Februāra izskaņā aizvadītajās 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla spēlēs Latvijas basketbola izlasei nevarēja palīdzēt Andrejs Gražulis un Ingus Jakovičs, par ko publiski neizpratni pauduši šobrīd jau bijušais valstsvienības ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs un komandas ilggadējais kapteinis Jānis Blūms. Abi spēlētāji portālam "Delfi" skaidroja, ka sarežģīta situācija piespieda pieņemt lēmumu par labu sev un savām ģimenēm.

Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) jaunā izspēles sistēma, kā arī organizācijas strīds ar ULEB Eirolīgu starp Eiropas valstīm visrūgtāko pēcgaršu, iespējams, atstājis tieši Latvijas izlases līdzjutējiem. Valstsvienība ar ierobežotu sastāvu vispirms nekvalificējās 2019. gada Pasaules kausa izcīņai, bet šobrīd iesākusi Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru ar diviem zaudējumiem divās spēlēs. Nekvalificējoties turnīram, izlases līderiem Dairim Bertānam un Jānim Strēlniekam iespēja piedalīties nākamajās lielajās sacensībās pienāktu vien 34 gadu vecumā.

Publiskajā vidē replikas par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) un Eirolīgas spēlētāju trūkumu bijis daudz. Saprotams, ka uz nupat aizvadīto izlašu logu netikušie deviņi basketbolisti ievērojami palīdzētu valstsvienībai mačos pret Bosnijas un Hercegovinas, kā arī Bulgārijas valstsvienību.

Tomēr pirmās šī cikla spēles iezīmēja arī kādu citu problēmu – pārējie Latvijas basketbolisti nebūt nav vienkāršākā pozīcijā. Piemēram, izlasei gatavi pievienoties bija savainojumu nomāktie Ojārs Siliņš un Žanis Peiners, tādējādi potenciāli apdraudot šo sezonu, tālāko karjeru, kā arī attiecības ar sevis pārstāvētajiem klubiem.

Itālijā spēlējošie Andrejs Gražulis un Ingus Jakovičs dažādu iemeslu dēļ izlēma, ka šoreiz nevarēs izrauties, lai palīdzētu valstsvienībai. Kritiku basketbolistiem pēc spēlēm veltīja izlases ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs, kurš raidījumā "Basketstudija 2+1" pieminēja iepriekš solīto pieeju darbam – atteikumi izlasei netiks aizmirsti. Blūms intervijā "Sporta studijai" pauda līdzīgu nostāju. "Ja es būtu menedžeris, būtu jābūt sankcijām, ka šāds spēlētājs vairāk nebrauc uz izlasi," izteicās pieredzējušais aizsargs.

Štālbergs gan darba attiecības ar Latvijas Basketbola savienību (LBS) šobrīd jau pārtraucis, bet pieredzētās likstas vien norāda, ka šādi sarežģījumi, kas ietekmē gan spēlētājus, gan ģenerālmenedžeri, var gadīties arī nākotnē.

"Tieši par to esmu domājis," sarunā ar portālu "Delfi" izsakās Jakovičs, kurš piekrita, ka ne tikai Eirolīgā spēlējošie basketbolisti pakļauti spiedienam. "Man liekas, ka mums grūtāk izlasei ir pateikt "nē". Eirolīgas džeks nākamajā sezonā, visticamāk, daudz kur varētu spēlēt. Man savas iespējas jāņem un jāizmanto. Šoreiz vairāk padomāju par sevi un ģimeni."

"Nevaru visu atstāt un mesties palīgā"

Portāls "Delfi" jau iepriekš rakstījis par lēmumu, ko Andrejs Gražulis pieņēma pirms 2019./2020. gada sezonas, basketbolistam karjeru turpinot Itālijas pēc spēka otrās līgas vienībā "Bertram Tortona". Koknesietis pieņēma izaicinājumu doties uz pietiekami naudīgu līgu, kuras katrā komandā – neskaitot Itālijā izaugušos basketbolistus – var spēlēt vien divi leģionāri. Tādējādi retās ārzemnieku vietas ir pietiekami iekārojamas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!