Foto: Publicitātes attēli

"Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) pagājušās sezonas bronzas sērijas atkārtojumā sestdien "Jēkabpils" savā laukumā ar 90:88 (21:22, 14:17, 14:22, 26:14, 15:13) pieveica "Liepāja"/"Triobet" spēlētājus.

Kaut vēl ceturtās ceturtdaļas pirmajā minūtē liepājnieki bija priekšā ar 63:52, tās vidū viņu pārsvars bija samazināts līdz 66:64. Turpinājumā mačā ritēja līdzīga cīņa un astoņas sekundes pirms pamatlaika beigām amerikānis Tailers Larsons ar diviem soda metieniem panāca izlīdzinājumu 75:75 un duelis turpinājās pagarinājumā.

Tajā neviena no komanda neieguva lielāku pārsvaru par trim punktiem. Vēl 20 sekundes pirms beigām liepājnieki bija priekšā ar 88:86, tomēr turpinājumā Larsons iemeta tālmetienu, bet pēdējās sekundēs arī realizēja vienu soda metienu un mājinieki guva uzvaru.

Rezultatīvākais "Jēkabpils" vienībā ar 23 punktiem un 12 rezultatīvām piespēlēm bija tieši Larsons, ar 21 punktu izcēlās lietuvietis Modests Kumpis, bet 15 punktus guva vēl viens Lietuvas basketbolists Ronalds Rutkausks.

Savukārt liepājniekiem 23 punktus iemeta Arnolds Helmanis, bet ar 18 punktiem un 16 bumbām zem groziem izcēlās Stīvens Zeks.

Pēc neveiksmīga sezonas sākuma "Jēkabpils" pēdējās astoņās LBL spēlēs guvusi jau septiņas uzvaras, bet liepājnieki piecu maču laikā piedzīvoja jau trešo neveiksmi.

LBL ietvaros šī komandām bija otrā tikšanās reize - sezonas pašā ievadā septembra beigās "Liepāja"/"Triobet" savā laukumā sagrāva pretiniekus ar 92:73. Tāpat tās "Triobet" Baltijas Basketbola līgas (BBL) ietvaros sacentās novembra sākumā, kad liepājnieki vēlreiz savā laukumā bija pārliecinoši pārāki ar 91:71. Savukārt vēl viens savstarpējs BBL mačs gaidāms jau nākamajā trešdienā.

Abas komandas tikās pagājušās sezonas LBL "bronzas sērijā", kurā ar 3-1 uzvarēja "Jēkabpils".

Kā zināms, vēl vienā LBL spēlē sestdien, cīnoties pret savu bijušo komandu "Ventspils", bijušais Latvijas izlases saspēles vadītājs Roberts Štelmahers debitē "Valmiera"/ORDO vienības galvenā trenera amatā.

Duelis risinās Vidzemes Olimpiskajā centrā.

Kā zināms, pēc sekmīgi aizvadītā sezonas sākuma "Valmiera"/ORDO piedzīvoja četrus zaudējumus septiņās spēles, kas lika atbrīvot komandas galveno treneri Ainaru Zvirgzdiņu. Viņa pienākumus pārņēma Gatis Melderis, kura vadībā četrās spēlēs valmierieši spēja izcīnīt vien vienu uzvaru. Savukārt Štelmahers amatā tika apstiprināts piektdien.

Trenera karjeru 41 gadu vecais Štelmahers sāka 2009. gadā, kad kļuva par Lietuvas kluba Viļņas "Perlas" galveno treneri, bet nākamā gada oktobrī viņš pēc galvenā trenera atlaišanas īsu brīdi vadīja Lietuvas vareno klubu Viļņas "Lietuvos rytas". Pēc tam gan Štelmahers atgriezās "Lietuvos rytas" fārmklubā "Perlas".

Vēlāk "Perlas" klubu iegādājās Pasvales "Pieno žvaigždes" komanda, bet Štelmahers galvenā trenera vietu saglabāja. 2012. gada vasarā viņš kļuva par "Ventspils" galveno treneri, nākamajā sezonā ar komandu triumfējot BBL, aizpērn palīdzot Ventspils komandai kļūt par Latvijas čempioni. Pērn komandai neizdevās nosargāt troni, un Štelmahera vietu pie "Ventspils" stūres ieņēma Kārlis Muižnieks.

Abas komandas šosezon savā starpā tiksies otro reizi - novembrī savā laukumā valsts vicečempioni "Ventspils" bija pārāki ar 82:74.

LBL turnīra tabulā līderi ir "Ventspils" ar 15 uzvarām 17 mačos, bet ar astoņiem panākumiem desmit mačos seko "VEF Rīga", kamēr 13 uzvaras 18 cīņās guvusi "Liepāja"/"Triobet". Tikmēr 12 uzvaras 17 spēlēs ir "Valmiera"/ORDO rēķinā.

Ar desmit panākumiem 17 mačos piektajā vietā nostiprinājusies atrodas "Jēkabpils". Piecas uzvaras desmit mačos ir "Valka"/"Valga" kontā, bet astoņas uzvaras 17 spēlēs ir "Jūrmala"/"Fēnikss" vienībai. Tikmēr astoto vietu ar septiņām uzvarām 18 spēlēs ieņem "Jelgava", bet pieci panākumi ir "Barons"/LDz. Turnīra tabulu noslēdz "Ogre"/"Kumho Tyre" un LU basketbolisti, kam ir attiecīgi trīs un divas uzvaras.

Šajā sezonā deviņas komandas, ieskaitot "Ventspili", savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" - ar visiem pretiniekiem spēlēs katra divas reizes. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērno čempioni "Ventspili".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!