Foto: FIBA
Latvijas sieviešu basketbola izlase sestdien izšķirošajā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē ar rezultātu 78:57 sagrāva Vācijas valstsvienību, tomēr vēlāk netika pie kārotās ceļazīmes uz Eiropas čempionāta finālturnīru.

Latvijas basketbolistes kopš 2005. gada astoņas reizes pēc kārtas piedalījušās Eiropas čempionāta finālturnīrā, bet tagad šī panākumu sērija pārtrūka.

Latvijas izlase ar uzvaru pār Vāciju nodrošināja sev otro vietu I apakšgrupā, tomēr Eiropas čempionātam kvalificējas piecas labākās otrās vietas ieguvējas. Latvijas izlasei pēc mača bija jāgaida Grieķijas un Bulgārijas spēles iznākums, lai noskaidrotu, vai būs izdevies iekļūt finālturnīrā. Bulgārijas izlase šajā mačā nedrīkstēja zaudēt ar vairāk nekā 17 punktu pārsvaru, tomēr grieķietes uzvarēja ar sev nepieciešamo 18 punktu pārsvaru - 73:55. Grieķijas izlase sev vajadzīgo starpību nodrošināja 11 sekundes pirms spēles beigām, kad ar 2+1 punktu gājienu uzbrukumu noslēdza Marija Emanuela Fasula.

Latvijas izlasē rezultatīvākā ar 21 punktu un 11 atlēkušajām bumbām bija Anete Šteinberga, 17 punkti Kitijai Laksai, bet desmit punktus un septiņas rezultatīvas piespēles pievienoja Elīna Babkina. Vācijas valstsvienībā 14 punkti Laurai Hebekerei, bet Sonja Greinahera pievienoja 13 punktus un astoņas bumbas zem groziem.

Latvijas basketbolistes spēli iesāka lēnīgi, nonākot iedzinējos ar 2:9, bet pēc tam izdevās izrāviens, kas ļāva pārņem vadību mačā. Turpinājumā rezultāta pārsvars pakāpeniski tika pieaudzēts. Puslaiks tika noslēgts ar rezultātu 35:19, bet trešajā ceturtdaļā izdevās izvirzīties vadībā ar 21 punkta pārsvaru (53:32). Noslēdzošajā ceturtdaļā Vācija rezultāta deficītu samazināja līdz 12 punktiem, panākot 46:58, taču spēles galotnē Latvijas izlasei uzbrukums atkal atraisījās, kas ļāva gūt drošu un vajadzīgu uzvaru.

Latvijas izlase I apakšgrupā ierindojās otrajā vietā ar divām uzvarām divās spēlēs. Labākā šajā grupā bija Horvātija, trīs uzvarām četrās spēlēs, bet Vācija kvalifikāciju noslēdza ar vienu uzvaru. Šajā apakšgrupā spēlēja arī Ziemeļmaķedonija, kurā pirms došanās uz Rīgu tika konstatēts Covid-19 uzliesmojums. Starptautiskā Basketbola federācijas (FIBA) diskvalificēja uz Rīgu neatbraukušo Ziemeļmaķedoniju, tomēr situāciju apakšgrupā tas nemainīja.

Portāls "Delfi" piedāvāja mača teksta tiešraidi, kurā var lasīt detalizētu mača aprakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!