Foto: DELFI

Latvijas sieviešu basketbola izlase 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrajā spēlē trešdien izbraukumā ar rezultātu 74:56 (18:12, 17:10, 20:13, 19:21) uzvarēja Igauniju.

Līdz ar to Latvijas izlase divās aizvadītajās turnīra spēlēs tikusi pie divām uzvarām.

Elīna Babkina šajā mačā izcēlās ar 18 gūtiem punktiem, cīņas beigās realizējot arī divus svarīgus tālmetienus, 14 punktus iekrāja Anete Šteinberga, pie 13 punktiem tika Aija Putniņa, bet Zanes Tamanes kontā 12 punkti.

Pirmās ceturtdaļas pirmajā pusē komandas pamīšus vairākas reizes pabija vadībā ar divu punktu pārsvaru, bet pēc piecām nospēlētām minūtēm rezultāts bija neizšķirts 10:10. Turpinājumā latvietes guva trīs punktus pēc kārtas, kas vēlāk ceturtdaļu ļāva noslēgt ar četru punktu pārsvaru (16:12).

Otro ceturtdaļu Latvijas izlase iesāka ļoti pārliecinoši, piecu minūšu laikā ļaujot mājiniecēm gūt vien divus punktus, kamēr pašas tika pie 13 punktiem, tādējādi panākot 15 punktu pārsvaru. Vēlāk ar četriem pēc kārtas gūtiem punktiem Igaunijas vienība pietuvojās līdz 11 punktu atstatumam, tomēr ar pacietīgu spēli uzbrukumā latvietēm pirmo puslaiku izdevās noslēgt ar 13 punktu pārsvaru (35:22).

Turpinot izmantot acīmredzamo pārsvaru cīņā par atlēkušajām bumbām, trešajā ceturtdaļā Latvijas izlase vairākas reizes panāca 15 punktu pārsvaru, bet Igaunijas vienībai labākais cīņas nogrieznis padevās brīdi, kad tai izdevās pietuvoties līdz desmit punktu atstatumam. Divas minūtes pirms ceturtdaļas beigām Latvijas izlase panāca 16 punktu pārsvaru (51:35), bet ceturtdaļu noslēdza ar 7:0 izrāvienu un jau 20 punktu pārsvaru (55:35).

Noslēdzošo ceturtdaļu laukuma saimnieces sāka ar četriem pēc kārtas gūtiem punktiem, tomēr pēc tam Igaunijas basketbolistu uzbrukuma jauda apsīka, rezultātam četru minūšu garumā teju paliekot nemainīgam. Četras minūtes pirms cīņas beigām Latvijas izlase atradās vadībā ar desmit punktiem, šajā laikā protot gūt vien divus punktus, bet minūti vēlāk mājinieces pietuvojās līdz 53:61. Situāciju laboja precīzs Babkinas tālmetiens, kam viņa brīdi vēlāk pievienoja vēl vienu realizētu trīspunktu metienu, atgriežot Latvijas izlasi vadībā ar 11 punktu pārsvaru (67:56). Atlikušajās divās minūtēs draudi Latvijas izlases uzvarai vairs neradās, viesu komandas pārsvaram tikai nostiprinoties.

Kvalifikācijas cikls tika iesākts pagājušajā svētdienā, kad Latvija ar rezultātu 71:61 savā laukumā pieveica Portugāli, bet Igaunija izbraukumā ar 58:66 piekāpās Itālijai.

Salīdzinājumā ar pirmo maču, šoreiz Latvijas izlases pieteikumā centra spēlētāja Kristīne Vītola un uzbrucēja Zane Jākobsone nomainīja aizsardzes Ievu Krastiņu un Kristīni Silarāju.

Latvijas izlase joprojām ir 17 spēlētāju sastāvā, tāpēc katrā no mačiem malā jāatstāj piecas basketbolistes. Nevienai no pirmajām spēlēm nav tikušas pieteiktas Kitija Laksa, Ieva Kūlīte un Dita Liepkalne.

Ar kaimiņienēm no Igaunijas Latvija iepriekš bija spēlējusi tikai pārbaudes mačos, turklāt ļoti reti. Iepriekšējais abu komandu mačs 2007.gadā notika Tallinā, kad Latvija sagrāva pretinieces ar 44:108. Pēdējās sezonās komandas viena otru ļoti labi iepazinušas no dalības "Nordea" Basketbola līgā (NBL).

Sagatavošanās cikla ievadā Latvijas izlase trīs reizes pārbaudes spēlēs pieveica Grieķiju, bet pēc tam piekāpās Ķīnai un Lietuvai.

Kvalifikācijas cikla turpinājumā Latvija svētdienā savās mājās uzņems galvenās konkurentes no Itālijas, bet pēc tam tiks aizvadīts arī otrais spēļu aplis.

Pretendentes sadalītas sešās grupās - četrās pa četrām izlasēm, bet divās trīs. Tā kā Eiropas čempionāta dalībkomandu skaits no 16 palielināts līdz 20, vietu finālturnīrā garantēs katras grupas labākā vienība, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas.

No 22 izlasēm, kas startēs kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā, uz Eiropas čempionātu dosies tieši puse jeb 11 komandas.

Šobrīd vietu Eiropas čempionātā nodrošinājušas finālturnīra saimnieces Ungārija un Rumānija, nākamā gada pasaules čempionātā startējošās Spānija, Francija, Turcija, Serbija, Baltkrievija un Čehija, kā arī Grieķija, kas pērn uzvarēja kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačam ar Igauniju:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Zane Eglīte, Zane Jākobsone Liene Priede (visas - "Cēsis"), Baiba Eglīte ("TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (RSU/"Merks"), Ieva Veinberga ("Civitanova Marche", Itālija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Aija Putniņa (Umbertides "Acqua&Sapone", Itālija), Zenta Meļņika ("Athinaikos", Grieķija), Zane Tamane (Krakovas "Wisla Can-Pack", Polija), Kristīne Vītola ("UTEP Miners", NCAA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!