Foto: F64
Latvijas sieviešu basketbola izlase 2015. gada Eiropas čempionātu noslēdza jau pēc pirmā posma spēlēm, neiekļūstot otrajā sacensību kārtā.

Latvijai, kas jau aizvadījusi visas priekšsacīkšu spēles, pirmdien bija jācer uz divu citu C grupas komandu Lielbritānijas vai Serbijas uzvaru pēdējās spēlēs, taču abas šīs valstsvienības piedzīvoja zaudējumus.

Dienas pirmajā spēlē Horvātijas sieviešu basketbola izlase Eiropas čempionāta spēlē pirmdien ar rezultātu 76:70 (25:12, 20:24, 17:22, 14:12) pieveica Lielbritāniju, bet velāk Krievija ar 77:53 sagrāva Serbiju, tādējādi liedzot Latvijai tālāku dalību Eiropas čempionātā.

Horvātijas un Lielbritānijas duelī jau no pirmajām minūtēm dominēja horvātietes, ceturtajā minūtē pirmoreiz iegūstot desmit punktu pārsvaru (12:2). Kaut brīžiem britu sportistes pietuvojās pretiniecēm, cīņas gaitu viņas lēnām sāka lauzt trešajā ceturtdaļā, kad, ieskaitot pirmā puslaika pēdējo uzbrukumu, veica izrāvienu 21:9 un dueļa 37.minūtē izvirzījās vadībā ar 55:54.

Turpinājumā cīņa ritēja ļoti līdzīgi, tomēr trīs minūtes pirms pamatlaika beigām Horvātija pirmoreiz ilgākā laikā ieguva lielāku pārsvaru, izskrienot priekšā ar 71:65. Lielbritānijai nākamajos uzbrukumos Horvātijas aizsardzības uzlaušana sagādāja ļoti lielas problēmas un tika ciesta neveiksme.

Uzvarētājām 23 punktus guva Iva Boroviča, bet Iva Sliskoviča izcēlās ar 17 punktiem un septiņām bumbām zem groziem. Tikmēr Lielbritānijas rindās Reičela Vandervola sameta 20 punktus.

Pēc Horvātijas uzvaras Latvijai bija jācer uz Serbijas uzvaru pār Krieviju, taču serbietes šoreiz "neizlīdzēja" Latvijai, kapitulējot ar 53:77. Krievijas izlases rindās šajā cīņā ar 19 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām izcēlās Jevgēņija Beļakova. Tikmēr 16 atlēkušās bumbas savāca Natālija Vieru, bet Irinai Osipovai 13 piespēles un desmit punkti, tādejādi sasniedzot "double-double".

Spēli Krievijas komanda iesāka ar gūtiem septiņiem bezatbildes punktiem, taču pirmās ceturtdaļas beigās Horvātija pārsvaru sadeldēja līdz vienam punktam (17:18). Otro ceturksni atkal veiksmīgāk iesāka Krievijas basketbolistes, tā vidusdaļā panākot septiņu punktu pārsvaru (26:19). Arī puslaika noslēgumā precīzākas izrādījās krievietes, pārtraukumā ejot jau ar 17 punktu pārsvaru (41:24).

Trešajā spēles ceturksnī Krievijas basketbolistes pat panāca 23 punktu pārsvaru (58:35), tomēr ceturtdaļas pēdējās sekundēs serbietes atstatumu sadeldēja līdz 20 punktiem (40:60). Ceturtajā spēles ceturksnī Krievijas valstsvienība saglabāja vairāk kā 20 punktu handikapu un spēli noslēdza ar 77:53 savā labā, tādejādi izcīnot pirmo vietu grupā, bet Latvijas izlasi atstājot ceturtajā, kas tai liedz iekļūt Eiropas čempionāta nākamajā posmā.

Kā zināms, Latvijas izlase turnīru iesāka ar diviem zaudējumiem - ceturtdien ar 60:76 piekāpās Serbijas valstsvienībai, bet piektdien ar rezultātu 63:67 zaudēja arī traumu novājinātajai Horvātijas valstsvienībai.

Sacensību trešajā mačā sestdien latvietes ar 67:58 pieveica potenciālo apakšgrupas pastarīti Lielbritāniju. Līdz ar to Latvija ne tikai guva pirmo uzvaru šajā Eiropas čempionātā, bet arī pārtrauca desmit neveiksmju sēriju finālturnīros, jo iepriekšējā uzvara tika gūta vēl 2011.gadā.

Savukārt svētdien latvietes pirmoreiz oficiālajos mačos ar 68:62 uzvarēja trīskārtējo zelta medaļu ieguvēju Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!