Foto: FIBA
Latvijas basketbola izlase sestdien "Arēnā Rīga" pirmajā 2023. gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas turnīra spēlē pamatīgi sagrāva Rumānijas valstsvienību.

Laukuma saimnieki svinēja uzvaru ar rezultātu 108:72 (37:16, 20:9, 29:22, 22:25), sagādājot trenerim Luka Banki pirmo uzvaru oficiālā spēlē.

Latvijas izlasi svētdien sagaida spēle ar Baltkrievijas valstsvienību. Apakšgrupas trīs komandas Rīgā izspēlēs divu apļu turnīru, nākamajā kārtā nonākot divām spēcīgākajām vienībām.

Mājiniekiem izcili padevās pirmās divas minūtes, kuru laikā rezultāts kļuva 12:0. Pa tālmetienam realizēja Dairis un Dāvis Bertāni, bet ar trīspunktnieku un pustālo metienu piebalsoja Artis Ate. Viesi bija spiesti ņemt minūtes pārtraukumu, taču tas situāciju neatrisināja. Dairis Bertāns ar trīspunktnieku un sodu panāca 21:0, bet viesi pirmos punktus guva vien pēc četrarpus minūtēm (23:2).

Pāris tālmetieni viesiem ļāva sadeldēt deficītu, bet ceturtdaļa tāpat tika noslēgta ar graujošo rezultātu 37:16. Otrajā ceturtdaļā pārsvars gan tika vēl ievērojami palielināts. Līdzjutējiem pozitīvas emocijas sagādāja Artūrs Kurucs un Dāvis Bertāns, kuri ātrajā uzbrukumā izspēlēja "gaisiņu", bet ar elegantu metienu no otras groza puses izcēlās Artūrs Strautiņš, kurš otrajā oficiālajā spēlē izlases rindās guva savus pirmos punktus valstsvienības labā. Rezultāts pēc 20 minūtēm bija 57:25.

Otrā puslaika ievadā jau +40 ar tālmetieniem panāca Rihards Lomažs un Dāvis Bertāns. Visticamāk, skaļākās emocijas arēnā sagādāja aizsardzība, kuras laikā Strautiņš un Klāvs Čavars bloķēja pa metienam, izlasei vēlāk aizskrienot ātrajā uzbrukumā. Tā noslēgumā Dairis Bertāns uzmeta "gaisiņu" Marekam Mejerim, līdzjutējiem atzinīgi vērtējot skaļo epizodi.

Dairis Bertāns ceturtajā ceturtdaļā atzīmējās ar jau trešo Bertānu brāļu trīspunktu metienu, neskatoties uz pretinieku sodu, bet uz brīdi +46 punktu lielo pārsvaru izlase nenosargāja, spēlē uzvarot ar 36 punktu starpību.

Uzvarētāju labā pa 15 punktiem guva Dairis Bertāns, Rihards Lomažs un Andrejs Gražulis, bet Dāvis Bertāns atzīmējās ar 14 punktiem. Latvijas izlase realizēja 13 no 24 tālmetieniem.

Šī bija pirmā oficiālā spēle kopš 2020. gada februāra, kuru Latvijas izlase aizvadīja skatītāju priekšā. Pirmo reizi "Arēnā Rīga" kopš 2017. gada vasaras spēlēja Dāvis Bertāns, kura pēdējās oficiālās spēles bija 2018. gada vasarā, uzbrucējam piedaloties 2019. gada Pasaules kausa atlases turnīrā.

Ārpus pieteikuma palika potenciālie oficiālo spēļu debitanti Anrijs Miška, Rinalds Mālmanis un Verners Kohs. Mačam pieteikts tika Jānis Strēlnieks, kurš laukumā nedevās. Strēlnieks veselības problēmu dēļ nepiedalījās arī pēdējā pārbaudes spēlē.

Pārbaudes spēlēs pirms atlases turnīra Latvijas izlase Saldū un Valmierā pieveica Šveices un Slovākijas izlases.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!