Foto: F64

Latvijas Basketbola savienība (LBS) trešdien apstiprinājusi, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase jūlijā piedalīsies Baltijas ķēdes kausā, ar kuru tiks atzīmēta Igaunijas basketbola simtgade, ziņots Igaunijas Basketbola asociācijas (EK) mājaslapā.

Jau ziņots, ka EK basketbola simtgades gadadienas ietvaros organizē draudzības turnīru, kurā piedalīsies Igaunijas, Latvijas un Lietuvas vīriešu nacionālās komandas.

Sacensības, kuras simboliski nosauktas par Baltijas ķēdes kausu, paredzētas no 24. līdz 26. jūlijam Tallinā. Piektdien savu dalību turnīrā apstiprināja Lietuvas izlase, kuru pārstāvēs vairāki valstsvienības vadošie spēlētāji. Savukārt trešdien to apliecinājusi Latvijas izlase.

"Latvijas izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers pirms izvēles veikšanas vēlējās skaidri saprast, uz kuru spēlētāju līdzdalību Baltijas ķēdes kausā viņš varēs paļauties," EK mājaslapā citēts Igaunijas Basketbola asociācijas ģenerālsekretārs Keio Kuhi. "Šodien viņi to ir uzzinājuši. Esam ļoti priecīgi līdzjutējiem piedāvāt augstākās klases spēles Igaunijas basketbola jubilejas gadā."

"Atsaucāmies kaimiņu uzaicinājumam, kaut gan pagaidām nav iespējams precīzi pateikt, kuri spēlētāji jūlija beigās varēs piedalīties valstsvienības spēlēs," Latvijas Basketbola savienībai teica Štelmahers. "Joprojām ir daudz nezināmo par tuvāko nākotni, tomēr, ja turnīrs notiks, šīs spēles noderēs gan pieredzējušiem basketbolistiem, gan tuvākajiem rezervistiem, gan jaunajiem."

"Kā jau iepriekš plānojām, treniņos uz priekšu ejam soli pa solim. Pie īsta basketbola ķersimies tikai pēc kāda laika. Galvenais mērķis paliek – palīdzēt spēlētājiem sagatavoties sezonai. Izmantosim iespēju uzspēlēt, bet sastāvu zināsim tikai īsi pirms turnīra," uzsvēra treneris.

Vēl otrdien ierakstītā intervijā izlases kapteinis Jānis Blūms norādīja, ka LBS šāda iespēja noteikti jāapsver. Tomēr Blūms arī uzsvēra, ka izlases treniņos esošie spēlētāji šobrīd nav gatavi basketbola spēlēm.

"Ja vasarā ir tikai pārbaudes spēles, un nav nekāda mērķa, tad spēlētājam jābūt ļoti psiholoģiski gatavam, jo būtu ļoti liels traumu risks. Principā, mēs tagad neesam gatavi spēlēt basketbolu. Tad būtu jāpatrenējas ar kontaktu. Mums nav bijuši treniņi ar kontaktu, bet gan tikai individuāli. Lēnam sākam spēlēt "pick-and-roll" sadarbības, uzdevumus divi pret divi, uz 60, 70 procentiem spēlēt aizsardzībā. Vēl jāpaiet laikam, lai būtu gatavs spēlēt basketbolu," klāstīja Saldus basketbolists.

Visas Baltijas ķēdes kausa turnīra spēles tiks translētas "Delfi TV" un televīzijas kanālā "Telia Inspira".

EK savā tīmekļa vietnē jau publicējusi Lietuvas valstsvienības iespējamo sastāvu ar Mantu Kalnieti un Luku Lekaviču priekšgalā. Savukārt žurnālists Vaids Čeponis piektdien ziņoja, ka Lietuvas sastāvā varētu būt arī tādas kaimiņvalsts basketbola vērtības kā Artūrs Gudaitis, Marius Grigonis, Roks Giedraitis, Edgars Ulanovs un vairāki talantīgi gados jaunie spēlētāji.

Igaunija pēdējo reizi savās mājās Lietuvu uzņēma Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā 1998. gada beigās, pretiniekiem uzvarot ar 91:60. Savukārt Latvijas valstsvienība no Igaunijas 2014. gada vasarā, kad Valgā tika aizvadīta draudzības spēle, aizbrauca ar 60:72 zaudējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!