Foto: F64

"Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgu (LIBL) nākamajā sezonā, iespējams, pastiprinās vismaz viens basketbola klubs no Ukrainas, kas par savu mājvietu izraudzījies Latviju, Latvijas Basketbola savienības (LBS) raidījumā "Basketstudija 2+1+" atklāja Latvijas Basketbola līgu direktors Kristaps Janičenoks.

Latvijas un Igaunijas basketbola federācijas aizvadītās sezonas laikā lēma turpināt sadarbību par LIBL čempionāta organizēšanu uz vēl trim sezonām. Tādējādi 2022./2023. gadā līga piedzīvos savu piekto sezonu.

Šobrīd dalībnieču skaits nākamajai sezonai nav skaidri zināms, bet līgas direktors Kristaps Janičenoks min, ka Latvijas pusi varētu pārstāvēt ne tikai sešas esošās augstākās līgas komandas, bet arī kāds klubs no Ukrainas.

"Ir ļoti liela interese no spēcīgiem Ukrainas klubiem," izsakās Janičenoks. "Šobrīd notiek aktīvs darbs pie tā. Es gan vairāk tiešām neko negribētu teikt. Principā mēs esam vienojušies ar igauņiem. Doma ir tāda, ka ukraiņu klubi vai klubs, iespējams, nākamgad spēlēs Latvijā."

Skaidrs, ka šobrīd komandu plānus ietekmē Krievijas iebrukums Ukrainā, kura dēļ nevar paredzēt precīzāku termiņu iespējamai Ukrainas klubu sadarbībai ar Latvijas-Igaunijas līgu. Savukārt taujāts par to, vai šie klubi tiktu bāzēti tieši Latvijā, Janičenoks atbildēja apstiprinoši. "Varu piebilst, ka runa nav tikai par Rīgu."

Portāla "Delfi" rīcībā esoša neoficiāla informācija liecina, ka vismaz viens no potenciālajiem Latvijas-Igaunijas līgas dalībniekiem ir ambiciozais basketbola klubs "Kyiv-Basket", kuru kopš 2019. gada paralēli Ukrainas basketbola izlasei vadījis Ainars Bagatskis. Janičenoks šo informāciju portālam "Delfi" nekomentēja.

Kijevas vienība tika atjaunota 2017. gadā un šo sezonu laikā divas reizes tikusi pie Ukrainas čempionāta sudraba medaļām. "Kyiv" iepriekšējās trīs sezonas startējusi arī FIBA Eiropas kausā, bet 2021./2022. gada sezonu tai aprāva tobrīd draudošais Krievijas iebrukums, kura dēļ komandu pameta teju visi ASV basketbolisti.

Gaidāmajā sezonā katram LIBL klubam, visticamāk, joprojām būs arī iespēja pieteikt vienu ukraiņu basketbolistu, nepiemērojot viņam ārzemnieka statusu, atklāj Janičenoks. Šo praksi aizvadītās sezonas izskaņā jau izmantoja "VEF Rīga" un "Valmiera Glass"/ViA, savu sastāvu pastiprinot ar attiecīgi Vitāliju Zotovu un Andriju Voinaloviču.

Aizvadītajā LIBL sezonā pirmo reizi par čempioniem kļuva "VEF Rīga" vienība, kas finālspēlē pārspēja Igaunijas klubu "Viimsi". Divi iepriekšējie zelta medaļnieki "Ventspils" un Tallinas "Kalev"/"Cramo" finālčetrinieka sacensības nesasniedza.

Ziņots, ka Latviju par savu mājvietu izraudzījusies arī Ukrainas basketbola valstsvienība, kas 2023. gada Pasaules kausa atlases spēles aizvadīs "Arēnā Rīga". Ukraiņi 1. jūlijā Rīgā uzņems Gruzijas izlasi, bet 7. jūlijā tiksies ar Spānijas izlasi. Visi ieņēmumi no biļešu pārdošanas tiks izmantoti, lai nodrošinātu Ukrainas komandu līdzdalību Eiropas čempionātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!