Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības galvenā trenera amatam tiek apsvērtas Ertugrula Erdogana un Žana Tabaka kandidatūras, zināms portālam "Delfi", ko raidījumā "Spried ar Delfi" apstiprināja Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

Latvijas basketbola izlase pirmdien noslēdza 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru, papildlaikā piekāpjoties Grieķijas izlasei. Jau pirms spēles mājinieki bija zaudējuši iespējas nodrošināt vietu finālturnīrā, bet pēc mača par aiziešanu no amata pavēstīja izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers.

Tādējādi LBS vadībai, kura darbu uzsāka kvalifikācijas cikla laikā, jālemj par jauna galvenā trenera pieņemšanu amatā. Portālam "Delfi" zināms, ka LBS izskatījusi vismaz divu ārzemju treneru kandidatūras. Savienības redzeslokā nonācis Turcijas treneris Ertugruls Erdogans, kura pēdējā darbavieta bija "Galatasaray" vienība, bet 2020. gada vasarā par speciālistu interesējās Kauņas "Žalgiris" klubs. Kandidātu lokā iekļuvis arī bijusī Horvātijas izlases zvaigzne Žans Tabaks, kurš šobrīd trenē Jāņa Bērziņa un Rolanda Freimaņa pārstāvēto Polijas komandu "Stelmet Zielona Gora".

"Ja ejam ārpus robežām, tad jābūt augsta līmeņa trenerim, no kura vietējie treneri var mācīties. Neslēpšu, ka sarunas ir ievirzītas, ir vairāki kandidāti, arī šie divi. Ja skatīsimies ārzemju speciālistu, tam jābūt augstākās raudzes," apstiprināja Cipruss.

Jautājumus joprojām rada trenera izvēlēšanās kārtība. Roberts Štelmahers amatā stājās 2019. gada vasarā, galvenā trenera amata kandidātus LBS valdei piedāvājot tā laika izlases ģenerālmenedžerim Artūram Štālbergam. Kopš Štālbergs ar LBS 2020. gada martā pārtrauca darba attiecības izlase funkcionējusi bez ģenerālmenedžera, vairākus no organizatoriskajiem darbiem paveicot LBS Vīriešu izlašu koordinatoram Emīlam Tomam.

Pēc pirmdienas spēles LBS prezidents Raimonds Vējonis klāstīja, ka organizācijai svarīgi atrast treneri ar skaidru redzējumu, kā kvalificēties 2023. gada Pasaules kausam. Prezidents sagaida, ka savienības Treneru komisija vērtēs potenciālos kandidātus, bet tad piedāvās LBS valdei apstiprināšanai. Tiesa, valde, kurā Treneru komisiju pārstāv Agris Galvanovskis, ceturtdien tiksies uz sēdi, pēc kuras būšot lielāka skaidrība par šo procesu.

"Kandidāti tiks prezentēti Treneru komisijā. No turienes atlasītie kandidāti tiks virzīti tālāk uz LBS valdi. Ar kandidātiem runāšu es, prezidents Vējonis un izlašu koordinators," procesu skaidroja Cipruss.

Topošo valstsvienības treneri Cipruss cer atrast tuvāko trīs mēnešu laikā. Valstsvienības vadītājam darbs būtu jāuzsāk jau šovasar. Nekvalificējoties Eiropas čempionātam, Latvijas izlase atlases turnīru Pasaules kausam uzsāks šī gada augustā, kvalifikācijas ciklā piedaloties no tā otrās kārtas. Tādējādi valstsvienībai būs jāpārvar divas turnīra fāzes.

Savukārt iepriekšējais izlases treneris Roberts Štelmahers darbu izlasē noslēdzis pēc vienas uzvaras un pieciem zaudējumiem Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā. Arī 2019. gada vasarā darbam ar valstsvienību tika nolūkoti ārzemju treneri. Publiskajā telpā izskanēja informācija par Itālijas treneri Andreu Trinkjēri, kura vadītais Belgradas "Partizan" klubs nevēlējās speciālistam ļaut pieņemt šādu darba piedāvājumu, LBS valdei toreiz atklāja Štālbergs.

Galu galā valdei tika piedāvāta Roberta Štelmahera un Turcijas trenera Oktaja Mahmuti kandidatūras. Tā laika LBS prezidents Valdis Voins – pēc Štālberga ziņojuma, ka lielākā daļa uzrunāto spēlētāju atbalsta Štelmahera kandidatūru – aicināja apstiprināt Štelmaheru amatā, par ko nobalsoja trīs valdes locekļi, bet viens balsoja pret, liecina LBS valdes sēžu protokoli.

52 gadus vecais Ertugruls Erdogans trenera karjeru pārsvarā pavadījis Turcijā, kaut arī vienu sezonu bijis Aiovas štata universitātes basketbola komandas konsultants. Speciālistam īpaši veiksmīgs bija 2010. gads, kad viņš pārņēma "Fenerbahce" komandas grozus no saslimušā Bogdana Taņeviča. Erdogana vadībā "Fenerbahce" triumfēja Turcijas čempionātā, bet vasaras laikā speciālists bija trenera asistents Turcijas izlasē, kas izcīnīja sudrabu 2010. gada Pasaules kausā.

"Fenerbahce" klubā Erdogans kopā pavadījis 13 gadus, bet viņa pēdējā darbavietā "Galatasaray" komandā viņš stājās darbā, tieši pārņemot pienākumus no Mahmuti. 2020. gada vasarā Erdogans bija starp galvenajiem kandidātiem uz "Žalgiris" trenera amatu, bet sezonu uzsāka "Galatasaray" komandā, ar kuru bija vienojies par "1+1" līgumu, bet 2020. gada novembrī abas puses pārtrauca sadarbību.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka par Erdogana pakalpojumiem šīs sezonas gaitā jau interesējusies kāda cita ULEB Eirolīgas komanda, kuras galvenā trenera amatu viņš tomēr nav ieņēmis. Turcijas treneris paudis interesi par darbu ar Latvijas valstsvienību.

Žans Tabaks aizvadījis tieši titulēta basketbolista karjeru, ar Horvātijas izlasi 1992. gada olimpiskajās spēlēs Barselonā izcīnot sudrabu, bet 1993. gada Eiropas čempionātā bronzas medaļas. Bijušais centra pozīcijas spēlētājs sešus gadus pavadīja Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), kā arī spēlējis Spānijas grandos "Real Madrid" un Badalonas "Joventut".

Trenera karjeru Tabaks arī uzsāka "Real" komandā kā asistents, bet vēlāk Seviljas kluba sistēmā viņš individuāli strādāja ar Latvijas izlases basketbolistu Rolandu Freimani. Kā galvenais treneris Tabaks vadījis "Baskonia", "Fuenlabrada" un "Sevilla" (kurā vairākas sezonas spēlējis Kaspars Cipruss) komandas Spānijā, kā arī ULEB Eirolīgas un Izraēlas klubu Telavivas "Maccabi".

Trenera asistenta amatā viņš ar "Real" triumfējis Eirolīgā, bet šobrīd vada Polijas klubu "Stelmet Zielona Gora", kurā īpaši veiksmīgas sezonas aizvada gan Freimanis, gan Jānis Bērziņš. Tabaks jau uzsācis kontaktēties ar LBS vadību, zināms portālam "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!