Foto: F64
Latvijas sieviešu basketbola izlase savā pirmajā pārbaudes spēlē pirms 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra svētdien savā laukumā ar rezultātu 73:68 (22:18, 9:11, 20:20, 22:19) uzvarēja Grieķijas valstsvienību, kuru vada bijušais Latvijas izlases galvenais treneris Georgs Dikeulaks.

Latvijas izlasē rezultatīvākā ar 11 punktiem bija Ieva Krastiņa, bet desmit punktus guva Elīna Babkina.

Spēles ievadā Grieķijas izlase izvirzījās vadībā ar 10:3, bet Latvijas izlase vadību ar 13:12 pārņēma pirmās ceturtdaļas vidū. Pēc tam vadībā atkal atgriezās Grieķijas komanda, taču pirmo ceturtdaļu mājinieces noslēdza ar četru punktu izrāvienu un vadību ar 22:18.

Otrā ceturtdaļa ritēja saspringtā un mazrezultatīvā cīņā, tomēr Latvijas izlase minimālo pārsvaru saglabāja. Lielākais mājinieču pārsvars bija trīs punktu izteiksmē, bet ceturtdaļas pēdējā minūtē Grieķijas vienība neizmantoja izdevību atgriezties vadībā. Ar divpunktu metienu pēdējā sekundē Latvijas izlasei vadību deva izlases debitante Zenta Meļņika.

Latvijas izlase pēc cīņas atsākšanās pirmoreiz izvirzījās vadībā ar piecu punktu pārsvaru, bet tad gandrīz trīs minūtes palika bez gūtiem punktiem. Ļoti saspringtā cīņas turpinājumā komandas vairākas reizes pamīšus izvirzījās vadībā, bet ceturtdaļas beigās veiksmīgākas bija mājinieces, iegūstot divu punktu pārsvaru.

Noslēdzošo ceturtdaļu Latvijas izlase sāka ar 10:0 izrāvienu un teju četras minūtes neļāva pretiniecēm gūt punktus. Laukuma saimnieču pārsvars bija sasniedzis 12 punktus, bet Grieķijas komanda četras minūtes pirms cīņas beigām panāca piecu punktu deficītu. Pārsvars saglabājās nemainīgs arī divas minūtes vēlāk, bet minūti pirms spēles beigām Latvijas izlase atradās vadībā ar vairs tikai 71:68. Mājiniecēm gan izdevās labi nospēlēt aizsardzībā, kas ļāva uzvaru nosargāt.

Pirmdien un otrdien abas valstsvienības savā starpā atkārtoti tiksies Olimpiskajā sporta centrā (OSC).

Pirms šī dueļa jau ceturto gadu notika sociālā kampaņa "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!", kurā šoreiz uzsvars tika likts uz to, ka pārbaudes nepieciešams veikt regulāri - katru otro gadu. Pirms spēles notika atbalsta gājiens no Brīvības pieminekļa uz "Arēna Rīga".

Maču pret Grieķiju Latvija aizvadīja īpašos rozā krāsas formastērpos, bet ieeja uz spēli bija par ziedojumiem.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram sāka gatavoties maija sākumā, bet no 18 kandidātēm, kuras iesaistītas treniņos, šodienas spēlē nepiedalījās Zane Tamane, Anete Šteinberga, Dita Liepkalne, Kitija Laksa, Zane Jākobsone un Kristīne Silarāja.

Komandas pieteikumā mačam bija divas valstsvienības debitantes - 22 gadus vecā centra spēlētāja Zenta Meļņika un 18 gadus vecā ārējās līnijas spēlētāja Kate Karlīna Krēsliņa.

Jūnijā sieviešu valstsvienība startēs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, par ceļazīmi uz finālu cīnoties ar Itālijas, Igaunijas un Portugāles izlasēm. 2015.gada Eiropas čempionātā varēs piedalīties grupas uzvarētājas, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas no sešām.

Latvijas izlases sastāvs mačam pret Grieķiju:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Zane Eglīte, Liene Priede (abas - "Cēsis"), Ieva Krastiņa (Viļņas "Kibirkštis-Tiche-IKI", Lietuva), Baiba Eglīte, Ieva Kūlīte, Dita Rozenberga (visas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (RSU/"Merks"), Ieva Veinberga ("Civitanova Marche", Itālija) Kristīne Vītola ("UTEP Miners", NCAA), Aija Putniņa (Umbertides "Acqua&Sapone", Itālija), Zenta Meļņika ("Athinaikos", Grieķija)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!