. "Nākotnes sakarā kaut kas jau briest, bet pagaidām neko konkrētu vēl nevaru minēt."

Paredzams, ka Vītola karjeru turpinās ārzemēs, jo pašmāju spēcīgākā vienība "TTT Rīga" šobrīd ir pamatīgu pārmaiņu priekšā. Komandai nav nedz ģenerālmenedžera, nedz galvenā trenera, tāpat gana iespaidīgas izmaiņas notikušas arī valdes sastāvā.

Sagatavošanos gaidāmajai sezonai Vītola veic ne vien biomehānikas un izlases treneru vadībā, talkā nāk arī Artūrs Visockis-Rubenis, kurš sportistu prasmes pieslīpē Ziedoņdārza laukumos. Viņa vadībā trenējas arī Itālijā pieredzi guvušais Ojārs Siliņš.

Vītola aizvadītajā sezonā Spānijas čempionātā 22 spēlēs caurmērā laukumā pavadīja nedaudz vairāk par 21 minūti, kuru laikā vidēji grozā sameta 8,1 punktu un izcīnīja 4,9 atlēkušās bumbas. FIBA Eiropas kausā viņa desmit mačos laukumā vidēji pavadīja 21,5 minūtes, iekrājot 10,7 punktus un 5,3 bumbas zem groziem.

Vītola Salamankas komandā spēlēja jau laikā no 2015. līdz 2016.vgada rudenim, kad, vēloties tikt pie lielāka spēles laika, pārcēlās uz Turcijas klubu Stambulas "Galatasaray". Savukārt pēc tam viņa sezonu pavadīja Polijas klubā "Basket 90 Gdynia", bet aizpērn pievienojās Latvijas vadošajai komandai "TTT Rīga", pārstāvot to arī FIBA Eirolīgā.

Kopā ar "Perfumerias Avenida" komandu Vītola 2016.vgadā kļuva par Spānijas čempioni. Pirms pievienošanās šai vienībai viņa pārstāvēja citu spāņu klubu Saragosas "Mann-Filter".

Vītola bija iekļauta arī Latvijas izlases sastāvā dalībai pagājušā gada Eiropas čempionātā, kas vasarā daļēji notika Latvijā. Čempionāts mājās viņai beidzās jau pirmās spēles pirmajā puslaikā – ikra muskuļa plīsums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!