Foto: F64

Latvijas vīriešu basketbola izlases vadība nosaukusi valstsvienības kandidātu sarakstu februārī gaidāmajām 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēm, ziņo Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Kandidātu sarakstā iekļauti 24 spēlētāji, kuri tiks reģistrēti startam kvalifikācijas cikla pirmā posma spēlēm ar Bosnijas un Hercegovinas izlasi, kas notiks 21. februārī "Arēnā Rīga", un Bulgārijas izlasi, pie kuras Latvijas valstsvienība viesosies 24. februārī.

Savukārt uz īso treniņnometni, kas sāksies 17. februārī, tiks uzaicināti 14 vai 15 spēlētāji. Spēlētāju sarakstu kopā veidojuši izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers un valstsvienības ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs. Gala vārds gan piederējis trenerim, uzsver Štālbergs.

No šosezon ULEB Eirolīgā spēlējošiem pieciem Latvijas basketbolistiem starp kandidātiem nav iekļauts savainotais Maskavas CSKA vienības saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks, kā arī Spānijas granda "Barcelona" uzbrucējs Rolands Šmits.

"Janvāra sākumā gūtais savainojums ir samērā nopietns, paredzams, ka rehabilitācija ilgs vismaz mēnesi," par Strēlnieku intervijā LBS izteicies Štālbergs. "Teorētiski līdz 21. februārim viņš varētu atgriezties ierindā, bet jau iepriekš CSKA vadība atturīgi izturējās pret iespēju Jāni atbrīvot uz šīm spēlēm, tāpēc konkrētajā situācijā nebūtu pareizi cilāt šo jautājumu. Lai Jānis mierīgi izārstē savainojumu."

""Barcelona" grafiks nav pateicīgs, lai spēlētāji varētu tikt uz Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm, jo Eirolīgas spēles viņiem ir 21. un 27. februārī," par Šmitu klāstīja menedžeris. "Rolandam ir ļoti liela konkurence par spēles laiku un spēlētājs cenšas izmantot katru iespēju, lai sevi pierādītu."

Kandidātu sarakstā gan iekļauti Maskavas apgabala "Himki" vienības pārstāvji Dairis Bertāns un Jānis Timma, par kuru iespējām pievienoties izlasei Štālbergs iepriekš izteicies pesimistiski, kā arī Vīlerbānas ASVEL komandas aizsargs Rihards Lomažs.

"Piedalīties vēlas visi, sarunu process turpinās," par pārējiem Eirolīgas basketbolistiem teicis funkcionārs. "Piemēram, Riharda Lomaža kluba vadība vēlas pieņemt kopīgu lēmumu par visiem saviem spēlētājiem, kurus aicina arī Francijas un Beļģijas izlases."

Debiju izlasē varētu piedzīvot 2000. gadā dzimušie Artūrs Žagars un Artūrs Kurucs, basketbola kluba "Ventspils" pārstāvji Māris Gulbis un Klāvs Čavars, kurš gan iepriekš bijis izlases treniņnometnē, kā arī "Ogre" vienības līderis Kristaps Dārgais. Sarakstā arī iekļuvis ogrēnietis Rinalds Sirsniņš, kurš pēdējo reizi izlasi pārstāvējis 2010. gadā.

"Šajā pozīcijā lielākā daļa mūsu labāko spēlētāju drīzāk atbilst "combo" [spēlē gan pirmā, gan otrā numura pozīcijās] standartiem, vairāk ir tendēti uz uzbrukumu, nevis komandas spēles organizēšanu. Sirsniņš ar savu lielo pieredzi un spēles stilu šai ziņā atšķiras un galvenais treneris domā, ka noteiktos apstākļos viņa prasmes varētu noderēt. Šai ziņā viņam ir priekšroka, salīdzinot, piemēram, ar šosezon "Pafbet" Latvijas–Igaunijas līgā labi spēlējošo valmierieti Edmundu Elksni," izteicies Štālbergs.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības kandidāti:

Aizsargi – Ingus Jakovičs ("Obenjobmetis Varese", Itālija), Aigars Šķēle ("Kalev"/"Cramo", Igaunija), Mārcis Vītols ("Ventspils", Latvija), Kaspars Vecvagars ("Palencia", Spānija), Rinalds Sirsniņš ("Ogre", Latvija), Artūrs Žagars ("Joventut", Spānija), Rihards Lomažs (ASVEL, Francija), Dairis Bertāns ("Himki", Krievija), Jānis Blūms ("VEF Rīga", Latvija), Artūrs Kurucs ("VEF Rīga", Latvija), Artis Ate ("Cluj Napoca", Rumānija);

Uzbrucēji – Mārtiņš Laksa ("Start Lublin", Polija), Žanis Peiners ("Partizan", Serbija), Māris Gulbis ("Ventspils", Latvija), Kristaps Dārgais ("Ogre", Latvija), Ojārs Siliņš ("Brescia", Itālija), Jānis Timma ("Himki", Krievija), Andrejs Gražulis ("Bertram Derthrona", Itālija), Artjoms Butjankovs ("Burevestnik", Krievija), Mareks Mejeris ("Parma", Krievija), Rolands Freimanis ("Anwil", Polija), Kaspars Bērziņš ("Ogre", Latvija);

Centri – Mārtiņš Meiers ("Budučnost", Melnkalne), Klāvs Čavars ("Ventspils", Latvija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!