Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase svētdien nodrošināja dalību 2015.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Kvalifikācijas turnīra piektajā mačā Latvija savā laukumā ar rezultātu 82:60 (20:16, 15:15, 25:16, 22:13) apspēlēja Igauniju, sesto reizi pēc kārtas nodrošinot iekļūšanu Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Mačā pret Igauniju Latvijas izlases rindās rezultatīvākā bija Aija Putniņa, kurai 16 punkti, bet par vienu mazāk pievienoja Elīna Babkina. Savukārt 14 punkti izlases debitantei Zentai Meļņikai.

Visas 12 spēlei pieteiktās Latvijas izlases basketbolistes šajā mačā guva vismaz vienu punktu.

Mačs iesākās abu komandu līdzvērtīgā cīņā, taču, sākot ar pirmās ceturtdaļas beigām, Latvija veica izrāvienu, no 15:16 panākot 26:16. Lielā mērā šo izrāvienu veica viena no izlases līderēm Babkina, kura dažu minūšu laikā guva septiņus punktus. Pēc tam igaunietes atguvās un uzbrukumā sāka demonstrēt rezultativitāti, taču arī mājinieces spēlēja gana sekmīgi - Putniņa nedaudz vairāk kā trīs minūtes pirms puslaika beigām palielināja pārsvaru līdz 12 punktiem (35:23).

Pēc tam gan Igaunijai līdz pārtraukumam izdevās pietuvoties vairs tikai līdz četru punktu deficītam - 31:35, un ar šādu rezultātu arī noslēdzās pirmais puslaiks.

Otrā puslaika ievadā Igaunijai izdevās pietuvoties līdz divi punktu atstatumam (37:39), taču tuvāk latvietēm viņas vairs nespēja tikt. Pēcāk Latvija uzsāka atrāvienu, trešo ceturtdaļu noslēdzot jau ar 13 punktu pārsvaru - 60:47. Mājinieces neapstājās arī ceturtajā ceturksnī, turpinot salauzt pretinieču pretestību un vairāk nekā piecas minūtes pirms pamatlaika beigām pirmo reizi sasniedzot vismaz 20 punktu pārsvaru (69:48).

Pamatlaika atlikušajā daļā Latvijas basketbolistes turpināja spēlēt pārliecinoši, izcīnot pārliecinošu uzvaru.

Kvalifikācijas cikla iesākumā Latvija ar rezultātu 71:61 savā laukumā pieveica Portugāli, turpinājumā ar 74:56 izbraukumā tika uzvarēta Igaunija, bet pagājušajā svētdienā latvietes ar 70:59 savā laukumā pieveica arī galveno konkurenti Itāliju. Uzvaru gājiens turpinājās trešdien Portugālē, kur latvietes bija pārākas ar 62:55.

C apakšgrupā Latvija ar piecās spēlēs izcīnītām piecām uzvarām vienu kārtu pirms atlases turnīra beigām jau nodrošinājusi pirmo vietu grupā. Itālijas kontā ir divi panākumi četrās spēlēs, bet Portugālei un Igaunijai ir pa vienai uzvarai.

Citā piektās kārtas spēlē šodien Itālija uzņem Portugāli.

Pirms šī cikla ar kaimiņienēm no Igaunijas Latvija iepriekš bija spēlējusi tikai pārbaudes mačos, turklāt ļoti reti. Iepriekšējais abu komandu mačs 2007.gadā notika Tallinā, kad Latvija sagrāva pretinieces ar 44:108. Pēdējās sezonās komandas viena otru ļoti labi iepazinušas no dalības "Nordea" Basketbola līgā (NBL).

Latvijas izlasei otrajā spēlē pēc kārtas pēdas traumas dēļ nepalīdzēja vadošā centra spēlētāja Zane Tamane, toties pirmajam oficiālajam mačam tika pieteikta gados jaunā Kitija Laksa. Kvalifikācijas cikla spēlēs līdz ar to pie teikšanas tikušas visas 17 izlases sastāvā esošās spēlētājas.

Sagatavošanās cikla ievadā Latvijas izlase trīs reizes pārbaudes spēlēs pieveica Grieķiju, bet pēc tam piekāpās Ķīnai un Lietuvai.

Kvalifikācijas ciklu Latvijas izlase noslēgs 25.jūnijā ar izbraukuma spēli Itālijā.

Pretendentes sadalītas sešās grupās - četrās pa četrām izlasēm, bet divās trīs. Tā kā Eiropas čempionāta dalībkomandu skaits no 16 palielināts līdz 20, vietu finālturnīrā garantēs katras grupas labākā vienība, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas.

No 22 izlasēm, kas startēs kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā, uz Eiropas čempionātu dosies tieši puse jeb 11 komandas.

Šobrīd vietu Eiropas čempionātā sev nodrošinājušas finālturnīra saimnieces Ungārija un Rumānija, nākamā gada pasaules čempionātā startējošās Spānija, Francija, Turcija, Serbija, Baltkrievija un Čehija, kā arī Grieķija, kas pērn uzvarēja kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačam pret Igauniju:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Zane Eglīte, Liene Priede (abas - "Cēsis"), Baiba Eglīte, Ieva Kūlīte, Kitija Laksa (visas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (RSU/"Merks"), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Aija Putniņa (Umbertides "Acqua&Sapone", Itālija), Zenta Meļņika ("Athinaikos", Grieķija), Ieva Krastiņa (Viļņas "Kibirkštis-Tiche-IKI", Lietuva), Kristīne Vītola ("UTEP Miners", NCAA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!