Foto: F64
Pirmo uzvaru Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā otrdien savā laukumā svinēja Latvijas izlase, kas pārspēja Nīderlandes valstsvienību.

Aizvadītajā mačā Latvijas izlase bija pārāka ar rezultātu 85:70 (22:22, 18:14, 20:15 25:19).

Latvijas izlases labā 28 punktus guva Rihards Kuksiks, bet 16 punkti un septiņas atlēkušās bumbas Dāvja Bertāna kontā. Vēl 13 punktus pievienoja Kaspars Bērziņš, kamēr pa sešiem punktiem guva Artūrs Bērziņš un Dairs Bertāns. Savukārt Nīderlandes izlasē rezultatīvākais bija Henks Norels, kurš guva 16 punktus, Kēss Akerbūms izcēlās ar13 punktiem, bet Davids Jansens sameta 10 punktus.


Spēle Latvijas izlasei iesākās ļoti veiksmīgi, pēc Andreja Šeļakova diviem un Kuksika sešiem gūtiem punktiem izvirzoties vadībā ar 8:0. Mājiniekiem ilgāku laiku izdevās noturēties diezgan drošā vadībā, bet pirmās ceturtdaļas izskaņā Nīderlandes izlases basketbolisti sāka samazināt rezultāta pārsvaru. Turpinājumā ritēja ļoti līdzīga cīņa, vienībām apmainoties ar punktu guvumiem, bet pirmās desmit minūtes noslēdzas ar rezultātu 22:22.

Otrās ceturtdaļas ievadā Latvijas izlase nonāca arī iedzinējos (22:24), bet ne uz ilgu, jo pēc Artūra Bērziņa caurgājiena un Mareka Mejera bumbas trieciena grozā mājinieki atkal izvirzījās vadībā. Nākamajās epizodēs laukumā pārliecinošāk izskatījās Latvijas basketbolisti, kuri iekrāja astoņu punktu pārsvaru, bet tad spēle atkal pajuka un viesi pirmo puslaiku noslēdza vien ar četru punktu deficītu.

Otrais puslaiks turpinājās diezgan līdzīgā cīņā, bet trešās ceturtdaļas otrajā pusē pārsvaru ieguva Latvijas izlase, iekrājot desmit punktu pārsvaru (54:44), jo precīzi meta Kaspars Bērziņš un Rihards Kuksiks. Tāpat punkti tika gūti no soda metienu līnijas, jo Nīderlande saņēma divas tehniskās piezīmes. Trešā ceturtdaļa noslēdzās ar 60:51.

Pēdējās desmit minūtēs viesi atkal rezultāta starpību samazināja līdz divu punktu deficītam, bet Latvija nesalūza, atkal atraujoties. Pēdējās minūtēs mājinieki gluži vai "uguņoja" no tālās distances un izcīnīja uzvaru šajā mačā.

Atgādinām, ka Latvijas izlases galvenais treneris Ainārs Bagatskis šim mačam nepieteica spēka uzbrucēju Rolandu Freimani.

Kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē Latvijas izlase izbraukumā ar rezultātu 84:87 sīvā cīņā zaudēja Bosnijas un Hercegovinas valstsvienībai. Savukārt Nīderlande pirmajā mačā ar 84:90 viesos piekāpās Rumānijai, bet pēc tam ar 89:107 savā laukumā atzina Bosnijas un Hercegovinas izlases pārākumu.

Pirmā apļa turpinājumā Latvijas izlase piektdien izbraukumā tiksies ar Gruziju, bet 27.augustā savā laukumā spēkosies ar Rumāniju.

Latvijas izlases sastāvs mačam ar Nīderlandi:

Jānis Strēlnieks (Sanktpēterburgas "Spartak", Krievija), Edgars Jeromanovs (Norčēpingas "Dolphins", Zviedrija), Dairis Bertāns, Kaspars Bērziņš (abi - "VEF Rīga"), Mārtiņš Laksa, Artūrs Bērziņš, Mārtiņš Meiers (visi - "Ventspils"), Rihards Kuksiks (bez kluba), Dāvis Bertāns (Belgradas "Partizan", Serbija), Mareks Mejeris ("Knet&Eniac", Spānija), Kaspars Vecvagars ("KK Baltai", Lietuva).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!