Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvija un Lietuva izteikušas vēlmi kopīgi rīkot 2012.gada Eiropas U-20 čempionātu, informē Latvijas Basketbola savienība.

Latvijas Basketbola savienības un Lietuvas Basketbola federācijas projekts paredz, ka pirmā un otrā posma spēles risinātos Liepājā un Klaipēdā, bet izslēgšanas turnīrs – Kauņā.

"Gan Latvijā, gan Lietuvā basketbols piesaista lielu skatītāju interesi. Abās valstīs ir uzceltas modernas sporta bāzes, ir visa nepieciešamā infrastruktūra un profesionāli strādājoši cilvēki, lai veiksmīgi sarīkotu visaugstākā līmeņa sacensības," uzsver Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins.

"Liepājā jau trīs gadus pēc kārtas notikuši lieli starptautiski basketbola turnīri un labprāt gribam šo tradīciju turpināt. Tas ir ne tikai interesants sarīkojums līdzjutējiem, bet arī saimnieciski izdevīgs pasākums visai pilsētai," norāda Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

"Lietuvas Basketbola federācija ir sajūsmā par šo projektu. Esam ļoti ieinteresēti, lai Lietuvā un citās Baltijas valstīs būtu pēc iespējas vairāk starptautiskā basketbola, kas lieliski popularizētu mūsu sporta veidu. Sadarbība ar Latviju ir fantastiska ideja, kas sola daudz priekšrocību. Abās valstīs mīl basketbolu, mūsu komandas atbalstīs pilnas tribīnes un kopā varam sarīkot visu laiku labāko Eiropas U20 čempionātu," uzsver Lietuvas Basketbola federācijas ģenerālsekretārs Mindaugs Balčūns.

Latvijā pēdējos gados veiksmīgi sarīkoti Eiropas 2009.gada sieviešu čempionāts, Eiropas U16 un U20 čempionāti sieviešu komandām, kā arī Eiropas U20 čempionāts un pasaules U19 čempionāts vīriešu vienībām.

Lietuva uzņēmusi Eiropas U16 un U18 čempionātu vīriešu komandām, šogad rīko Eiropas vīriešu čempionātu, bet nākamgad – pasaules U17 čempionātu.

Ņemot vērā basketbola popularitāti, kā arī ekonomiskos faktorus, Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) uzsver starpvalstu sadarbības nozīmi, kopīgiem spēkiem rīkojot lielos turnīrus. Ar FIBA amatpersonām jau apspriesta iespēja Baltijas valstīs noorganizēt pasaules čempionātu. Eiropas U20 meistarsacīkstes būtu laba iespēja pārbaudīt šādu sadarbības modeli.

Saskaņā ar Latvijā notikto procedūru, LBS par vēlmi 2012.gadā rīkot Eiropas U20 čempionātu informējusi Latvijas Sporta federāciju padomi un tuvākajā laikā dokumenti tiks iesniegti Nacionālajā sporta padomē.

LBS un Lietuvas Basketbola federācijas (LKF) kopīgais pieteikums tiks iesniegts FIBA Europe. 2012.gada Eiropas jaunatnes čempionātu norises vietas tiks izraudzītas 2011.gada novembrī.

2012.gada Eiropas U20 čempionātā varēs piedalīties 1992.gadā dzimušie basketbolisti un jaunāki. Lietuvas komanda šajā vecuma grupā uzvarējusi Eiropas U16 un U18 čempionātos, kā arī pasaules U19 meistarsacīkstēs. Latvijas komanda izcīnījusi 3.vietu Eiropas U18 čempionātā un 10.vietu pasaules U19 meistarsacīkstēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!