Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas klubs Maskavas CSKA svētdien Spānijas pilsētā Vitorijā triumfēja ULEB Eirolīgā, Vecā kontinenta basketbola klubu prestižākajā turnīrā triumfējot astoto reizi.

CSKA finālā ar rezultātu 91:83 (29:20, 15:22, 24:20, 23:21) pārspēja Turcijas klubu Stambulas "Anadolu Efes". Viens no mača tiesnešiem bija Latvijas vadošais basketbola soģis Oļegs Latiševs.

Maskaviešiem pa 20 punktiem guva Korijs Higinss un Vils Klaibērns, kamēr 15 punkti bija Nando de Kolo. Tikmēr "Anadolu Efes" rindās 29 punktus iemeta Šeins Larkins, bet 15 un 13 punkti bija Braientam Danstonam un Krunoslavam Simonam, kuri abi izcīnīja pa desmit atlēkušajām bumbām.

Par finālčetrinieka turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Klaibērns.

Dimitra Ituda vadītajiem vīriem ceļš uz titulu nebija viegls. Pēc 11 punktu izrāviena pirmās ceturtdaļas otrajā pusē, spēles otrajā nogrieznī vadība tika izsēta, pārtraukumā dodoties vien ar divu punktu pārsvaru (44:42).

Otrā puslaika sākumā "Anadolu Efes" pārņēma vadību, taču CSKA atguvās un trešās ceturtdaļas turpinājumā 14 punktu pārsvaru. Uz to pretinieki atbildēja ar astoņu punktu punktu izrāvienu un ceturtā ceturkšņa pirmajās minūtēs pietuvojās līdz četru punktu deficītam (69:73). "Anadolu Efes" neatlaidība neļāva CSKA iekrāt drošu pārsvaru, tomēr vadība tika noturēta un svinēta uzvara.

CSKA par Eirolīgas čempioni kronēta 2006., 2008., 2016. un tagad arī 2019.gadā. Savukārt 1961., 1963., 1969. un 1971.gadā komanda uzvarēja FIBA Eiropas čempionu kausā, kas tobrīd bija spēcīgākais klubu turnīrs Vecajā kontinentā.

Tikmēr "Anadolu Efes" komandai šodien bija debija Eirolīgas titula mačā.

Šosezon regulārajā turnīrā komandas savā starpā spēkojās divas reizes, abos gadījumos panākumus gūstot CSKA basketbolistiem (102:84 mājās un 80:78 viesos).

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Spānijas komanda Madrides "Real" svētdien Vitorijā izcīnīja trešo vietu šīs sezonas ULEB Eirolīgas turnīrā.

Bronzas mačā madridieši ar rezultātu 94:75 (24:16, 14:24, 31:23, 25:12) pārspēja Turcijas klubu Stambulas "Fenerbahce Beko".

"Real" rindās ar 23 punktiem un 11 atlēkušajām bumbām izcēlās Gustavo Ajons, kurš grozā raidīja visus savus 11 metienus no spēles. Tikmēr ar 12 punktiem un 15 rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Fakundo Kampaco.

Pretiniekiem rezultatīvākais ar 17 punktiem bija Kosts Sluks.

Pirms tam piektdien pusfinālā CSKA ar 95:90 uzvarēja "Real", kamēr "Anadolu Efes" basketbolisti Stambulas derbijā ar 92:73 apspēlēja "Fenerbahce Beko".

Maskavas CSKA pamatturnīrā bija otrā, bet izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā ar 3-1 pārspēja finālčetrinieka turnīra saimnieci Vitorijas "Kirolbet Baskonia", kas šosezon Eirolīgai bija pieteikusi arī Artūru Kurucu, kamēr "Anadolu Efes" regulāro čempionātu noslēdza ceturtajā pozīcijā, "play-off" pirmajā kārtā ar 3-2 apturot Rolanda Šmita pārstāvēto Spānijas vienību Barselonas "Lassa".

Savukārt "Fenerbahce Beko" bija pamatturnīra spēcīgākā komanda un ceturtdaļfināla sērijā līdz trim uzvarām ar 3-1 pārspēja Lietuvas klubu Kauņas "Žalgiris", bet Madrides "Real" pamatturnīru noslēdza trešajā vietā, bet ceļā uz "Final Four" ar 3-0 guva virsroku pār Grieķijas čempioni Atēnu "Panathinaikos Opap".

ULEB Eirolīgas finālturnīra spēlē strādāja arī Latvijas vadošais basketbola tiesnesis Latiševs, kurš "Final Four" mačus apkalpoja astoto reizi karjerā.

Iepriekšējā sezonā par ULEB Eirolīgas čempioni kļuva Madrides "Real" no Spānijas, kas finālā ar 85:80 uzvarēja Turcijas vienību Stambulas "Fenerbahce Doguš", bet trešo vietu izcīnīja Lietuvas basketbola grands Kauņas "Žalgiris".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!