Foto: F64

Latviešu basketbolists Rihards Kuksiks trešdien guva 11 punktus FIBA Eiropas kausa otrā posma ceturtajā mačā, palīdzot viņa pārstāvētajai Itālijas vienībai Varēzes "Openjobmetis" izcīnīt uzvaru.

Varēzes klubs ar 89:84 (15:18, 24:20, 19:32, 31:14) viesos pārspēja spēcīgāko Baltkrievijas komandu Minskas "Cmoki".

Kuksiks laukumā aizvadīja 33 minūtes un 55 sekundes, realizējot vienu no četriem divpunktu metieniem un trīs no četriem tālmetieniem. Tāpat latvieša kontā septiņas atlēkušās bumbas, četras piespēles, piecas kļūdas, viena pārtverta bumba, trīs personīgās piezīmes un viens izprovocēts pārkāpums.

Ar trim uzvarām četrās spēlēs "Openjobmetis" ir otrā posma V apakšgrupas līdere.

Tikmēr zaudējumu U apakšgrupas mačā piedzīvoja Dāvja Lejasmeiera pārstāvētais Zviedrijas klubs Sēdertaljes "Kings", bet latvietis šajā mačā izcēlās ar 12 punktiem. "Kings" savā laukumā ar 81:95 (12:30, 20:22, 22:20, 27:23) zaudēja Vācijas vienībai Frankfurtes "Skyliners".

Latviešu basketbolists šajā mačā laukumā pavadīja 19 minūtes un 51 sekundi, gūstot 12 punktus. Lejasmeiers iemeta trīs no četriem divpunktu metieniem un divus no četriem m tālmetieniem. Tāpat Latvijas spēlētāja kontā viena atlēkusi bumba, piecas kļūdas, viena piezīme un divi izprovocēti pārkāpumi.

Ar vienu uzvaru trīs spēlēs "Kings" ieņem trešo vietu U apakšgrupā.

Jau vēstīts, ka Latvijas viecečempione "Ventspils" otrdien P grupas mačā savā laukumā ar 72:69 (15:19, 21:14, 17:22, 19:14) pārspēja spēcīgo Čehijas komandu Nimburkas ČEZ.

Tikmēr Beļģijas komanda Antverpenes "Giants" ar 71:63 (20:21, 16:14, 23:10, 12:18) izbraukumā pieveica Bulgārijas klubu Sofijas "Lukoil Academic".

Pēc četrām kārtām pa trim uzvarām ir "Ventspils" un "Giants" basketbolistiem, kamēr ČEZ un "Lukoil Academic" rēķinā ir viena uzvara un trīs zaudējumi.

Jaunajā turnīrā pirmajā posmā piedalījās 56 komandas no visas Eiropas, bet otro posmu sasniedza 32 labākās vienības. Otrajā posmā tās sadalītas astoņās grupās, kas vēlreiz izspēlēs divu apļu turnīru.

Pēc tam gaidāmi astotdaļfināli un ceturtdaļfināli, bet sacensību finālčetrinieka izspēle plānota 2016. gadā no 29. aprīļa līdz 1. maijam.

Jau gandrīz 15 gadus Eiropas basketbola divus spēcīgākos turnīrus organizē Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB), tomēr šovasar šajā hierarhijā radās neskaidrība, jo salīdzinoši negaidīti nopietnas pretenzijas uz konkurentu vājināšanu izvirzījusi Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas ("FIBA Europe"), kas izveidoja FIBA Eiropas kausu un cerēja nokļūt arī starp ULEB Eirolīgas organizatoriem. Tomēr paredzams, ka nākamajā sezonā paralēli ULEB Eirolīgai tiks izveidota basketbola Čempionu līga.

Kā zināms, dalība kontinenta otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā - ULEB Eiropas kausā - pienācās Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga", tomēr tā jau jūlija sākumā pavēstīja, ka šajā sezonā turnīrā nepiedalīsies. Tāpat rīdzinieku vietu neaizņēma arī "Ventspils", līdz ar to pirmoreiz kopš 2002./2003.gada sezonas Latvija nav pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā.

ULEB Eiropas kausā basketbolā (agrāk ULEB kausā) Latvija līdz šim nebija pārstāvēta vien pašā pirmajā sezonā 2002./2003.gadā, bet dažbrīd, ieskaitot arī pagājušajā sezonā, sacensībās piedalījās pat pa divām vienībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!