Foto: FIBA
Latvija rīkos 2025. gada Eiropas vīriešu basketbola čempionāta finālturnīru, otrdien, 29. martā, paziņoja Eiroas basketbola galvenā organizācija "FIBA Europe".

Paredzams, ka "Eurobasket 2025" risināsies 2025. gada septembrī. Latvija rīkos vienas grupas turnīru un finālposmu jeb "play off" spēles, bet priekšsacīkstes vēl risināsies Kiprā un Somijā.

Ceturtā "Eurobasket 2025" rīkotāja pagaidām nav paziņota. Starp kandidātēm bija arī Ukraina, tomēr ņemot vērā Krievijas agresiju un uzsākto karu Ukrainā, "FIBA Europe" pagaidām vēl neizlēma piešķirt rīkotāja tiesības Ukrainai. "FIBA Europe" līdz 2022. gada novembrim risinās pārrunas par iespējamo vienas grupas turnīra rīkošanu Ukrainā, bet paralēli izstrādās rezerves plānu, ja situācija Ukrainā nenormalizējas.

"Delfi TV" raidījumā "Aizmugure" 24. martā viesojās Latvijas Basetbola savienības (LBS) prezidents Raimonds Vējonis, kurš vairāk stāstīja par gaidāmo "Eurobasket 2025".

"Tiesības rīkot "Eurobasket 2025" Rīgā – tā ir lieliska iespēja apliecināt, ka Latvija prot ne tikai kvalitatīvi sarīkot sportiskās sacensības, bet arī noorganizēt vērienīgus basketbola svētkus. Tas ir liels gods un uzticība, ko esam nopelnījuši, strādājot kopā. Paldies visai Latvijas basketbola sabiedrībai, kas gadiem ilgi kopusi basketbola tradīcijas un jau 15 gadus regulāri veiksmīgi rīkojusi Eiropas un pasaules čempionātus dažādās vecuma grupās. Paldies valdībai un Rīgas pašvaldībai, kas atbalstījušas Basketbola savienības iniciatīvas un sniegušas nepieciešamās garantijas "Eurobasket 2025" veiksmīgai norisei. Ķersimies pie darba, lai godam attaisnotu parādīto uzticību," saka LBS prezidents Raimonds Vējonis.

"Tiesības rīkot FIBA "Eurobasket 2025" Rīgā ir ne tikai būtisks panākums visai basketbola un Latvijas sporta saimei, bet arī iespēja visām organizācijā iesaistītajām pusēm un tautsaimniecībai kopumā. FIBA "Eurobasket 2025" finālturnīrā piedalīsies 24 komandas un mēs būsim gatavi tās uzņemt augstākajā līmenī," norāda izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.

Latvija trešo reizi vēsturē rīkos Eiropas čempionātu basketbolā vīriešiem. 1937. gadā Latvija rīkoja otro Eiropas čempionātu, bet pirms tam 1935. gadā Latvijas izlase kļuva par pirmo Eiropas čempioni. savukārt 2015. gadā Latvija rīkoja vienu no četru grupu turnīriem, bet finālturnīrs risinājās Francijā, Lillē.

Latvija divas reizes vēl uzņēmusi Eiropas sieviešu basketbola čempionāta finālturnīru. 2009. gadā Latvijā notika viss Eiropas čempionāta finālturnīrs, kurā triumfēja Francija, bet mājinieces samierinājās ar septīto vietu. 2019. gadā Rīga uzņēma divas no četru grupu spēlēm, bet finālposms risinājās Serbijā.

Ar Latviju uz finālposma rīkošanu sākotnēji konkurēja Ungārija, Krievija un Ukraina. Februārī savu kandidatūru atsauca Ungārija, bet Krievijas kandidatūra tika anulēta pēc iebrukuma Ukrainā. Uz atsevišķu grupu turnīru rīkošanu kandidēja tikai Kipra un Somija.

Lai prezentētu Latvijas kandidātūru Minhenē klātienē bija Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Raimonds Vējonis, LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss, Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, Latvijas basketbola līgu direktors Kristaps Janičenoks un basketbola personība Artūrs Šēnhofs, bet ministru prezidents Krišjānis Kariņš un Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis uzrunāja "FIBA Europe" valdi attālināti.

Paredzams, ka Latvijai finālturnīra rīkošana izmaksās vismaz 10 miljonus eiro, tomēr tiek prognozēts, ka gan grupu turnīra, gan finālposma rīkošana Latvijai varētu dot 72 miljonu eiro ienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!