Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase svētdien, 14. jūnijā, 2015. gada Eiropas čempionāta finālturnīra priekšsacīkšu pēdējā spēlē saspringtā cīņā ar 68:62 uzvarēja Krieviju, saglabājot izredzes uz iekļūšanu "Eurobasket Women" otrajā posmā.

Latvija tādējādi priekšsacīkšu C grupas turnīru noslēdza ar divām uzvarām un diviem zaudējumiem, kas gan vēl negarantē cīņas turpinājumu par medaļām. Lai iekļūtu otraja posmā, Latvijai ir jāsagaida labvēlīgs iznākums kādā no pirmdienas pēdējām spēlēm C grupā - Lielbritānijas uzvaru pār Horvātiju vai Serbijas uzvaru pār Krieviju.

Latvijai svētdienas spēlē uzvaru kaldināja četras basketbolistes, kuras kopā guva 63 no 68 punktiem. Anete Jēkabsone-Žogota guva 20 punktus, 18 punktus (12 no tiem pēdējā ceturtdaļā) guva Gunta Baško-Melnbārde, 13 punktus guva Aija Putniņa, bet 12 punktus - Anete Šteinberga. Jēkabsone-Žogota šo maču aizvadīja tikpat kā bez maiņām, nospēlējot 39 minūtes un 21 sekundi, kamēr Baško-Melnbārde un Šteinberga laukumā pavadīja vairāk nekā 38 minūtes.

$d_id=9; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/eurobasket2015_w/basketStar2015.inc' ?>

Tikmēr Krievijas izlases sastāvā 16 punktus guva naturalizētā amerikāniete Epifānija Prinsa.

Mačs abu komandu izpildījumā iesākās līdzvērtīgi un rezultatīvi, jo pēc nedaudz vairāk nekā četrām minūtēm tablo vēstīja neizšķirtu 10:10, bet pēc tam ar punktu gūšanu izlasēm vairs neklājās tik raiti. Tomēr nedaudz vairāk kā pusminūti līdz ceturkšņa beigām Aija Putniņa realizēja otro tālmetienu pēc kārtas un panāca 20:15 par labu Latvijai, bet pēc tam viņa vēl realizēja divus soda metienus.

Otrā ceturkšņa sākumā Latvijai izdevās noturēt gana drošu vadību, jo komandas guva punktus līdzīgā ātrumā. Nedaudz vairāk kā vienu minūti līdz pirmā puslaika beigām Anete Šteinberga realizēja divus soda metienus un panāca jau +9 Latvijai (36:27). Neilgi pēc tam gan Krievijas basketbolistes četrus punktus atspēlēja, bet Jēkabsones-Žogotas tālmetiens pēdējās sekundēs nebija sekmīgs.

Otrais puslaiks iesākās ar Krievijas pārsvaru, kas turpināja deldēt Latvijas izlases pārsvaru, bet pēc sešām minūtēm tablo vēstīja jau neizšķirtu 38:38. Pēc tam jau laukumā turpinājās saspringta spēle punkts punktā, taču nepilnu pusotru minūti līdz ceturkšņa beigām krievietes pirmo reizi kopš pirmās ceturtdaļas izvirzījās vadībā (44:43), šo minimālo pārsvaru arī nosargājot.

Spraiga cīkstēšanās starp abām komandām aizritēja arī noslēdzošās ceturtdaļas sākumā, bet tās viducī Latvijai izdevās atrauties par sešiem punktiem - 62:56. Būtisku lomu svarīgos Latvijas izlases uzbrukumos spēlēja tās līderes Jēkabsone-Žogota un Baško-Melnbārde, neļaujot sāncensēm pietuvoties. Tiesa, arī pašas krievu basketbolistes neprata savas iespējas izmantot, kas pēdējo minūti Latvijai ļāva iesākt jau ar astoņu punktu handikapu (68:60), ko Latvija veiksmīgi nosargāja arī pēdējās 60 sekundēs.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!