Foto: FIBA

Ziemeļmaķedonijas sieviešu basketbola izlase nedosies uz Rīgu, lai aizvadītu pēdējās 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles, jo tās rindās vairākām spēlētājām noteikta saslimšana ar Covid-19, pirmdien apstiprināja Latvijas Basketbola savienība.

Ziemeļmaķedonijas Basketbola federācija ziņo, ka izlasē saslimšana ar vīrusu noteikta divām basketbolistēm, kā rezultātā tiek apšaubīta komandas došanās uz Rīgu. Inficēšanās ar vīrusu atklājusies Ohridas pilsētā, no kurienes valstsvienība gatavojās doties ceļā uz Rīgu.

Ziemeļmaķedonijas Basketbola federācija jau informējusi Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA). Zināms, ka komunikācija noris ar FIBA ģenerālsekretāru Kamilu Novaku.

Federācija pirmdienas pusdienlaikā vēstīja, ka tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums, kas par labu nāks visām iesaistītajām pusēm, un vēlāk apstiprinājās - Ziemeļmaķedonijas izlase uz Rīgu nebrauks.

Jau sākotnēji portāla "Delfi" rīcībā esoša neoficiāla informācija liecināja, ka Ziemeļmaķedonijas valstsvienība Rīgā neviesosies. Tas gan neietekmē Latvijas izlases izredzes kvalificēties finālturnīram.

Kvalifikācijas turnīra spēles notiks "Arēnā Rīga", taču valstī pastāvošo ierobežojumu dēļ skatītāju tribīnēs nebūs.

Bija plānots, ka Latvija ar Ziemeļmaķedoniju tiksies pirmajā spēļu dienā ceturtdien, 4. februārī, un uzvara šajā spēlē bija obligāts priekšnoteikums, lai turpinātu pretendēt uz tiesībām spēlēt finālturnīrā.

Vēl 4. februārī savā starpā spēlēs galvenās konkurentes Vācija un Horvātija. Horvātietēm uzvara garantēs pirmo vietu grupā un ceļazīmi uz finālturnīru. Tādā gadījumā sestdien, 6. februārī, Latvijas un Vācijas komandu spēles uzvarētājas ieņems otro vietu, bet uz finālturnīru varēs doties tikai gadījumā, ja bilance būs labāka, nekā otro vietu ieguvējām vismaz četras grupās no deviņām.

Savukārt Vācijas izlases panākums sarežģīs situāciju tabulā un atjaunos arī Latvijas valstsvienības izredzes uz pirmo vietu – lai to izcīnītu, pēdējā kārtā vajadzēs uzvarēt Vāciju ar lielu punktu starpību.

Salīdzinot otro vietu ieguvēju bilances dažādās grupās, pirmais kritērijs būs uzvaru skaits, otrais kritērijs – gūto un zaudēto punktu starpība (vērā tiks ņemti tikai rezultāti spēlēs ar pirmās un trešās vietas ieguvējām).

Arī Vācijas un Horvātijas komandas pirms došanās uz Rīgu cietušas zaudējumus sastāvā, vēsta Latvijas Basketbola savienība. Veselības problēmu dēļ Horvātijas komandai klātienē nevarēs palīdzēt galvenais treneris Stipe Braličs, bet Vācijas izlases sastāvā nebūs jau novembrī Rīgā nespēlējusī Satū Sabalī (pirmajos divos mačos vidēji spēlē 28 punkti) un Marija Guliha (četrās spēlēs vidēji 15,3 punkti).

Jau zināms, ka trīs uzvaras garantēs tiesības spēlēt finālturnīrā, un šo latiņu pārvarēs vismaz divas komandas (otro vietu ieguvējas C un D grupās), savukārt trīs uzvaras vairs nevar iegūt otrās vietas ieguvējas trijās grupās (A, E un G).

Pagaidām tiesības spēlēt finālturnīrā ir tikai rīkotājvalstīm Spānijai un Francijai, kā arī Beļģijas izlasei, kas nodrošinājusi pirmo vietu G grupā.

Pēc četrām kārtām pa trim uzvarām ir Vācijai un Horvātijai, divi panākumi ir Latvijai, bet bez uzvarām ir Ziemeļmaķedonija.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes dalībai 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Ilze Jākobsone, Ieva Pulvere, Kitija Laksa, Karlīne Pilābere, Dinija Sanda Pāvelsone (visas - "TTT Rīga"), Paula Strautmane (Pēčas "Pecs", Ungārija), Anete Šteinberga (Stambulas "Galatasaray", Turcija), Kristīne Vītola (bez kluba), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija), Luīze Šepte ("Latvijas Universitāte"), Ketija Vihmane, Rūta Stiprā (abas - "Liepāja"/LSSS), Kate Krēsliņa ("Castors Braine", Beļģija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!