Foto: F64

Latvijai 2025.gada Eiropas čempionāta (EČ) basketbolā finālposma rīkošanā konkurenci sastādīs Ungārija, Krievija un Ukraina, ziņo Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA).

Bez šīm četrām valstīm uz atsevišķu grupu turnīru rīkošanu pretendēs arī Kipra un Somija.

Kopš jaunā formāta ieviešanas 2015.gadā, Eiropas meistarsacīkstes uzņem četras valstis un viena no tām rīko arī finālposmu. Latvija jau 2015.gadā uzņēma vienu no četrām Eiropas čempionāta apakšgrupām.

Līdz 30. novembrim kandidātiem jāiesniedz nepieciešamās garantijas turnīra uzņemšanai. FIBA Eiropas nodaļa ("FIBA Europe") no oktobra līdz janvārim izvērtēs potenciālo kandidāšu infrastruktūru, bet nākamā gada pavasarī tiks pieņemts lēmums par to, kurām četrām valstīm uzticēt turnīra rīkošanu.

Plānots, ka 2025.gadā čempionāts notiks septembra mēnesī.

Vēsturē 41.čempionātam bija jānotiek šogad, taču Covid-19 pandēmijas dēļ uz šo vasaru tika pārceltas Tokijas olimpiskās spēles, līdz ar to turnīrs notiks 2022.gadā no 1. līdz 18.septembrim. Nākamruden čempionātu uzņems Čehija, Gruzija, Vācija un Itālija, bet cīņas par medaļām norisināsies Berlīnē. Latvija gaidāmajam čempionātam nav kvalificējusies.

Tikmēr 2023.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs sievietēm notiks Izraēlā un Slovēnijā.

Latvijas Nacionālā sporta padome (LNSP) augustā atbalstīja Latvijas Basketbola savienības (LBS) pieteikumu Latvijai kandidēt uz 2025.gada Eiropas čempionāta finālturnīra rīkošanu.

Pēdējos 15 gados Latvijā ir sarīkoti 12 pasaules un Eiropas čempionāti pieaugušo un jauniešu komandām, ieskaitot 2015.gada Eiropas čempionāta vīriešiem grupu turnīru. Toreiz izslēgšanas spēles noritēja Francijas pilsētā Lillē.

Latvijā vienreiz visas Eiropas meistarsacīkšu spēles ir notikušas. Tas notika 1937.gadā ar astoņu komandu līdzdalību. Pirmo reizi par čempioni kļuva ar tautiešiem no ASV pastiprinātā Lietuvas izlase, bet Latvija ierindojās sestajā vietā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!