Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase piektdien 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlē pāris reizes bija vadībā ar 18 punktu pārsvaru, mača izskaņā gan izcīnot minimālu uzvaru pret mājinieci Beļģijas valstsvienību.

Latvijas izlase Moncas pilsētā aizvadītajā spēlē uzvarēja ar rezultātu 66:65 (23:10, 20:15, 14:20, 9:20). Uzvarētāju rindās 13 punktus sakrāja valstsvienības kapteinis Dairis Bertāns, bet pa 12 punktiem guva Klāvs Čavars un Rihards Lomažs.

Mājinieki trāpīja tikai piecus no 24 tālmetieniem, kā arī 14 no 27 soda metieniem. Viņu labā 18 punktus guva Retins Obasohans.

Paralēli notiekošajā spēlē Serbijas izlase mājās ar 75:63 pieveica Slovākiju. Pēc trim spēļu kārtām Beļģija, Serbija un Latvija izcīnījušas pa divām uzvarām, bet slovāki palikuši bešā. Latvijas un Beļģijas izlases pirmdien spēkosies atkārtoti, spēli aizvadot "Arēnā Rīga".

Mača ievadā bija vērojams skaists un uz uzbrukumu tendēts basketbols. Pirmos punktus pēc caurgājiena guva izlases debitants Toms Leimanis, bet ar deviņiem punktiem pēc kārtas vienubrīd atzīmējās Klāvs Čavars, kurš panāca jau rezultātu 16:7. Spēlē iesaistoties atlētiskajam Kevinam Tumbam, Beļģijas izlases centrs divreiz pēc kārtas bloķēja viesu "slam dunk" mēģinājumus. Taču ceturtdaļas izskaņā Rihards Lomažs jau panāca 13 punktu pārsvaru viesiem (23:10).

Otrajā ceturtdaļā pieauga laukuma saimnieku spiediens uz spēlētāju ar bumbu, kas sarežģīja dzīvi Latvijas izlases aizsargiem. Savukārt zem groziem metienus traucēja izdarīt Beļģijas izlases atlētiskākie basketbolisti. Taču "sausuma" periods bija novērojams abās laukuma pusēs. To pārtrauca Lomažs (32:14), beļģi tūlīt pat atspēlējās (32:21), bet vēl viens Lomaža tālmetiens puslaika izskaņā atkal nodrošināja 18 punktu pārsvaru (43:25).

Otrajā puslaikā ļoti ciešā un agresīvā mājinieku aizsardzība sāka sniegt rezultātu. Latvieši to svarīgos brīžos pārvarēja, vajadzīgus grozus gūstot Rodionam Kurucam un Artūram Strautiņam. Turklāt mājiniekiem traucēja ļoti vāja metienu precizitāte. Ceturtdaļas izskaņā viņi netrāpīja četrus soda metienus pēc kārtas, bet tobrīd kopā bija realizējuši tikai četrus no 15 brīvmetieniem.

Sešas minūtes pirms pamatlaika beigām Strautiņš ar vēl vienu pēkšņu tālmetienu panāca desmit punktu pārsvaru (65:55). Atlikušajā spēles laikā latvieši guva tikai vienu punktu. Retinam Obasohanam mērķtiecīgi laužoties uz groza apakšu, pārsvars lēnām dila.

Spēles pēdējā minūtē Aleksandrs Lekomts izmantoja viesu nevērību, ātrajā uzbrukumā izceļoties ar 2+1 gājienu (66:65), savukārt Lomažs pret divu cilvēku "slazdu" nostaigāja. Beļģijas izlasei atlika pēdējais uzbrukums spēlē, taču latvieši nosargāja uzvaru, līdz spēles noslēdzošajai sirēnai nepieļaujot metienu.

Latvijas izlase apakšgrupas pirmajās spēlēs piedzīvoja dramatisku zaudējumu Belgradā (100:101), bet mājās ar rezultātu 82:74 pārspēja slovākus. Savukārt beļģi novembrī gan mājās pieveica Serbijas (73:69) izlasi, gan izbraukumā pārspēja Slovākiju (83:57).

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi, kurā var lasīt detalizētāku mača notikumu aprakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!