Foto: DELFI
Lietuviešu basketbolista speciālists, kādreiz slavenais spēlētājs Rims Kurtinaitis, pirmdien noslēdzot līgumu par Latvijas vicečempionu "VEF Rīga" trenēšanu, uzsvēra, ka dzīvē ir maksimālists un tāpēc ar jauno komandu centīsies izcīnīt pirmo vietu visos turnīros.

Foto galerija

Kurtinatis, kurš līdz šim trenēja Lietuvas čempionus "Lietuvos Rytas", līgumu noslēdzis uz vienu sezonu ar iespēju sadarbību pagarināt uz vēl vienu sezonu.

"Atklāti runājot, uzskatu, ka mums ir ļoti paveicies, ka bija vairākas iespējas – viens treneris atteicās neilgi pirms vienošanās, bet Kurtinaitis tieši tad piekrita. Jaunais treneris nesīs jaunas vēsmas komandā un ar viņu saistām lielas cerības," parakstot sadarbību, uzsvēra "VEF Rīga" prezidents Māris Martinsons.

Pēc Martinsona teiktā, "VEF Rīga" redzeslokā bijis kāds serbu speciālists, kurš gan izvēlējies darbu Eirolīgas līmeņa komandā.

"Patiešām mums uzsmaidīja liela veiksme – viņš ir ne tikai labs basketbolists, bet viņam ir labākais rezultāts Baltijā starp treneriem pēdējos gados. Tas ir liels izaicinājums, tāpēc jāpiesaista visi labākie, un jāieiet jaunā attīstības fāzē kā komandai. Komplektēsim sastāvu ar visiem labākajiem, ko finansiāli varēsim atļauties. Viņš izvēlējās galveno ne jau naudu, un tas ir patīkami," neslēpa prieku par līguma noslēgšanu bijušais Kurtinaiša cīņu biedrs PSRS izlasē un viņa labs draugs, "VEF Rīga" viceprezidents Valdis Valters.

Kurtinatis arī neslēpa sajūsmu atgriezties pilsētā, kurā savulaik uzsāka profesionālo karjeru – kā spēlētājs viņš spēlēja Rīgas ASK komandā. "Neslēpšu, ka centos dabūt darbu citā klubā, Eirolīgas komandā, taču tas neizdevās, tāpēc piekritu Valda piedāvājumam, ko viņš izteica jau jūnijā."

Kurtinaitis piebilda, ka "VEF Rīga" ir slavena komanda, taču "bez tituliem", ar to netieši norādot uz saviem mērķiem. "Esmu šeit ieradies ar lielu degsmi uzvarēt, jo man galvenais ir sportiskie sasniegumi, nevis nauda. Es pēc dabas esmu maksimālists. Es neprasu klubam, ko viņi grib no manis, jo es pats zinu, ko es gribu sasniegt. Es gribu ar komandu izcīnīt pirmo vietu katrā turnīrā. Kā sanāks, to redzēsim."

Lietuviešu speciālists norādīja, ka vēl nav izvēlējies savus palīgus un tos izvēlēsies pēc sarunas ar kluba vadību. Pats Kurtinaitis vēlētos redzēt lietuviešu fiziskās sagatavotības treneri komandā, bet neko konkrētu neminēja.

Kurtinatis arī uzsvēra, ka viens no galvenajiem viņa uzdevumiem būs mainīt latviešu basketbolistu attieksmi. "Pa Eiropu klīst ne tās labākās runas par Latvijas basketbolistiem, un to gribu vērst uz otru pusi. Tas būs manas darbības pamatā, jo ir citi laiki – dzīvošanos pa klubiņiem nevar savienot ar profesionālu spēlēšanu. Esmu bargs un stingrs treneris, visi to zina."

"Tagad galvenais ir izveidot labu komandu. Panākuma pamatā 60% ir komandas komplektācija. Un, galvenais, spēlētāju profesionāla attieksme. Par lielu naudu vari tirgū nopirkt sliktu spēlētāju un par mazu naudu vari arī dabūt ļoti labu spēlētāju – nauda ne vienmēr visu izsaka," piebilda Kurtinaitis, velkot paralēles ar savu atnākšanu "Lietuvos Rytas" komandā. "Pēdējās divās sezonās tur budžets arī nebija diez ko liels. Atnācu tur, kad komandā bija lietuviešu spēlētāji. Tagad situācija ir līdzīga, jo te daudzi ir latviešu spēlētāji."

Runājot par "VEF Rīga" sastāva komplektāciju, Valters vēlreiz uzsvēra, ka tiks veidotas divas komandas: Nikolaja Mazura vadībā Latvijas Basketbola līgā (LBL) spēlēs "VEF Juniors", kuram izšķirošajās spēlēs palīdzēs "VEF Rīga" pamatsastāvs, bet "VEF Rīga" galvenie spēki tiks koncentrēti spēlēšanai VTB līgā, Baltijas Basketbola līgā un ULEB Eiropas kausa izcīņā.

"Šonedēļ būs jaunumi par latviešu basketbolistiem. Notiek aktīvs darbs, vienošanās ir ar vairākiem spēlētājiem, pārrunas ar aģentiem ir tikai par sīkumiem. Šobrīd risinās NBA Vasaras līga, skatīsimies, kā tur situācija attīstīsies. Svarīgs ir Kambalas jautājums – ja viņš spēlēs, tad komanda tiks veidota savādāk, ja nespēlēs, tad savādāk."

Paredzēts, ka "VEF Rīga" gatavošanos jaunajai sezonai uzsāks 2.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!