Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase aizvadījusi pusi no savas treniņnometnes, gatavojoties 2017. gada Eiropas čempionātam, kas sāksies 16. jūnijā, un šobrīd pakāpeniski papildina taktiskās zināšanas, lai būtu gatavas dažādām spēles situācijām, intervijā portālam "Delfi" pastāstīja valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Latvijas basketbolistes aizvadītās nedēļas izskaņā pārbaudes turnīrā Čehijas pilsētā Karlovivari ar 69:65 uzvarēja Čehiju, ar 61:69 zaudēja Serbijai un ar 81:68 pārspēja Ķīnu, sacensības noslēdzot otrajā vietā. Latvijas izlases galvenais treneris kopumā bija apmierināts ar paveikto šajā turnīrā, taču viņš apzinās, ka gatavošanās posmā Eiropas čempionātam vēl jāpaveic daudz darba.

"Gatavošanās posms notiek pēc plāna. Aizvadījām pirmo nopietno turnīru, kur mēs modelējām situācijas, kuras mūs sagaida Eiropas čempionātā, kā, piemēram, spēles divas dienas pēc kārtas. Tā mēs centāmies taupīt enerģiju pirmajā spēlē, taču otrās spēles beigās tomēr spēlētājas bija sagurušas, tāpēc nesanāca viss tā, kā bijām to vēlējušies. Trešā bija eksperimentu spēle, kurā vairāk skatījāmies, kā mēs varam uzlabot savu sniegumu, iesaistot rezervistus, lai mēs pie intensīva grafika varētu palielināt spēlētāju rotāciju. Tas nostrādāja un mēs izskatījāmies ļoti labi. Trešajā spēlē basketbolistes bija ātrākas un enerģiskākas nekā otrajā. Tā ir priecīga ziņa, ka pārējās meitenes ir ieguvušas pārliecību un mēs varam paļauties uz lielāku spēlētāju loku. Svarīgākais, lai spēlētājas tam tic un īstajā brīdī var dot pienesumu komandai," savas atziņas par aizvadītajām trim pārbaudes spēlēm atklāja Zībarts.

Eiropas čempionātā Latvijas izlases pretinieces grupu turnīrā būs Krievijas, Melnkalnes un Beļģijas valstsvienības. Pagaidām treneris nesteidz cītīgi analizēt gaidāmās sāncenses, jo viss jādara soli pa solim.

"Pēc pārbaudes spēlēm mums būs puse nedēļas, lai gatavotos pirmajam Eiropas čempionāta mačam pret Krieviju. Priekšlaicīgi īpaši nav jēga gatavoties. Mēs ejam soli pa solim, gatavosimies katrai spēlei atsevišķi. Katru nedēļu mēs liekam kaut kādas jaunas lietas klāt. Bija lietas, ko pārbaudījām Čehijas turnīrā, bet tagad treniņos liekam klāt jaunas elementus, ko pārbaudīsim spēlēs pret Baltkrieviju. Tāpat uz Turcijas spēlēm gatavosim jaunas taktiskās lietas un skatīsimies, lai tā bagāža mums ir liela. Visu to vienā spēlē nepielietosim, bet turnīrs ir garš, lai mēs konkrēti uz katru spēli varētu izvēlēties pareizos risinājumus," skaidroja speciālists.

Latvijas izlase piektdien, 2. jūnijā bez skatītājiem aizvadīs treniņspēli ar Baltkrievijas izlasi, bet sestdien abas komandas tiksies Rozā lentītes labdarības spēlē "Arēnā Rīga". Šajā spēlē ieeja būs par ziedojumiem, un visi līdzekļi tiks novirzīti smagi slimu vēža pacienšu ārstēšanai.

Latvijas basketbolistes aizvadītajā sezonā vairākas reizes sapulcējās kopā, jo sezonas laikā notika kvalifikācijas turnīrs uz Eiropas čempionātu. Līdz ar to tagad spēlētājām gatavošanās čempionātam nav jāsāk no nulles, jo vēl svaigā atmiņā ir nesenās iestrādnes.

"Noteikti, ka tas palīdz, jo mēs varējām sākt gatavošanos ar tām taktiskajām lietām, kas mums strādāja kvalifikācijā. Tagad mēs skatāmies, eksperimentējam un pārbaudām, kas no jaunajām lietām spēles apstākļos strādā," stāstīja Zībarts.

Zībartam gaidāmais Eiropas čempionāts būs debija pie pieaugušo valstsvienības stūres, tomēr viņam ir liela pieredze darbā arī jauniešu izlasēm. Viņa vadībā Latvijas U-16 un U-18 meiteņu izlases savulaik uzvarējušas Eiropas čempionāta B līgas turnīros, bet U-20 izlase 2010.gadā Eiropas čempionātā Liepājā izcīnīja bronzas medaļas. Tāpat viņš daudz strādājis gan ar vīriešu, gan ar sieviešu klubiem, tāpēc viņš neizjūt lielu satraukumu pirms turnīra.

"Katrs darbs ir milzīga atbildība, strādājot ar valsts galveno komandu. Esmu vadījis lielu daļu spēlētāju jau U-16, U-18 un U-20 izlasēs. Jauniešu izlasēs daudzām situācijām esam gājuši cauri, un tagad varam atcerēties lietas, kā tās bija tad. Nav nekas tāds, par ko būtu īpaši jāuztraucas," viņš skaidroja.

Zībarts arī slavēja atmosfēru komandā, un spēlētājas esot ļoti saliedētas. Pirms Eiropas čempionāta esot paredzēts arī saliedēšanās pasākums, kurā spēlētājas arī emocionālajā ziņā varēs nobriest svarīgajām spēlēm.

Latvijas sieviešu valstsvienības ierindā šobrīd ir 14 basketbolistes. Savainojumu dēļ treniņus nevar turpināt Liene Priede un Baiba Eglīte, bet Digna Strautmane šovasar pārstāvēs Latviju pasaules un Eiropas jaunatnes čempionātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!