Foto: LETA

Latvijas 3x3 basketbolisti Kārlis Lasmanis, Nauris Miezis, Agnis Čavars un Edgars Krūmiņš redz ieguvumus, šajā sezonā pārstāvot Ķīnas komandas, otrdien notikušajā preses konferencē atklāja sportisti.

Latvijas 3x3 basketbola komandas "Rīga" spēlētāji šajā sezonā spēlēs Ķīnas vienībās Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) turnīros, taču šī spēlēšana neietekmēs izlašu startus.

Latvijas spēlētāju reitinga punkti ļauj viņu pārstāvētajām komandām startēt pēc iespējas augstākas raudzes turnīros. Plānots, ka Ķīnas komandu sastāvā bez trīs ārvalstniekiem būs arī trīs ķīnieši, kuri attiecīgi krās savai valstij punktus Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijā.

Lasmanis un Miezis, visticamāk, pārstāvēs Šanhajas komandu, bet Čavars un Krūmiņš varētu spēlēt Usji vienībā. Komandu sastāvi tiks nokomplektēti treniņnometne Serbijā un tajos bez ķīniešiem un latviešiem būs 3x3 basketbolisti no Serbijas, Austrijas, Nīderlandes un Beļģijas vienībām.

"Šajā sezonā vienkārši pamainīsies vieta, kur mēs būsim visi kopā. Dosimies spēlēt uz Ķīnu, pārstāvot vietējās komandas FIBA turnīros, taču izlašu turnīros, tajā skaitā olimpiskajām kvalifikācijā, būsim kopā. Tā būs iespēja trenēties kopā ar augstākā līmeņa sportistiem pasaulē," uzsvēra Lasmanis.

Lasmanis pērnvasar debitēja ASV profesionālajā strītbola līgā "Big3", kopā ar "Aliens" komandu aizcīnoties līdz pusfinālam, taču šogad viņš tur nespēlēs, jo būs pienākumi Ķīnas komandā.

Latvietim līgums par spēlēšanu "Big3" bija arī uz šo sezonu, taču šovasar Lasmanis, tāpat kā Nauris Miezis, Agnis Čavars un Edgars Krūmiņš, Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) komandu turnīros spēlēs Ķīnas vienību sastāvos.

"Sazinājos ar līgu un izstāstīju situāciju. Viņi man pauda atbalstu un teica, ka gaida mani atpakaļ, kad būs iespējams. Pats arī vēlētos kādreiz tur atgriezties," teica Lasmanis.

Latviešus uzrunāja viena no lielākajām basketbola aģentūrām pasaulē "BeoBasket", kas pārstāv vairākus augsta līmeņa spēlētājus, tajā skaitā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigzni Nikolu Jokiču.

"Arī man bija piedāvājums doties uz Ķīnu un būt kā leģionāram. Piekritu, gribēju pamēģināt ko jaunu un pierādīt sevi tur. Ar komandu jau atrunāts, ka varēsim būt kopā ar izlasi visos sagatavošanās treniņos un lielajos mačos," teica Miezis.

3x3 komandas "Rīga" kapteinis Čavars atzīmēja, ka, izvērtējot iepriekšējo gadu progresu, spēlēšana Ķīnas komandās būs attīstības līknes augšējā daļa.

"Katrs varbūt spēlēsim citādākās komandās, taču treniņos varēsim strādāt ne tikai kopā ar savas izlases spēlētājiem, bet arī ar citu valstu labākajiem 3x3 basketbolistiem. Šis lēmums ir pozitīvs ne tikai mums, bet arī visai Latvijas 3x3 basketbola saimei. Protams, ka saikni ar izlasi un treneri saglabāsim," teica Čavars.

Krūmiņš pievienojās, sakot, ka satraukumam par spēlēšanu Ķīnas komandās nav pamata, jo basketbolisti turpinās krāt Latvijai punktus olimpiskajā kvalifikācijā.

"Tāpat tā ir iespēja jaunajiem spēlētājiem spēlēm zem mūsu zīmola, "Rīgas" komandas," piebilda Krūmiņš.

"Rīgas" komandas un Latvijas izlases galvenais treneris Raimonds Feldmanis izcēla, ka šī 3x3 basketbolistiem ir laba iespēja kā profesionāliem sportistiem spert soli uz priekšu, kā arī iegūt finansiāli.

"Viņi spēlēs un trenēsies kopā ar vieniem no labākajiem 3x3 spēlētājiem pasaulē. No savas puses monitorēšu viņu darbu, sadarbojoties ar spēlētājiem un visām citām iesaistītajām pusēm," atklāja Feldmanis.

"Rīgas" komandā šajā sezonā paliks Artūrs Strēlnieks, tāpat interesi spēlēt 3x3 basketbolu arī šovasar izrādījis Artūrs Ausējs. Plānots, ka komandā tiks paplašināts kandidātu loks, tajā skaitā arī ar ārvalstīs spēlējošajiem Latvijas basketbolistiem.

Tāpat olimpiskie čempioni neredz iespēju piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs, ja tajās varētu startēt arī agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas sportisti.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) janvārī paziņoja, ka aicina pētīt veidus, kā Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties starptautisko sacensību apritē. Šo paziņojumu nosodīja ne tikai Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un citas amatpersonas, bet arī vairākas sporta federācijas.

Latvijas Olimpiskā komiteja (SOK), atbildot uz SOK aicinājumu, paziņoja, ka tās nostāja bija, ir un būs nemainīga un principiāla - kamēr notiek karš Ukrainā, Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalība olimpiskajās spēlēs zem jebkāda karoga ir nepieļaujama.

"Mēs pārstāvam Latvijas valsti un sporta sabiedrību, kurai ir vienots viedoklis. Arī mūsu komandas viedoklis ir tāds, ka mēs nestartētu," otrdien notikušajā preses konferencē teica komandas galvenais trenerii Feldmanis.

Arī 3x3 basketbola komandas "Rīga" menedžeris Edgars Buļs piebilda, ka tādos apstākļos nebūtu iespējama Latvijas sportistu dalība olimpiskajās spēlēs.

"Mēs respektējam Latvijas valsts un sporta amatpersonu nostāju. Ja viss paliks šādi un vadība nolems, tad mēs nespēlēsim. Ceram uz situācijas atrisinājumu, lai puišiem nebūtu jāizlaiž olimpiskās spēles," teica Buļs.

SOK ieskatā, valdības nedrīkstētu izlemt, kuri sportisti var piedalīties sacensībās un kuri nē. Tāpat konsultāciju procesā nonākts pie secinājuma, ka nevienam sportistam nevajadzētu liegt piedalīties sacensībās, liegumu pamatojot tikai ar viņa pilsonību.

Kā priekšnoteikumus, lai sportisti varētu atgriezties sacensību apritē, SOK min, ka tie varētu startēt tikai kā neitrāli sportisti, nekādā veidā nepārstāvot savu valsti vai federāciju, līdzīgi kā tas ir profesionālajās sporta līgās Eiropā, ASV un Kanādā, kā arī atsevišķos individuālajos sporta veidos.

Tāpat sportisti sacensībās varētu piedalīties, ja pilnībā respektē Olimpisko hartu. Pirmkārt, tie var būt tikai sportisti, kas nav aktīvi atbalstījušu Krievijas karadarbību Ukrainā. Otrkārt, šiem sportistiem jāatbilst Pasaules antidopinga kodeksam un citiem antidopinga noteikumiem.

Gadījumā, ja sportisti neievērotu šos priekšnosacījumus, starptautiskajām federācijām un/vai sacensību rīkotājiem nekavējoties jāatstādina viņus no sacensībām, ziņojot par to SOK

Pagājušajā sezonā 3x3 Pasaules tūres finālturnīrā, kas norisinājās Abū Dabī, "Rīgas" 3x3 basketbolisti nepārvarēja ceturtdaļfinālu, bet par čempioniem kļuva pasaules ranga līdervienība "Ub" no Serbijas.

2023.gada sezonā pirmais Pasaules tūres "Masters" turnīrs paredzēts 29. un 30.aprīlī Japānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!